Ekonomi
Emeklilik yolu gözleyenler, kadro bekleyen taÅŸeron işçiler, memurlar ve ev hanımlarına müjde! 80 MADDELÄ°K 2. TORBA YASA TEKLÄ°FÄ° TBMM’YE SUNULDU
AK Parti Grup BaÅŸkanı Abdullah Güler, ekonomiye iliÅŸkin düzenlemeleri içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ni, TBMM BaÅŸkanlığına sunduklarını bildirdi.
AK Parti Grup BaÅŸkanı Abdullah Güler, ekonomiye iliÅŸkin düzenlemeleri içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ni, TBMM BaÅŸkanlığına sunduklarını bildirdi.
Teklifin yürütme ve yürürlük maddeleriyle toplamda 80 maddeden oluştuğunu belirten Güler, teklifin temel amaçlarının, ülke ekonomisinin uluslararası rekabetçiliğinin geliştirilmesi, ihracatın desteklenerek büyümesine katkı sağlanması, döviz kazandırıcı düzenlemeler yapılması, mükellef haklarının korunması ve vergiye gönüllü uyumun artırılması olduğunu söyledi.
Teklifte öne çıkan düzenlemeler şunlar:
- Yasa dışı bahisle mücadele kapsamında, elde edilen ikramiye tutarlarının yüzde 93’e kadar dağıtımı öneriliyor.
- Kurumlar vergisi mükelleflerinin iştirak ettikleri yabancı kurumlardan elde ettikleri kar paylarının yarısının, dövizin ülkeye getirilmesi şartıyla istisna edilmesi öngörülüyor.
- 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem afetlerine bağlı olarak yapım işlerinin girdi fiyatlarında öngörülmeyen artışlar meydana geldiği dikkate alınarak yapım işlerine ek fiyat farkı ve süre uzatımı verilmesi teklif ediliyor.
- İhracatın teşviki amacıyla, dış ticaret sermaye şirketleri ve sektörel dış ticaret şirketleri aracılığıyla yapılan ihracatlarda, imalatçı ve tedarikçilere 5 puan kurumlar vergisi indirimine yer veriliyor.
- Yurt dışına verilen mimarlık, mühendislik, yazılım gibi hizmetlerden elde edilen gelirlere saÄŸlanan yüzde 50 kazanç istisnasının, tüm mükellefler için Türkiye’ye getirilme ÅŸartına baÄŸlı olarak yüzde 80’e çıkarılmasını öneriliyor.
- Sosyal içerik üreticiliği kazanç istisnasının kapsamının genişletilmesi de teklifte yer alıyor.
- SGK prim borçlarına karşılık, gayrimenkul alınmasına ilişkin maddenin uygulama süresinin uzatılması öneriliyor.
- Kur korumalı hesaplarından elde edilen gelirlere saÄŸlanan kurumlar vergisi istisnası süresinin 30 Haziran 2024’e kadar uzatılması teklif ediliyor.
- Yasal keşide tarihinden önce çeklerin, ödenmek için muhatap bankaya ibrazının geçersiz olmasına ilişkin sürenin 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatılması teklif ediliyor.
Teklifte yer alan diğer düzenlemeler ise şöyle:
- Türkiye limanları arasında kabotaj yapan gemilerin kaptanlarına ve yabancılara ait deniz taşıtlarının sahiplerine uygulanacak idari para cezalarının üst sınırının artırılması öngörülüyor.
- İzinsiz yolcu taşımaları ile taşıma haddinden fazla yolcu ve yük taşınmasının can güvenliği bakımından yarattığı tehlikenin yüksek olması nedeniyle, cezaların artırımlı uygulanması ve idari yaptırımların caydırıcılığının artırılması teklif ediliyor.
- Yabancı plakalı taşıtların cezayı ödemeden yurt dışına çıkışına izin verilmemesi gibi maddeler yer alıyor.
- Kaçakçılık fiillerinde soruşturma veya kovuşturma başlatılması durumunda, faaliyetlere ilişkin verilen belgelerin askıya alınması hususunun Anayasa Mahkemesinin gerekçeleri kapsamında yeniden düzenlenmesi öngörülüyor.
- Yanıltıcı belge düzenleme-kullanma suçları ile ödeme kaydedici cihazla gerçekleştirilen eylemler sebebiyle, haklarında kesinleşmiş mahkumiyet bulunanlara yönelik akaryakıt işletmeciliği lisansının verilmemesi noktasındaki mevzuatın Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği çerçeve ışığında yeniden düzenlenmesi teklif ediliyor.
Güler, teklifin gelecek hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınacağını sonrasında da Genel Kurul aşamasına geçileceğini bildirdi.
Çalışan emeklilere ikramiye ödenmesi de gündemde
Güler, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Bir gazetecinin, çalışan emeklilere ikramiye ödenmesine ilişkin bir düzenleme olup olmadığını sorması üzerine Güler, şunları söyledi:
“Kabine toplantısı sonrası CumhurbaÅŸkanımıza bu hususla ilgili bazı talepler iletildiÄŸini biliyoruz. CumhurbaÅŸkanımız bakanlarımıza bu konuda ayrıntılı bir çalışması yapılmasını talimatlandırdı. Åžu anda bizim bilgimiz yok. Orada ortaya çıkacak bir çalışmayı daha sonra sizlerle paylaÅŸmış oluruz. Åžu anda kanun teklifinde bu konuda bir husus yer almamaktadır.”
Bir başka gazetecinin, sosyal içerik üreticileriyle alakalı bir istisnadan bahsedildiğini, bunun sosyal medya fenomenleriyle alakalı bir düzenleme olarak mı okunması gerektiğini sorması üzerine Güler, maddenin sosyal medya