Sosyal medyada bizi takip edin

Emeklilik

Emekliler Dikkat: Çalışırken Maaşınız Kesilir mi? İşte 2008 Detayı ve Çift Maaş Hakkı!

‘Çalışıyorum, emekli maaşım kesilir mi’ diye merak edenler için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki (SGK) emekli maaşı alma koşulları çok net!

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Son günlerde özellikle çalışan emekliler arasında büyük bir endişe hakim. “Çalışıyorum, emekli maaşım kesilir mi?” sorusu pek çok emeklinin kafasını kurcalarken, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuatındaki net kurallar bir kez daha gündeme geldi. Peki, çalışan emeklilerin maaşı kesilir mi? Kimler çift maaş alabilir? İşte merak edilen tüm detaylar…

Çalışan Emeklinin Maaşı Kesiliyor mu?

Emekli olup çalışmaya devam eden vatandaşlar için maaş kesintisi olup olmayacağına dair çıkan söylentiler gerçeği yansıtmıyor. Hali hazırda yürürlükte olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 2008 yılında yapılan düzenlemelerle bu konuda net bir çerçeve çiziyor. Buna göre:

• Özel sektörde çalışan emeklilerin maaşları kesilmiyor.

• SSK ve Bağ-Kur kapsamında çalışan emekliler, maaşlarını almaya devam edebiliyor.

• Kamuda çalışmaya başlayan emeklilerin maaşları ise kesiliyor.

Yani, özel sektörde çalışan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları güvende. Kamu kurumlarında göreve başlayan emeklilerin ise maaşlarının kesileceğini bilmeleri gerekiyor.

2008 Sonrası Sigorta Girişi Olanlar Ne Yapmalı?

Özellikle 2008 sonrası sigortalı olan çalışanlar, prim gün sayısını doldurmadıkları için tedirgin olabiliyor. Ancak bu durum da yanlış anlaşılıyor. 2008 sonrası sigortalılar için şu an emeklilik hakkı kazanma süreci devam ediyor. 2008 öncesi sigorta girişi olanlar ise çalışırken maaşlarını alabiliyor ancak işverenleri Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödemek zorunda.

• 2008 öncesi sigortalılar için çalışırken emekli maaşı alınabiliyor.

• İşverenler, emekli çalıştırdıklarında brüt ücret üzerinden %32 oranında SGDP ödemesi yapıyor.

Yani, emeklilerin maaş kesilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Ancak SGDP kesintisi nedeniyle işverenlerin mali yükü artıyor. Bu durum, bazı iş yerlerinde emekli çalışanlara daha düşük maaş teklif edilmesine neden olabiliyor.

Kimler Çift Emekli Maaşı Alabilir?

SGK mevzuatına göre bazı vatandaşlar aynı anda birden fazla maaş alabiliyor. İşte, çift maaş hakkına sahip olanlar:

Dul Eşler: Hem kendi emeklilik maaşını hem de vefat eden eşinin maaşını alabilir. Eşlerden biri SSK, diğeri Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı emeklisi olduğunda bu hak daha net şekilde ortaya çıkar.

Anne ve Babasından Aylık Bağlanan Çocuklar: Anne veya babasını kaybetmiş olan kişiler, eğer gerekli koşulları sağlıyorsa, her iki ebeveynden de maaş alabilir. Yüksek olan maaşın tamamı, düşük olan maaşın ise %50’si bağlanır.

Malullük ve Yaşlılık Aylığı: Hem malullük hem de yaşlılık aylığı almaya hak kazananlar, iki maaşı birlikte alabilir.

Vazife Malullüğü: Kamu görevinde vazife malulü olanlar, aynı zamanda emekli olduklarında iki maaş hakkına sahip olabilir.

Çift Maaşta En Çok Merak Edilenler

Bazı durumlarda vatandaşlar çift maaş alma konusunda kafa karışıklığı yaşayabiliyor. İşte, en çok sorulan sorulara net cevaplar:

• Hem kendi emekli maaşımı hem eşimden kalan maaşı alabilir miyim? Evet.

• Hem annemden hem babamdan maaş alabilir miyim? Evet. Yüksek olanın tamamı, düşük olanın yarısı ödenir.

• Hem malullük hem de yaşlılık maaşı alabilir miyim? Evet.

Son Söz: Emekliler Rahat Olsun

SGK’dan yapılan açıklamalara göre çalışan emeklilerin maaş kesintisi gibi bir durum söz konusu değil. Kamu kurumunda çalışmaya başlanmadığı sürece SSK ve Bağ-Kur emeklileri maaşlarını almaya devam edebilecek. Ayrıca, çift maaş hakkı bulunanlar, başvurularını eksiksiz yapmaları halinde bu haklarından yararlanabiliyor.

Bizi Takip Edin, Gelişmelerden Haberdar Olun!…

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam