Ekonomi
Emeklilik dilekçesinin verilme tarihi emekli aylığını etkileyebilir! O TARİHTE EMEKLİ OLAN DAHA YÜKSEK MAAŞ ALACAK
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekliye ayrılan çalışanların aylıklarını bağlarken, emekli olacak kişinin çalışma yaşamı boyunca kuruma bildirilen prime esas kazançlarına, prim ödeme gün sayısına ve aylık bağlama oranına göre işlem yapıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekliye ayrılan çalışanların aylıklarını bağlarken, emekli olacak kişinin çalışma yaşamı boyunca kuruma bildirilen prime esas kazançlarına, prim ödeme gün sayısına ve aylık bağlama oranına göre işlem yapıyor.
Ancak enflasyonun yüksek olduğu yıllarda emeklilik dilekçesinin verilme tarihi de bağlanacak ilk aylığın tutarı bakımından önem taşımakta. Prim günü, prime esas kazancı, aylık bağlama oranı aynı olan iki kişiden biri aralık ayından önce, diğeri yeni yıla ilk ayı olan ocak ayından sonra dilekçe vermesi takdirinde bağlanan emekli aylıkları arasında farklar ortaya çıkabiliyor.
Enflasyonun etkisi
Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, emeklilik aylıklarının belirlenmesinde dikkate alınan aylık bağlama oranının enflasyonun etkisiyle değiştiğini belirterek, enflasyonun yüksek olduğu yıllarda emeklilik dilekçesinin yeni yılda verilmesinin daha avantajlı olduğunu ifade etti.
Karakaş, “Enflasyon oranı kasım ayı itibariyle yıllık yüzde 61,98’e ulaştı. Yine orta vadeli planda büyüme yani gelişme hızı dediğimiz oran yüzde 4,4 oldu. Bütün SSK’lılar ve Bağ-Kurlar için genelleme yapmak elbette ki yanlış. Ancak genel olarak bir değerlendirme yaptığımızda, aralık ayı enflasyonu da ortaya çıktığı zaman ve bu oran yüzde 65’in üzerinde ve büyüme oranı da yüzde 4,4 ve üzeri olduğunda, özel sektör işçilerinin 1 Ocak 2024 tarihinden sonra direkçe vermelerinin daha avantajlı olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
Kıdem tazminatı tavanı da artacak
Emekli olacak çalışanların yeni yılda alacakları kıdem tazminatlarında da farklılıklar olacağını dile getiren Karakaş, şu ifadelerine yer verdi:
“Şu andaki kıdem tazminatına baktığımız zaman 23 bin 498 lira olduğunu görüyoruz. Yani aralık ayında emekli olacak bir işçi, maaşı 50 bin lira da olsa 60 bin lira da olsa kıdem tazminatı 23 bin 498 lira olacak. Bunun üzerinden hesaplama yapılacak. Yine asgari ücret üzerinden çalışan için 13 bin 414,50 lira üzerinden kıdem tazminatı hesaplanacak. Ancak Ocak ayına geldiğimiz zaman, şu anda ki asgari ücretin en az yüzde 50 civarında artması beklentisi de söz konusu. Dolayısıyla Ocak’ta emekli olunduğu takdirde, asgari ücretli olanlar için söylüyorum, asgari ücret üzerinden maaş hesaplanacağı için neredeyse kıdem tazminatları yüzde 50 oranında bir artış söz konusu olacak. Yine çok yüksek maaş alanlar, işçilerin ise, şu anda 23 bin 498 lirayı tavan üzerinden almalarına karşın, enflasyon verilerini göz önünde bulundurduğunda, memur maaş katsayıları dikkate alındığı için kıdem tazminatı tavanında yüzde 50 gibi bir artış söz konusu olacak. Böylece 35 bin lira civarında bir tavan söz konusu olacak.”
Emeklilik dilekçesini ne zaman vermek gerekir?
Karakaş, emeklilik dilekçesinin verilme tarihinin emekli aylığını önemli ölçüde etkilediğini belirterek, “Emeklilik dilekçesini vermek için bir son tarih yok. Ancak enflasyon oranının yüksek olduğu yıllarda, 1 Ocak 2024 tarihinden sonra dilekçe vermenin daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Karakaş, emeklilik dilekçesinin verileceği tarihe karar verirken, bireysel koşulların da göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek, “Emeklilik dilekçesinin verileceği tarihe karar verirken, emeklilik maaşı beklentisi, kıdem tazminatı tutarı ve emeklilik sonrası yaşam planları gibi faktörlerin de göz önünde bulundurulması gerekir” ifadelerini kullandı.