Connect with us

EKONOMİ

Emekli Maaşlarında Sıfır Zam Tehlikesi: Kök Maaş Düzenlemesi Torba Yasada Yer Almadı!

10 bin TL altında maaş alan milyonlarca emekli, Temmuz ayında ‘sıfır’ zam alacak.

Yayınlanma tarihi:

Emeklilerle ilgili kök maaş düzenlemesinin, hükümetin özellikle vergi düzenlemeleriyle birlikte Meclis’e sunacağı torba yasa taslağına girmediği iddia edildi. Buna göre, 10 bin TL altında maaş alan milyonlarca emekli, Temmuz ayında ‘sıfır’ zam alacak.

Maaşı 10 bin liranın altında kalan ve yaklaşık 3,6 milyon emekliyi doğrudan ilgilendiren kök maaş düzenlemesi, hükümetin Temmuz ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunması beklenen torba yasa taslağına girmedi. Ekonomim.com’da yer alan habere göre, kök maaş düzenlemesi yapılmaması halinde 10 bin TL altında maaş alan emeklilerin Temmuz zammından yararlanamayacağı yönündeki eleştirilere rağmen, bu madde taslağa girmedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Eklediği Maddeler

Torba yasa taslağına Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ise 5 madde eklendi.

Kök Maaşa Zam Hesaplaması Nasıl Yapılıyor?

Kök aylığı 8 bin TL olan bir emekli, tahmini 6 aylık enflasyon farkı yüzde 25 olarak açıklanırsa ve en düşük emekli maaşı olan 10 bin TL rakamı hiç artırılmazsa, oransal zamdan faydalanamayacak. Çünkü söz konusu kişinin aylığı 10 bin TL’ye tamamlanmış olacak. Bu durumda da söz konusu emekli ‘sıfır’ maaş zammı almış olacak.

Maliye Bakanlığı’nın Eklediği Maddeler

Haftalardır kamuoyunda tartışılan vergi maddelerinden yaklaşık 50 tanesi ise torba yasa taslağında yer aldı.

KDV Vurgunu ve Vergi Düzenlemeleri
  • Zombi Şirketler Üzerinden KDV Vurgunu: KDV vurgununu engellemeye yönelik madde.
  • Asgari Kurumlar Vergisi: Yurtiçi ve yurtdışı şirketlere asgari kurumlar vergisi.
  • YİD ve KÖİ Projeleri: YİD ve KÖİ projelerini üstlenen şirketlerin kurumlar vergisini yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkaran madde.
  • Moto Kuryelerin Vergilendirilmesi: Kayıt dışı çalışan moto kuryelerin vergilendirilmesi.
  • Yurt Dışı Çıkış Harcı: Yurt dışı çıkış harcının 10 kat artırılması gibi birçok madde Maliye tarafından torba yasa taslağına eklendi.

Torba Yasa Taslağından Çıkarılan Maddeler

  • Servet Vergisi: Gelirler İdaresi Başkanlığı tarafından talep edilen ve beyana tabi geliri ile yapılan harcamalar arasında yüzde 20’nin üzerinde uyumsuzluk olan mükelleflerden özel gider bildirimi istenmesi ve izah edilemeyen fark tutarlarından servet vergisi alınması önerisi taslaktan çıkarıldı.
  • Borsada Kazanç Vergisi: Borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören ve 3 yıldan kısa süreyle elde tutulan hisse senetlerinin alım satımından elde edilen kazançlardan vergi alınması önerisi taslaktan çıkarıldı.
  • Yemde ve Gübrede KDV Artışı: Yemde yüzde 10, gübrede yüzde 20 KDV alınması önerisi, çiftçilere doğrudan destek ödemesi yapılması önerisiyle birlikte taslaktan çıkarıldı.
  • Tapuda Gerçek Bedelle Satış: Emlak vergileri ve tapu harçlarının gayrimenkullerin emlak vergisine esas değeri üzerinden değil bölgesel rayiç bedeli üzerinden tahsil edilmesi önerisi taslaktan çıkarıldı.
  • Kirada Stopaj ve Ek Vergi: Kiracı kirasını bankaya yatıracak ve banka kira parasının yüzde 20’sini vergi olarak kesip Maliye’ye gönderecek önerisi ve birden fazla evi olanlardan fazladan vergi alınması önerisi taslaktan çıkarıldı.
  • Kitapta KDV İstisnasının Kaldırılması: Basılı kitap ve süreli yayınların tesliminde KDV istisnasının kaldırılması önerisi kabul edilmedi.
  • Basit Usul Esnaf Vergisi Muafının Kaldırılması: Büyükşehirlerde basit usul vergi muafiyetinin kaldırılarak esnafın gerçek vergilendirmeye geçilmesi önerisi taslaktan çıkarıldı.
  • Engellilere ÖTV İstisnası Yerine Nakit Destek: Engellilere ÖTV istisnalarının kaldırılarak nakit destekte bulunulması önerisi taslaktan çıkarıldı. Ancak, mevcut durumda beş yılda bir yararlanılan ÖTV istisnasının 10 yıla çıkarılması taslağa eklendi.
  • İdari Para Cezalarına Gecikme Zammı: Tüm idari para cezalarına gecikme zammı uygulanması önerisi taslaktan çıkarıldı.
  • BAĞ-KUR ve SSK Prim Gün Sayısı Eşitlenmesi: BAĞ-KUR’lu küçük esnafın prim gün sayısının SSK’lı çalışanlarla eşitlenmesine yönelik madde taslağa eklenmedi.
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla