Türkiye
EMEŞAD’dın Eşit ve Adil Emeklilik Talebi Gündemde!
EMEŞAD’dan 2000 Sonrası SGK’lı Vatandaşlar için Adalet Çağrısı: Eşit ve Adil Emeklilik Talebi Gündemde!
2000 yılı sonrasında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamına alınan vatandaşlar için emeklilikte eşitlik ve adalet talep eden Emeklilikte Eşit Adalet Derneği (EMEŞAD), 8 Eylül 1999 düzenlemesini birkaç günle kaçıran vatandaşların yaşadığı mağduriyetin giderilmesini istiyor.
8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayanlarla aynı haklara sahip olmayı arzulayan ve bu nedenle emekliliklerinin ciddi şekilde ertelenmesine tepki gösteren vatandaşlar, yaşadıkları adaletsizliğin ortadan kaldırılmasını talep ediyor.
09.09.1999 ve sonrasında iş hayatına atılan vatandaşlar, seslerini daha geniş kitlelere duyurabilmek ve yetkililerin dikkatini çekebilmek amacıyla Emeklilikte Eşit Adalet Derneği’ni kurarak harekete geçti. Dernek Başkanı Mustafa Gündüz liderliğinde, eşit ve adil bir emeklilik sistemi oluşturulması amacıyla sürdürülen çalışmalarla EMEŞAD, farklı platformlarda yetkililere sesleniyor ve politik temsilcilere yönelik ziyaretler düzenliyor.
EMEŞAD’ın, 2000 sonrası SGK’lı vatandaşlar için eşit ve adil bir emeklilik sistemi talebi, derneğin çalışmalarının artan ivmesi ile birlikte kamuoyunun gündemine oturmuş durumda. Dernek, belirttiği mağduriyetin giderilmesi ve emeklilik haklarında eşitlik ilkesinin hayata geçirilmesi için çalışmalarına devam ediyor.
EMEŞAD’ın bu konudaki talepleri ve sürdürdüğü çalışmalar, emeklilik sistemimizdeki eşitsizlikleri gidermeye yönelik önemli bir adım olarak görülüyor ve dernek, adil bir emeklilik sistemi için mücadelesini sürdürmekte kararlı.
Emeklilik sisteminin eşit ve adil olması gerektiğini savunan EMEŞAD, adil bir emeklilik için aşağıdaki reform maddelerini talep ediyor:
1) Kadın 6.000 bin prim günü ile 20 yıl, erkek 7.000 bin prim günü ile 25 yıl çalışma hayatı kayıtsız şartsız emeklilik
2) SGK girişi geç olan veya primi eksik olanlar için 25 yıl 5.000 bin gün prim kadın 48, erkek 50 yaş kısmi emeklilik.
3) 25 yıllık hizmet süresinde 7.000 bin günü aşan prim fazlası için prim iadesi veya maaş bağlanma oranına göre emeklilik şartnamesine geçen 7.000 gün üzeri için % 20 fazlası ile maaş bağlanması veyahut 7.000 primi doldurmuş kişi 25 yıllık hizmet sürecini beklerken kısmı ödeme yapılması.
4) Emeklilikte maaş bağlanma oranı 1999 öncesi baz alınarak ve günümüzün yaşam şartları göz önüne alınarak % 9 daha eklenerek maaş bağlanma oranı % 85 çekilmesi.
5) SGK başlangıçı olmadan doğum yapan kadınların mağduriyeti giderilmesi adına daha sonra işe başlayıp yaşı doldurmuş kadınlara eksik primleri için sınıf ayrımı yapılmadan eşit şekilde doğum borçlanması yapması.
6) Esnaf ve çiftçi (bağkur) tüm Bağ-Kur’lu vatandaşlara emeklilik yaş ve prim ödeme günün SGK ile eşit şartlara çekilmesi.
7) Bağ-Kur’lu vatandaşlar (küçük esnaf, büyük esnaf, küçük çiftçi, büyük çiftçi ) olarak ayrıştırılmalı ve prim ödeme planlanmalı.
8) Geçmiş dönemde çırak ve staj mağdurları göz önüne bulundurularak kaza ferdi (tamamlayıcı sağlık sigortası) kaldırılıp çıraklık yapan veya staj yapan öğrencilere (SGK) başlatılması.
9) Üniversite okuyan öğrenciler okul süresi ve sonrasında iş bulma süresi göz önüne alınarak ve gençleri üniversiteye okumaya teşvik için en az lisans ve (4) yıllık ve lisansüstü (5/6) yıl okuyan öğrencilere 2, 4 yıl erken emeklilik verilmesi.
Emeklilikte Eşit Adalet Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak bu reform kapsamı madde (1,2,3,4,5,6,7) 2000-2040’a kadar geçerli olması. Madde (8,9) reform kabulünden itibariyle geçerli olması talep edilmektedir.