Emeklilik

Emeklilik Yaşı Değişiyor Mu? Emekli Olmadan Çalışma Süresini Uzatacak Düzenleme: ‘Aylık Bağlama Oranı’ Formülü Hayata Geçiyor

Emeklilik Yaşı Değişiyor Mu? Emekli Olmadan Çalışma Süresini Uzatacak Düzenleme: ‘Aylık Bağlama Oranı’ Formülü Hayata Geçiyor

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Emeklilik Yaşında Değişiklik Yolda mı? ‘Aylık Bağlama Oranı’ Formülü Gündemde

Emeklilik yaşı düzenlemesine ilişkin tartışmalar sürerken, sosyal güvenlik sistemini yeniden yapılandırmaya yönelik yeni bir reformun hazırlıkları başladı. Bu kapsamda, emeklilik yaşı ve ‘aylık bağlama oranı’ formülü gibi konular gündeme getirildi. Düzenlemeler, çalışanların emekli olmadan önceki çalışma süresini artırmayı hedefliyor. İşte 2025 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nın detayları…

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Sosyal Güvenlikte Kapsamlı Reformlar

2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, sosyal güvenlik sisteminde köklü reformları içeriyor. Emeklilik yaşı, doğumda beklenen yaşam süresine göre otomatik olarak ayarlanacak. Program ayrıca, bireysel emeklilik sistemine işveren katkısının eklenmesi ve yaşlı bakım sigortası gibi yeni sigorta modellerinin getirilmesini de içeriyor. Esnek çalışma modellerinin yaygınlaştırılması ve kadın, genç, engelli istihdamının teşvik edilmesi de planın önemli unsurları arasında yer alıyor.

Otomatik Katılım Sistemi Yeniden Şekilleniyor

Programda, Otomatik Katılım Sistemi’nin işveren katkısını içerecek şekilde ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürülmesi öngörülüyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından oluşturulan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Danışma Kurulu ile birlikte geliştirilecek ve mevzuat çalışmaları başlatılacak. Ayrıca, BES fon çeşitliliğinin artırılması, kesintilerin azaltılması ve 25 yaş altı üniversite öğrencilerinin BES’e katılımının teşvik edilmesi de planlanıyor.

Emeklilik Yaşı Düzenlemesi ve Aylık Bağlama Sistemi

2025 Cumhurbaşkanlığı Programı’nda, emeklilik yaşı kriterlerinin belirlenmesinde beklenen yaşam süresi artışına göre otomatik ayarlama mekanizmalarının oluşturulması vurgulandı. Aylık bağlama oranı sisteminde de değişiklik yapılması planlanırken, bu sistemin daha uzun çalışma süresini teşvik edecek şekilde güncellenmesi üzerinde duruluyor. Dünya uygulamaları incelenerek maliyet analizleri yapılacak ve ek maliyet yaratmadan düzenlemeler gerçekleştirilecek.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Yaşlı Bakım Sigortası 2025’te Geliyor

Programda, yaşlı bakım hizmetlerinin finansmanı için yeni bir sigorta kolu olan yaşlı bakım sigortası oluşturulacağı belirtildi. Bu model, yaşlı bakım hizmetlerinin finansmanını daha sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyor. Ayrıca, işgörmezlik ve maluliyet geliri alanların yeniden istihdama kazandırılması için mesleki rehabilitasyon programları uygulanacak. Kayıt dışı istihdam ve ücretle mücadele için veri analizine dayalı tedbirler de alınacak.

İstihdam Teşvikleri ve Esnek Çalışma Modelleri

Kadın, genç ve engelli istihdamının artırılması için teşvikler öncelikli hale getirilecek. İşverenlerin SGK işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla bilişim altyapısı geliştirilecek ve bürokrasi azaltılacak. Tamamlayıcı sağlık sigortasının yaygınlaştırılması da programda yer alan önemli unsurlar arasında.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Esnek çalışma modelleri ise 2025 yılında daha kapsamlı hale gelecek. Bu kapsamda, evden çalışma ve dijital iş modellerine uygun mevzuat düzenlemeleri yapılacak. Geçmişte çeşitli politika belgelerinde yer alan bu modeller, 2025’te daha da güçlendirilerek uygulamaya konulacak.

BİZİ TAKİP ETMEYE DEVAM EDİN…

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Kaynak: Haber Merkezi

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version