Ekonomi
Emeklilikte Yeni Dönem: Değişen Kurallar ve Fırsatlar! Çift Maaş ve Daha Fazlası
Emekli olan birçok kişi, “Çift maaş alabilir miyim?”, “Düşen maaşımı nasıl önlerim?”, ve “Az primle emekli olabilir miyim?” gibi sorularla gündeme geliyor.
Emekli olan birçok kişi, “Çift maaş alabilir miyim?”, “Düşen maaşımı nasıl önlerim?”, ve “Az primle emekli olabilir miyim?” gibi sorularla gündeme geliyor.
En avantajlı maaşı almak için doğru zamanda emekli olmak isteyenlerin merak ettiği sorulara POSTA yazarı Ekrem Sarısu yanıt verdi.
1. Hem Anne Hem de Babasından Yetim Maaşı Alabilir miyim?
Soru: Yakın çevremizde, 4A emeklisi olan bir kızımızın anne ve babası 2024 yılında vefat etti. Bu kızımız, hem annesinden hem de babasından yetim maaşı alabilir mi? Kendisinin tek çocuk, evli olmayan ve üniversite öğrencisi olduğunu belirtiyoruz. Ayrıca, anne ve babasından yüzde kaç oranında maaş bağlanabilir?
Cevap: SSK emeklisi olan anne ve babası vefat eden bir kız çocuğu, hem anne hem de babasından ölüm aylığı (yetim maaşı) alabilir. Ancak, yüksek olan maaş tamamen, düşük olan maaş ise yarım olarak bağlanır. Kendisi dışında herhangi bir maaş alan bulunmadığı için, aylık bağlama oranı %50 olacaktır.
2. Gün Satın Alarak Emekli Olabilir miyim?
Soru: 1971 doğumluyum. Bağkur başlangıcım 30 Aralık 1995 olup 4711 gün prim ödemem var. EYT kapsamında gün satın alarak emekli olabilir miyim? Ne kadar ödeme yapmam gerekir?
Cevap: Gün satın alarak emeklilik mümkün değildir, çünkü kanunda hangi hallerde borçlanma yapılabileceği tek tek belirtilmiştir. Ancak askerlik borçlanması gibi bazı durumlar için borçlanma yapılabilir. Yaş haddinden emekli olmak için 5400 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 689 gün daha prim ödeyerek 2029’da 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
3. Emekli Maaşının Düşmesini Nasıl Önlerim?
Soru: 2025 yılında emekli olacakların maaşlarının, 2024’te emekli olacaklara göre %30-35 daha düşük olacağına dair haberler çıktı. 2024’te emekli olmadan çalışmaya devam etmemiz durumu nasıl etkiler? Maaş kaybını önlemenin bir yolu var mı?
Cevap: Bu haberler doğru. Eğer 2025’te emekli olacaklarsa, maaşları 2024’te emekli olanlara kıyasla %30-35 daha düşük olacak. Ancak, 2024’te emekli olup 2025’te maaşını dondurup tekrar çalışmaya başlayarak emekli maaşının düşmesini engelleyebilirsiniz. Emekliliği dondurup yeniden sigortalı çalışmaya başlamanız, gelecekteki emekli maaşınızın yeniden hesaplanarak artırılmasını sağlar.
4. Kısmi Emeklilikten Yararlanabilir miyim?
Soru: 5 Kasım 1980 doğumluyum. İlk SSK giriş tarihim 1 Ekim 1998 olup 1800 gün prim ödemem var. 2003 ve 2005 doğumlu iki çocuğum var. Kısmi emeklilikten yararlanabilir miyim?
Cevap: İkinci doğum ile üçüncü doğum arasındaki 21 ay ve sonrasında 24 ay boyunca prim ödenmeyen süreleri borçlanabilirsiniz. Bu süre için toplam 1350 gün borçlanabilirsiniz. Borçlanmanın ardından, 450 gün daha prim ödeyerek toplamda 3600 güne tamamlayabilirsiniz. 58 yaşınızı doldurduğunuzda, kısmi emeklilikten yararlanarak emekli olabilirsiniz.
KAYNAK: HABER MERKEZİ