Ekonomi
Emeklilik Sisteminde Köklü Değişiklikler: İkinci Emeklilik ve Yeni Hesaplama Metodu
Orta Vadeli Programı (OVP) çerçeve emeklilik sistemi değişikliklerle yeniden şekillenecek.
Orta Vadeli Programı (OVP) çerçeve emeklilik sistemi değişikliklerle yeniden şekillenecek.
Yeni düzenlemeler, sosyal güvenlik mevzuatını güncelleyerek, çalışanlara ikinci emeklilik imkanı sunacak. Ayrıca iş kanunu da bu yeni döneme uyumlu hale getirilecek.
Uzaktan Çalışma Modelleri Yaygınlaşıyor
OVP, uzaktan ve esnek çalışma modellerinin yaygınlaştırılmasını da hedefliyor. Böylece istihdamda kalmanın sayısı artırılacak.
Prim Gün Sayısı Önem Kazanıyor
Yeni emeklilik kesintisi, yalnızca prim ödemeleri değil, prim gün sayılarında önemli bir rol oynayacak. Mevcut sistem maaşları yalnızca ödenen primlere göre hesaplanırken, yeni sistem daha fazla prim günü olan çalışanların karlılığı olacak.
Aylık Bağlama Oranları Değişiyor
Üç ayrı dönem için farklı aylık bağlama tutarları geçerli olacak. Güncelleme katsayıları da her yıl değişeceği için, belli yıllarda emekli olanların daha yüksek maaş alması sağlanacak. 2024 yılı için enflasyon ve büyüme ile hesaplanan güncelleme, 2025 yılından yüzde 30 daha yüksek öngörülüyor.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)
OVP’de ayrıca zorunlu olmayan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) de yer alacaktır. Bu sistem, 45 yaş altı çalışanlara uygulanacak ve sıra SGK emekliliğinin yanı sıra ikinci bir emeklilik imkânı sunacak.
İşveren Katkısıyla Birikim Artışı
Çalışanlar, ona aylık brüt ücretinin yüzde 3’ünü Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) aktaracak. Devlet, bunun yüzde 30’u kadar katkı bulunarak birikimlerin farklı fonlarda artmasını sağlayacak. Yeni sistem, 10 yıl ve 56 yaş şartlarıyla birikim sahiplerine toplu para veya emekli maaşı ödemesi yapmayı öngörüyor.
Bu değişiklikler, emeklilik sisteminin adaleti artırılacak, mali sürdürülebilirliği güçlendirilecek.