Emeklilik
Emekliye Vergi Şoku! Kendi Evini Kiraya Verenler İçin Beklenmedik Ödeme Çıkabilir
Son dönemde artan konut aidatları, dar gelirli emeklileri ekonomik sıkıntılarla yüz yüze bırakıyor. Birçok emekli, yüksek giderler nedeniyle anılarına bağlı kaldığı evlerinden ayrılarak daha uygun fiyatlı konutlara taşınırken, evlerini kiraya verip gelir elde etmeye çalışıyor. Ancak bu durum, beklenmedik bir vergi yükünü de beraberinde getiriyor.
Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, yapılan açıklamalarda, evlerini kiraya veren emeklilerin Gelir Vergisi Yasası kapsamında vergi ödemek zorunda kalabileceğine dikkat çekti. Hamzaçebi’ye göre, vergi çıkmasa dahi beyanname verilmesi gerekeceğinden, 672,40 TL damga vergisi ödemek durumunda kalınabiliyor. Bu durum, dar gelirle geçinmeye çalışan emekliler için adeta bir servet vergisi olarak nitelendiriliyor.
Sendika yetkilisi, “Aidatların sürekli artması ve emekli aylıklarının bu artışa ayak uyduramaması, vatandaşlarımızın sahip oldukları evleri bırakıp daha düşük giderli alternatiflere yönelmelerine neden oluyor. Ancak yüksek kira geliri elde edilse bile, vergi yükümlülükleri emeklileri zora sokuyor” dedi. Hamzaçebi, özellikle miras kalan evlerde yaşanan bu durumun, emeklilerin yaşam standartlarını olumsuz etkilediğini belirterek, hükümetin vergi politikasında veya emekli gelirlerinde gerekli düzenlemelere gitmesi gerektiğini vurguladı.
Bu gelişmeler, artan yaşam maliyetlerinin yanı sıra, emeklilerin ekonomik ve sosyal yaşamını da derinden etkiliyor. Uzun yıllar emek verip artık geçinme mücadelesi veren vatandaşlarımızın, bu sürpriz vergiler nedeniyle beklenmedik bir maddi yük altına girmemesi için çözüm bekleniyor.
Bizi Takip Edin, Gelişmelerden Haberdar Olun!…
KAYNAK: HABER MERKEZİ