Ekonomi
Emekli Maaşlarına Çifte Zam Geliyor! Takvim Belli Oldu: Önce Kasım, Sonra Ocak…
Emekli maaşlarına ek zam çalışmaları hızla ilerlerken, Meclis’in açılmasıyla birlikte aylıkların Kasım ayında kesin olarak artacağına dair güçlü sinyaller gelmeye başladı. Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emeklileri için en düşük emekli maaşının 7,500 TL olduğu bu düzenleme ile ilgili artış formülleri de açığa çıktı. Ardından Ocak ayındaki zammın da etkisiyle tüm emekli maaşlarının daha da yükselmesi bekleniyor. Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından 3 aylık net zam oranları belirlenirken, yıl sonu için beklentiler de netleşmeye başladı. İşte ayrıntılar…
Emekli maaşı zammı düzenlemesi öncesinde önemli bir veri daha açıklandı. Eylül ayı enflasyon rakamları belli olurken, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için en düşük emekli maaşı zammı hesapları yeniden revize edildi. Yaklaşık 16 milyon kişiyi ilgilendiren bu emekli zammı düzenlemesi ile ilgili detaylar yavaşça gün yüzüne çıkmaya başladı. Emeklilere müjde niteliğinde çifte zammın işaretleri belirmeye başladı.
Emekli ve memur maaşları dahil birçok kalemi etkileyecek olan Eylül ayı enflasyon rakamları sonunda açıklandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı enflasyon rakamlarını kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, Eylül ayında aylık bazda enflasyon yüzde 4.75 ve yıllık bazda yüzde 61.53 olarak gerçekleşti. TÜİK’in açıkladığı verilere göre Temmuz ayında enflasyon yüzde 9.62, Ağustos ayında yüzde 9.09 ve Eylül ayında yüzde 4.75 olarak kaydedildi. Tüm bu verilerle birlikte 3 aylık enflasyon oranı yüzde 25.11 olarak belirlendi. Eylül ayı enflasyon rakamları sonrasında refah payı hariç 3 aylık emekli ve memur zam oranları kesinleşmiş oldu.
• Haziran ayında 1351.59 olan Tüketici Fiyat Endeksi, Eylül ayında 1691.04’e yükseldi. • 3 aylık enflasyon oranı yüzde 25.11, • Refah payı hariç 3 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 25.11, • 3 aylık memur enflasyon farkı yüzde 18, • Memur toplu sözleşme zammı yüzde 15, • 3 aylık memur zammı yüzde 35.73 oldu.
Sabah gazetesinin haberine göre, Orta Vadeli Program’da mali disiplin konusunda belirlenen yol haritasının ardından emekliye yapılacak zam düzenlemesi öncelikli gündem maddesi haline geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, yeni emekli maaşı zammı düzenlemesi için harekete geçti. Meclis’in Ekim ayında yeni yasama dönemine başlamasıyla birlikte emekliye yapılacak zam düzenlemesi için çalışmalar hız kazandı. En düşük emekli maaşının, bütçe çalışmalarının sonuçlarına bağlı olarak en geç Kasım ayında revize edilmesi bekleniyor. Emekli maaşlarının artması, taban aylıklarının zammıyla birlikte Hazine desteğinin de artmasını beraberinde getirecek.
• Bütçe çalışmaları tamamlandıktan sonra emekli maaşı zammı için taslak çalışma hazırlanacak. • Taslak kanun teklifi Meclis’e sunulacak. • Kanun teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komitesi’nden geçecek. • Genel Kurul’da oylamaya sunulacak. • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanacak. • Ocak ayının başında 6 aylık enflasyon rakamları kesinleştikten sonra emekli maaşları yeniden yükselecek.
İlk senaryoda, 2023 seçimleri sonrasında ekonomik iyileştirmelerin emeklilere yansıması planlanıyor. Bu bağlamda, en düşük emekli maaşının Hazine desteğinin artırılmasıyla 10.000 TL’ye çıkarılması en güçlü öneri olarak ön plana çıkıyor. Şu an için en düşük emekli maaşı 7.500 TL olarak uygulanıyor. İkinci senaryoda ise, taban aylıkların artışının yanı sıra tüm emekli maaşlarına seyyanen bir zam yapılması düşünülüyor. Emekli maaşı zammı düzenlemesi, 2023 yılı içinde yasalaşacak ve en geç Kasım ayında 7.500 TL olan en düşük emekli maaşı yeniden belirlenecek.