Ekonomi
Emekli Olarak Çalışanlar İçin Uyarı: Maaşınız Kesilebilir!
Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden bireylerin, SGK prim kodlarının hatalı girilmesi durumunda maaş kesintisi riski bulunmaktadır.
Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden bireylerin, SGK prim kodlarının hatalı girilmesi durumunda maaş kesintisi riski bulunmaktadır.
Bu durumun yaşanmaması için doğru kod seçimi ve hatalı girişlerin hızla düzeltilmesi gerekmektedir.
Yanlış Prim Kodu Mağdurları Ne Yapmalı?
Türkiye’de 16 milyondan fazla emekli SGK maaşı almakta. Bu emeklilerin bir kısmı sigortalı olarak çalışmaya devam ederken, diğerleri kayıtsız çalışmayı veya toplu olarak emekliliğe geçmeyi tercih ediyor. Emeklilikten sonra sigorta başlamışsa, dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var: SGK prim kodu.
Emekli çalışanlar, işverenleri tarafından sigorta sistemine kaydolduklarında iki farklı koddan birini seçmek zorundadır.
- 02 Kodu: Sosyal Güvenlik Destek Ücreti (SGDP)
- 01 Kodu: Tüm sigorta branşlarını kapsar.
Yanlışlıkla 01 kodunun seçilmesi, emekli maaşınızın kesilmesine neden olabilir.
Doğru Adımları Atın, Maaşınızı Kaybetmeyin
SGK uzmanları, bu tür hataların hızla düzeltilmesi gerektiğini belirtiyor. Yanlış prim kodunu fark eden emekli çalışanların, derhal sigorta şirketi ile iletişime geçerek hatanın düzeltilmesini talep etmesi gerekmektedir. Ayrıca durumu SGK’ya bildirerek, emekli maaşlarının kesintisiz ödenmesini sağlamalıdırlar. Bu düzeltmelerden sonra ödenmeyen ücretler genellikle 20 ila 25 gün içinde ödenmektedir.
Yeni Düzenlemeler ve Prim Oranları
Eylül ayından itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenlemelerle sigorta primi kesinti oranı tüm sigorta branşlarında %37,5, emekli çalışanlarda ise %32 olarak uygulanacaktır. Ayrıca, iş kazası ve meslek hastalıkları nedeniyle bu oranlara %0,25 ekleme yapılacaktır. Bu değişiklikler, emekli çalışanlar için maaş değişikliği ve ikramiye kesintisi ile sonuçlanabilir.
Emekli olduktan sonra çalışan bireyler, yanlış SGK prim kodları nedeniyle maaşlarında kesinti riskiyle karşılaşabilirler. SGK uzmanları, hataların hızla düzeltilmesi gerektiğini vurguluyor. Eylül ayından itibaren sigorta primlerinde değişiklik ve eklemeler yapılacak. Yanlış kodun düzeltilmesiyle ödenmeyen ücretler genellikle 20-25 gün içerisinde alınabilir.
Hiç Ev Sahibi Olmayanlar DİKKAT! Düşük Faizli Konut Kredisi Kampanyası Başladı!