Türkiye
Emeklilere Kasım Ayında Çift Maaş Müjdesi! Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Detayları
Türkiye’de emekli olan vatandaşların, birden fazla kurumdan maaş almasını sağlayacak olan tamamlayıcı emeklilik sistemi uygulaması, binlerce kişinin gündeminde yerini aldı. Yeni sistemde işveren vatandaşların da sorumluluğu artacak. Çalışanın maaşından yüzde 3’lük bir ilave sağlayacağı sistemde, devlet yüzde 30’luk bir destek sağlayacak. Peki, Emekliye çift maaş sistemi nedir, tarihler belli oldu mu? Çift maaş sistemi kimleri kapsıyor, şartları neler? İşte ayrıntılar…
Emekliye Çift Maaş Düzenlemesi: Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nedir?
Emekliye çift maaş sistemi, Türkiye’de yaşayan binlerce vatandaşın araştırdığı konular arasında yerini aldı. Orta Vadeli Programdan sonra 12 Kalkınma Planı’na da alınan tamamlayıcı emeklilik sistemi, devletin yüzde 30’luk katkısı ile gerçekleşecek. Binlerce emekli vatandaş, çift maaş uygulamasının şartlarını araştırıyor. Söz konusu durumun ne zaman yürürlüğe gireceği de merak ediliyor. İşte ayrıntılar…
Emekliye Çift Maaş: Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nedir?
Türkiye’de yaşayan 13 milyondan fazla vatandaş için çift maaş sistemi, önemli bir gelir kaynağı olacak. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’ndan emekli olan vatandaşlar, ikinci bir gelir kaynağı elde edebilmek için, çifte maaş sisteminin uygulanacağı tarihi bekliyor.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nedir, Ne Amaçlanıyor?
Tamamlayıcı emeklilik sistemi ile çalışanların, emekliliklerinde, ikinci bir emeklilik geliri elde etmeleri için ikinci basamak emeklilik sistemine geçilecek. Böylece çalışanlar emekli olduklarında hem sosyal güvenlik sisteminden hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminden emeklilik maaşı alacaklar. Dünyada üç basamaklı emeklilik sistemleri uygulanıyor. Birinci basamak devletin sunduğu emeklilik sistemi, ikinci basamak özel emeklilik sistemi ve üçüncü basamak ise kişisel birikimlere dayalı tasarruf sistemini içeriyor. Türkiye’de birinci basamak emeklilik sistemi ve BES ile üçüncü basamak emeklilik sistemi uygulanıyor.
Çift Maaş Alma Şartları Neler?
- Memur veya Bağ-Kur’lu eş, Ekim 2008 tarihinden sonra vefat ettiyse en az 1800 gün prim ödemiş olma zorunluluğu bulunur.
- Ekim 2008’den sonra ölen ve SSK’lı olan kişinin ise 5 yıldır sigortasının bulunması ve minimum 900 gün prim ödemiş olmalı gerekir.
Çift Maaş Uygulaması Hangi Kişileri Kapsıyor?
Çift maaş uygulaması, 4/A (işçi statüsünde çalışan), 4/C (memur statüsünde çalışan) kişileri kapsayacak. Ancak, 4/B (Bağ-Kur statüsünde) çalışanları kapsamayacak.
Çalışan, Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminden İstediğinde Çıkabilecek Mi?
Tamamlayıcı emeklilikten ç
ıkışlar, emeklilik için gerekli şart ve koşulları yerine getirenler için zorlaştırılacak.
Çift Maaş Sistemi Kıdem Tazminatını Kapsayacak Mı, Nasıl Uygulanacak?
Tamamlayıcı emeklilik sistemi kıdem tazminatı ile bir ilgisi olmayacak. Çalışanın maaşından yapılan kesintiler, işverenin katkısı ve devlet katkısı çalışana ait tamamlayıcı emeklilik hesabında birikecek. Birikimler, emeklilik şirketleri tarafından değerlenecek. Değerlenecek yatırım araçlarına devlet ve çalışan karar verecek. Çalışan emeklilik için gerekli şartlar ve koşulları yerine getirdiğinde hem devletin sunduğu sosyal güvenlik sisteminden emekli maaşı alacak hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminden ikinci bir emekli maaşı alacak.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Ne Zaman Başlayacak?
Tamamlayıcı emeklilik sisteminin, 2024 yılının ikinci yarısında uygulanması bekleniyor. Bu yeni sistem, emekli olan vatandaşlara ek gelir fırsatı sunacak ve emeklilik sonrası yaşam standartlarını artıracak bir adım olarak ön plana çıkıyor.