Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Emekliye Özel Çifte Maaş Sigortası Geldi! Tek Maaşla Geçinemeyene Çifte Maaş Verilecek

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Emekliye Özel Çifte Maaş Sigortası Geldi! Tek Maaşla Geçinemeyene Çifte Maaş Verilecek
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Emeklilik yaşının gelmesi, artık sadece SGK’dan emekli olma anlamına gelmeyecek. Çalışanlar, aynı zamanda 60 yaşında Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) kapsamında ikinci bir emekli aylığına hak kazanacaklar. Bu iki emekli aylığı arasında herhangi bir kesinti veya oransal azalma olmayacak.

Orta Vadeli Program’ın önemli bir bileşeni olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), emeklilik döneminde ek gelir sağlamayı ve çalışma dönemindeki yaşam standardını sürdürmeyi amaçlıyor. Otomatik katılım sistemi, işveren katkısıyla ikinci basamak emeklilik sistemi haline gelecek. İşverenin mevcut yükünü artırmayan bir katkı formülü geliştirilirken, TES’de düşük maaşlı çalışanlardan daha az, yüksek maaşlı çalışanlardan daha fazla kesinti yapılması öngörülüyor. Çalışanlar, TES’ten emekli olduklarında kademeli bir çıkış hakkına da sahip olacaklar.

Dünya Genelinde 3 Farklı Emeklilik Sistemi

Dünya genelinde “kamu, işyeri bazlı ve gönüllü” emeklilik olmak üzere üç ayrı sistem uygulanıyor. Türkiye’de ise kamu emeklilik ve üçüncü basamakta yer alan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) mevcut. TES, ikinci basamak emeklilik sistemi olarak devreye girecek. Bu yeni sistemle hem çalışan hem de işveren katılımcı olacak, devlet de destek sağlayacak. TES sistemi önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek. Bu sistem, ek emeklilik gelirinin artmasına, hane halkı tasarruflarının artırılmasına katkı sağlayacak. Çalışanların, işverenlerin ve devletin katkıları çalışanın bireysel hesabına aktarılacak ve emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilecek. Çalışanlar, hangi fonu seçecekleri konusunda özgür olacaklar.

Çalışan Katkısının Korunması

Eğer bir çalışan, bir işyerinde bir yıldan az süre çalıştıktan sonra istifa ederse, yalnızca kendi katkısı bireysel fon hesabında kalacak. Ancak bir yıldan uzun süreli bir işyerinde çalıştıktan sonra istifa edilirse, bireysel fon hesabına yatırılan primler orada kalacak ve fonlar nemalanmaya devam edecek. Bu sayede, çalışanlar kısmi çıkış yaptıklarında veya emeklilik yaşına geldiklerinde bu parayı alabilecekler.

Kıdem Tazminatı Korunacak

Kıdem tazminatı, geçmiş dönemlere ilişkin hakları korumaya devam edecek. İşveren, işçi ve devlet katkısının yüzdelik oranları, yasal düzenlemelerle netleştirilecek. Bir işyerinde bir yıldan kısa süre çalışıldığında, sadece çalışanın katkısı bireysel fon hesabında kalacak. Ancak bir işyerinde bir yıldan uzun süre çalışıldıktan sonra istifa edilirse, primler fon hesabında kalacak ve fonlar nemalanmaya devam edecek. Tamamlayıcı emeklilikte yaşın 60 olması planlanıyor.

Çalışanlar, emeklilik yaşına geldiğinde Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli olacaklar ve aynı zamanda 60 yaşına geldiklerinde TES kapsamında ikinci bir emek

li aylığı alacaklar. Bu iki emekli aylığı, herhangi bir kesinti veya oransal azalma olmaksızın alınabilecek. 10 yıl çalışana da 25 yıl çalışana da 60 yaşına geldiklerinde fon hesabındaki primlere göre ödeme yapılacak.

Şimşek: İşverenler de Destek Olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni bir BES modelinin işverenlerin de katkısıyla olacağını belirterek, “Amaç, tasarrufları, sistemde kalış sürelerini ve tabii ki fon tutarını artırmak. Çalışanlarımızı uzun vadede, refahları için tasarrufa teşvik edeceğiz, yönlendireceğiz. Bu yeni modelle amaç, hem sistemdeki fon tutarını hem de sisteme girenlerin oradaki kalış sürelerini artırmak ve işverenlerin de desteğinin olacağı bir model kurmak” dedi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam