Türkiye
Emekliye çifte tazminat: Çalışan emeklilerin hakları nelerdir? Maaşları ve tazminatları nasıl hesaplanır?
Çifte tazminat fırsatı: Emekli olup çalışanlara özel haklar neler? Emekli maaş ve tazminat hesaplaması nasıl yapılır?
Çalışma hayatına emekli olduktan sonra da devam edenler için son maaşa göre tazminat hakkı bulunmaktadır. Emekli olduktan sonra işveren tarafından işten çıkarılamayan bu bireyler, istedikleri zaman işten ayrılarak iki farklı tazminat alabilirler.
Birçok emekli birey iş hayatına devam etmektedir ve İş Kanunu bu kişilere bazı avantajlar sunmaktadır. Emekli olup tazminatını almadan çalışmaya devam eden kişiler, işten ayrılma veya çıkarılma durumunda en son aldığı brüt maaşa göre tazminat alabilmektedir. Emekli çalışanlar için sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışma veya maaşını durdurarak çalışma seçenekleri bulunuyor.
30 yıl SSK’lı çalışıp emekli olan bir kişi, tazminatını aldıktan sonra aynı iş yerinde çalışmaya devam edebilir. Ancak bu kişinin tazminat hakları, çalışma koşullarına göre değişiklik göstermektedir. Eğer destek primi ödenmeksizin emekli maaşı kesilip çalışılıyorsa, istenildiği zaman işten ayrılıp kıdem tazminatı alınabilir.
YARGITAY KARARI
Yargıtay, çalışma süresi boyunca kıdem tazminatı hakkını korumaktadır. İşçinin emeklilikten dolayı sigorta kaydının sonlandığı tarih değil, tamamen işten çıkış tarihi, 5 yıllık zaman aşımı süresinin başlangıcıdır. Özel sektörde çalışanlar son çalıştığı iş yerindeki süreleri, kamu çalışanları ise kamuda geçen süreleri baz alarak tazminat haklarını kullanabilirler.
Eğer sağlık nedeniyle işten ayrılma durumu söz konusu ise, 20 yıllık kıdem tazminatı talep edilebilir. Tazminatını almadan emekli olduktan sonra da çalışanlar için, emeklilik öncesi ve sonrası toplam süre göz önüne alınacaktır. İşten çıkışta son aldığınız brüt maaş, tazminat hesaplamasında temel alınır. Örneğin, son maaşınız 30 bin lira ise bu tutar baz alınarak tazminatınız hesaplanacaktır.