Ekonomi
Emeklilik mezara mı kaldı? Emeklilik yaşı 65’e çıkacak mı?
Türkiye’nin yeni 5 yıllık kalkınma planı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. 12. Kalkınma Planı, bireysel emeklilikten otomatik katılım sisteminin geliştirilmesine, tamamlayıcı emeklilik sistemine, din eğitiminden aile yapısını olumsuz etkileyen ‘zararlı akımların’ etkilerinin azaltılmasına kadar bir dizi düzenlemeyi içeriyor. Ayrıca yabancı işçi çalıştırılmasının yaygınlaştırılacağı açıklanıyor.
Plana göre, ‘Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)’ daha cazip hale getirilerek fon tutarı ve katılımcı sayısı artırılacak. Ayrıca, otomatik katılım sistemi (OKS) işveren katkısını içerecek şekilde geliştirilerek fon çeşitliliği sağlanacak. Plan, OKS’nin işveren katkısını da içeren ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacağını belirtiyor. Planda, açıkça dile getirilmese de bu düzenlemenin kıdem tazminatlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Uzun süredir iktidar, kıdem tazminatını emeklilik sisteminin bir parçası haline getirmek ve fona dönüştürmek istiyor; ancak işçi sendikaları bu uygulamaya karşı çıkıyor.
Ayrıca, programda ilk ve ortaöğretimdeki din kültürü ve ahlak öğretiminin niteliğinin artırılacağı belirtiliyor. Programda ayrıca şu ifadeler yer alıyor:
- Nitelikli din hizmetleri ile toplumun manevi birliğine katkı sağlanacak ve yaygın din eğitimi toplumun her kesimine ulaştırılacak.
- Ailelerin çocuklarına yönelik din eğitim ve öğretim talepleri, zengin görsel ve içerikli eğitim materyalleri ile desteklenmiş nitelikli din hizmetleriyle karşılanacak.
Planda ayrıca özelleştirme uygulamalarına dair birçok hedef bulunuyor. Özelleştirmenin uzun vadeli sektörel önceliklere ve belirlenmiş bir programa göre halka arz dahil olmak üzere yeni ve alternatif modellerle gerçekleştirileceği belirtilirken, “Özelleştirme portföyünde bulunan şirket ve varlıkların özelleştirilmesine devam edilecek, özelleştirme potansiyeli olan yeni şirket ve varlıkların portföye dahil edilmesi sağlanacak” ifadelerine yer veriliyor.
Planda yer alan “Sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla emeklilik kriterlerinin belirlenmesinde doğuştan beklenen yaşam süresi artışı ile uyumlu otomatik ayarlama mekanizmalarına ilişkin çalışmalar yapılacaktır” ifadesi, emeklilik yaşıyla ilgili 65 yaşına çıkacağı yorumlarına neden olmuştur. Ancak mevcut mevzuatta zaten kademeli olarak emeklilik yaşı 65’e çıkarılmaktadır. 1 Mayıs 2008’den sonra işe girenler için kademeli bir emeklilik uygulaması bulunmaktadır. 2036 yılına kadar kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabiliyor. Daha sonrasında yaş sınırları kademeli olarak artmaktadır. 2048 sonrasında ise kadınlar ve erkekler ancak 65 yaşında emekli olabilmektedir. Bu bağlamda, plandaki ifade, “2048’den önce kademelerle ilgili bir düzenleme yapılacak mı?” sorusunu akıllara getirmektedir.