Türkiye
Emekli Maaşları Kesilecek! Yargıtay Son Kararını Verdi! Kimlerin Maaşı Kesilecek?
Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK), kendilerini engelli olarak gösterip başka bir işte çalışan kişilere yönelik sıkı tedbirler almış bulunuyor. Kurum, bu sahtekarlığı tespit ederek kendilerini engelli olarak beyan edip yanlış beyanda bulunan kişilerin aylıklarını kesmeye ve geçmişe dönük ödemelerini geri almaya kararlı görünüyor.
Yargıtay Kararıyla Netlik Kazandı
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi’nin kararına göre, uzun yıllardır malul aylığı alan bir kişi, 2012 ve 2014 yıllarında sadece 2 gün süren bir televizyon yapımında kısa bir rol almıştır. SGK, bu durumu tespit ederek 2012’deki çalışma tarihinden itibaren malul aylığını iptal etmiş ve bu iki yıllık süre zarfında ödenen 32,4 bin lira tutarındaki aylığın faizi ile geri alınması için icra takibi başlatmıştır.
Kişi, malul aylığının kesilmesine itiraz etmiş, ancak SGK, yönetmelik değişikliği yaparak yersiz ödenen aylıkların sadece çalışılan sürelere ait kısmının iadesini öngörmüştür. İş mahkemesi, bu değişikliği dikkate alarak sadece 4 günlük çalışma süresine karşılık gelen malul aylığının iadesine karar vermiştir.
Kişi, malul aylığının yeniden bağlanması için başvuruda bulunmuş, ancak SGK Sağlık Kurulu, kişinin malul olmadığına karar vermiştir. İtiraz sonrasında adli tıp kurulu da çalışma gücünde yüzde 60 oranında kayıp olmadığı yönünde bir rapor sunmuştur.
Kimler Etkileniyor?
Sadece malul aylığı alanlar için çalışma halindeki aylıkların kesilmesi söz konusudur. Malul aylığı ile engelli vergi indirimi alarak erken emekli olanlar genellikle bu durumla karıştırılmaktadır. Engelli vergi indirimi ile emekli olanlar, aylıklarını kesilmeden sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabilirler. 2008 yılından sonra ilk kez sigortalı çalışmaya başlayanlar ise emekli aylığı almalarına rağmen hiçbir işte çalışamazlar.
SGK Göz Açtırmıyor
SGK, sahte sigortalı bildirimi yapan kişilere karşı sıkı denetimler yapmaktadır. İncelemeler sonucunda sahte sigortalı bildirimi yapmanın birçok farklı yolunun bulunduğu tespit edilmiştir. Bu yollar arasında gün sayısını doldurma, sigorta ve vergi teşviki, asgari işçilik uygulamasındaki barajı aşma gibi yöntemler yer almaktadır.
Dökümler İnceleniyor
SGK, sahte sigortalı bildirimi yaptığı tespit edilen işyerlerini sıkı denetlemektedir. Bu işyerlerinden bildirilen hizmetler iptal edilirken, emeklilik için gereken prim gün sayısı yeniden hesaplanmaktadır. Sahte sigortalıların bildirdiği hizmetler iptal edilirken, yatırılan primler de silinmektedir ve emekli aylıkları faizi ile geri alınmaktadır.
BENZERİ HABERLERDEN HABERDAR OLMAK İÇİN SONGELİSME.COM’UN BİLDİRİMLERİNİ AÇIN VE ABONE OLUN