Sosyal medyada bizi takip edin

Emeklilik

EMEKLİ VERGİ İADESİ: Emekliler Nasıl Vergi İadesi Alır? SGK Borçlanması Yapanlar Dikkat

EMEKLİYE VERGİ İADESİ: Borçlanma yapanlar dikkat! Ne kadar avantaj sunuluyor? Nasıl yararlanılıyor?

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

EMEKLİYE VERGİ İADESİ: Borçlanma yapanlar dikkat! Ne kadar avantaj sunuluyor? Nasıl yararlanılıyor?
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Emekliye Vergi İadesi: Borçlanma Yapanlar İçin Avantajlar ve Yararlanma Şartları

Eksik Primlerini Tamamlamak İsteyenler İçin Fırsatlar

Emeklilik sürecinde eksik primlerini tamamlamak isteyenler, borçlanma yöntemiyle verdikleri paranın bir kısmını vergi indirimi yoluyla geri alabiliyor. Bu imkan, emeklilik öncesinde olduğu gibi emeklilik sonrasında da kullanılabiliyor. Ancak, bu fırsattan yararlanmak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor.

Borçlanmanın Emeklilik İçin Önemi

Kadınlar ve erkekler için erken emekliliğin en kolay yolu borçlanma ile sağlanıyor. Eksik primi bulunan kişiler, belirli şartları sağladıkları takdirde hizmet borçlanması yapabiliyor. Bu işlem, çalışma hayatı boyunca istenildiği zaman gerçekleştirilebiliyor ancak genellikle emeklilik tarihine yakın bir dönemde başvurulup ödeniyor. Borçlanma, emeklilik için önemli bir kolaylık sunarken, ödenen paranın bir kısmı vergi indirimi yoluyla geri alınabiliyor.

Vergi İadesi Tutarları

Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenen borçlanma tutarları, vergi matrahından indirilebiliyor. Belgenin işverene verildiği aydan itibaren, takvim yılı sınırlaması olmaksızın, ödenen tutarın tamamı gelir vergisi matrahından düşülebiliyor. Böylece, borçlanma yapanların net maaşları, ödenecek vergi kadar artıyor. Örneğin, bu yıl 18 ay askerlik borçlanması yapan bir çalışan, yüzde 27 vergi diliminde yer alıyorsa, ödediği 114 bin 214 liranın 38 bin 838 lirasını vergi iadesi yoluyla geri alabiliyor. Aynı şekilde, 2 yıllık doğum borçlanması yapan bir kişi, ödediği 153 bin 619 liranın 41 bin 478 lirasını vergi indirimi yoluyla geri alabiliyor.

Vergi İadesi İçin Gerekli Şartlar

Bu haktan yararlanmak için borçlanmanın yapıldığı tarihte ve vergi iadesi başvurusu yapılan tarihte çalışıyor olmak gerekiyor. Emekli olduktan sonra da çalışmaya devam ediliyorsa bu imkan kullanılabiliyor. Vergi kesintisine tabi ücret geliri elde etmek ve borçlanmaya ilişkin ödeme belgesini işyerine vermek gerekiyor. Vergi iadesi imkanından yararlanmak için borçlanmayı yapar yapmaz başvurmak şart değil. Askerlik ve doğum borçlanması yapanlar, daha önce vergi indirimi hakkından yararlanmamış ise 5 yıllık zaman aşımı süresi içinde vergi düzeltme talebinde bulunarak geriye dönük indirim hakkından yararlanabiliyor.

5 Yıllık Süre Detayları

5 yıllık sürenin hesabı, ödemenin yapıldığı tarihi izleyen takvim yılından başlıyor. Buna göre, 2019 yılı ve sonrasında borçlanma yapanlar, bu yıl talepte bulundukları takdirde bunu vergi matrahından indirebiliyor.

Doğum ve Askerlik Borçlanması

Doğum ve askerlik borçlanması yaparak eksik primlerini tamamlamak isteyenler, vergi indirimi fırsatından yararlanabilir. Bu borçlanma türleri, emeklilik sürecini kolaylaştırırken aynı zamanda vergi avantajı sunuyor. Emekliliğe giden yolda eksik primlerinizi tamamlamak ve vergi indirimi fırsatından yararlanmak için borçlanma yapmayı düşünebilirsiniz.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam