Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Emekli Maaşları Neden Kesilmeye Başladı? SGK Aylıkların Kesilme Nedeni Açıkladı! Ödenen Parayı Faiziyle Geri Alıyor

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Emekli Maaşları Neden Kesilmeye Başladı? SGK Aylıkların Kesilme Nedeni Açıkladı! Ödenen Parayı Faiziyle Geri Alıyor
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sahte sigortalılık olaylarına karşı yakın takibi sürdürüyor. Sahte işyerlerine yönelik yapılan denetimler kapsamında, kâğıt üzerinde sigortalı gösterilen kişiler ve sahte işyerleri daha sıkı bir inceleme altına alınıyor. Bu sahte işyerlerinde çalışan adına bildirilen hizmetler iptal edilirken, ödenen emekli aylıkları da yasal faiziyle geri alınıyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının ardından sahte sigortayla emekli olmaya çalışan sahtekârların sayısı artarken, SGK da bu duruma karşı mücadelesini hızlandırdı. Sahte sigortalılık durumlarına yönelik denetimler sıklaşırken, birçok farklı yöntemle sahte sigorta girişi yapıldığı belirlendi.

Örneğin, geçmişte üç yıl boyunca sahte sigorta yaptıran bir birey, yatırdığı primleri kaybediyor ve emekli aylığı olarak aldığı tüm parayı faiziyle birlikte geri devlete ödüyor. Sahte işyerlerinde çalışan adına bildirilen hizmetler emekli aylığı bağlama işlemlerinde artık dikkate alınmıyor. Eğer emekli olduktan sonra sahte bir işyeri tanımlaması yapıldıysa, bu hizmetler geçersiz sayılıyor.

Sahte sigortalılığın ortaya çıkarılmasına yönelik sıkı denetimler sonucunda işyerlerine “sahte”, “kontrollü” veya “şüpheli” işyeri tanımlamaları yapılıyor. Bu şekilde tanımlanan işyerlerinden sigortalı bildirilen hizmetler iptal edilirken, emekli aylıkları için ödenen paralar da faiziyle birlikte geri alınıyor.

SGK’nın bu sıkı denetimleri, sahte sigortalılığın önüne geçmeyi ve devletin zarar görmesini engellemeyi amaçlıyor. Sahte işyerleri açanlar hakkında sahtecilik suçlamasıyla 5 yıla kadar hapis cezası istenebiliyor ve işyerinden vergi cezası alınıyor.

Emekli aylıkları kesiliyor ve paralar faiziyle birlikte geri alınıyor. Bu durum emekli maaşlarını kesip geri almanın ötesinde, sahte sigortalılığın ciddiyetini ve SGK’nın bu konuda kararlılığını gösteriyor. Hem emeklilerin haklarını korumak hem de devletin ekonomisini korumak amacıyla bu tür sahtecilik olaylarına karşı mücadele devam ediyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam