Ekonomi
EMEKLİLİK ŞARTLARI DEĞİŞİYOR! Eksik Prim Günü Olanlara Çifte Müjde!
EMEKLİLİK ŞARTLARI DEĞİŞİYOR! Eksik Prim Günü Olanlara Çifte Müjde!
Emeklilik hakkını kazanmak isteyenler için önemli gelişmeler yaşanıyor. 2024 yılının başında yapılan borçlanma ve ihya düzenlemeleri, emeklilik yolunda adım atanları yakından ilgilendiriyor. Hükümet tarafından yapılan güncellemelerle birlikte, eksik prim günü olanlara özel 2 müjde açıklandı. SGK’ya yapılacak müracaatlarla emeklilik imkanı 10 ila 15 yıl arasında değişen sürelerle listeye eklendi. İşte detaylar…
Borçlanma ve İhya Tutarları Yükseliyor: Önceki Başvuruları Etkiliyor
2024 yılı itibarıyla yapılan borçlanma ve ihya düzenlemeleri, belirli bir süre içinde yapılan başvuruları etkilemeye devam ediyor. Bu düzenlemeler, başvurulara göre değişen süreler içerisinde ödemelerin gerçekleştirilmesini zorunlu kılıyor. Özellikle 1 Ocak tarihinden önce başvuru yapanları doğrudan etkileyen bu düzenleme, emeklilik hakkı kazanmak isteyenler için önem arz ediyor.
Asgari Ücret Artışının Etkisi: Başvurulara Hız Verenler Avantajlı!
Asgari ücretin 1 Ocak’ta yüzde 49 artışla brüt 13 bin 414 liradan 20 bin liraya yükselmesi, borçlanma ve ihya tutarlarını da etkiledi. Ancak 1 Ocak’tan önce başvuranlar için, süresi içinde ödeme yapılması durumunda yüzde 49’lik artıştan etkilenmeden emeklilik hakkı elde edilebilecek.
Borçlanma ve İhya Tutarları Nasıl Değişti?
- Doğum ve askerlik borçlanmasında en düşük tutar brüt asgari ücretin yüzde 32’si,
- Yurt dışı borçlanmasında yüzde 45’i,
- İhyada ise yüzde 34.5’i oluyor.
1 Ocak itibariyle başvuranlar için 1 aylık doğum/askerlik borçlanması 4 bin 292 liradan 6 bin 400 liraya,
yurt dışı borçlanması 6 bin 36 liradan 9 bin 1 liraya,
ihya da 4 bin 628 liradan 6 bin 900 liraya yükseldi.
18 aylık askerlik borçlanmasında 37 bin 946, 2 yıllık 1 çocuk borçlanmasında 50 bin 595 lira fark ortaya çıktı.
Başvuru Süresi ve Önemli Bilgiler:
Aralık ayında başvuranlar, süresinde ödeme yapmaları durumunda eski tutarlardan işlemi tamamlayabiliyor. Ödemenin tebliğ tarihinden itibaren 1-3 aylık bir süre bulunuyor. Askerlik ve doğum gibi hizmet borçlanmalarında ödemenin tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içinde yapılması gerekiyor. Yurt dışı borçlanmalarında ve Bağ-Kur ihyasında ise 3 aylık süre geçerli.
Ödeme Süresini Kaçıranlar Dikkat!
Ödeme süresini kaçıranların borçlanması mümkün olmaz ve yeni başvuru yapmaları gerekebilir. Bu durumda ödenecek tutar, yeni asgari ücret üzerinden hesaplanır. Borçlanma başvurusunda bulunan ve emekli aylığı bağlanmadan önce başvuranlar, ödedikleri hizmet borçlanmalarının bedelini geri alma hakkına sahiptir. Aynı şartlar, vefat eden sigortalının hak sahipleri için de geçerlidir.
Kısmi İhya İmkanı: Sürelerin Tamamı İhya Edilmeli!
Durdurulan sürelerin tamamının ihya edilmesi şarttır. İhya gerçekleşmişse, sonrasında ödenen prim iade edilmez. Emeklilik sürecinde borçlanma ve ihya ile ilgili ayrıntılı bilgiler için SGK’ya başvurabilirsiniz. 10 ila 15 yıl arasında değişen emeklilik imkanları hakkında detaylı bilgileri takip etmeye devam edin.