Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

EMEKLİLİK HAYALİ KURANLAR DİKKAT! 1800 günle emeklilik: Yaş şartı olmadan emeklilik mümkün

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen emeklilik koşulları, çalışanlar tarafından merak ediliyor.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

2000 Sonrası SGK Girişlilere Emeklilik Piyangosu Vurdu! EYT Şartı Olmadan 5 Yıl Erken Emekliliğe ONAY VERİLDİ
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen emeklilik koşulları, çalışanlar tarafından merak ediliyor.

Normal şartlarda emeklilik için yaş, sigortalılık süresi ve prim gün sayısı gibi şartlar aranmaktadır. Ancak özel durumlarda SGK, erken emeklilik imkanı sağlayabiliyor. Hatta yaş şartı bile olmadan emekli maaşına bağlanmak mümkün olabiliyor.

1800 gün ile emeklilik

SGK sisteminde 1800 günle emeklilik var. Ancak bu malulen emeklilik denilen emeklilik türünü kapsıyor. Çalışanlar rahatsızlandıklarında, büyük iş gücü kayıpları yaşadıklarında, çalışmaya devam etmenin adeta eziyete dönüştüğü durumlar 1800 gün ve ek koşullar ile emekli olabiliyorlar.

Şartları neler?

1800 gün ile emekliliğin şartları öncelikle 1800 prim gününü tamamlamak ve bunun yanında da 10 yıllık sigortalılık süresine sahip olmak oluyor. Örneklemek gerekirse 2013 yılında ilk defa sigortalı olan bir çalışan aradan geçen 10 yılda aktif olarak 5 yıl çalışmış ve prim ödemişse bu koşullar sağlanmış oluyor. Bu durumda bu çalışanın yüzde 60 ve üzerinde iş gücü kaybı yaşaması gerekiyor. Bu da sağlanırsa SGK bu kişiyi emekli edip emekli maaşına bağlayabiliyor.

Sağlık raporu nasıl alınır?

İş gücü kaybı yaşayan kişilerin bunu ispat etmeleri gerekiyor. SGK da her hastaneden alınacak sağlık raporunu kabul etmeyecektir. SGK tarafından belirlenen bir hastaneden alınacak sağlık raporu kabul edilmektedir. Bunun dışındaki tüm sağlık raporlarının herhangi bir geçerliliği olmayacaktır. Malulen emeklilik durumu varsa SGK’ya başvuru yapıldığında gerekli yönlendirmelerle sağlık raporu alınabiliyor.

Malulen emekli olan çalışabilir mi?

Bir kişi için malulen emeklilik kararı verilip çok da genç yaşta emekli edilmişse bu kişinin çalışmasına izin verilmemektedir. Eğer çalışma gerçekleşirse SGK maaş ödemeyi kesecek ve ödenen parayı da geri isteyecektir. Ayrıca malulen emekliler belirli periyotlarda SGK tarafından sağlık kontrolüne alınır. Rahatsızlıkları geçen kişilerin emeklilikleri iptal olup normal çalışmalarına devam ederler.

1800 günle emeklilik için neler yapılmalı?

1800 günle emeklilik için öncelikle 1800 prim gününü tamamlamak gerekiyor. Bu süreyi tamamlamak için düzenli olarak SGK’ya prim ödemek gerekiyor. 10 yıllık sigortalılık süresini tamamlamak için ise ilk defa sigortalı olunan tarihten itibaren 10 yıl geçmesi gerekiyor. Bu süreyi tamamlamak için de düzenli olarak SGK’ya prim ödemek gerekiyor.

İş gücü kaybının yüzde 60 ve üzerinde olduğunun tespit edilmesi için ise SGK tarafından belirlenen bir hastaneden sağlık raporu alınması gerekiyor. Sağlık raporunda iş gücü kaybının yüzde 60 ve üzerinde olduğu belirtilmelidir.

Bu şartların hepsini sağlayan kişiler, malulen emeklilik başvurusu yaparak emekli maaşına bağlanabilirler.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam