Ekonomi
Emekli maaşları için yeni formül: Kök aylığa düzenleme
Yüzde 37,57 zam alan SSK ve Bağkur emeklileri için kök ücret üzerinden hesaplama yapılacak.
Yüzde 37,57 zam alan SSK ve Bağkur emeklileri için kök ücret üzerinden hesaplama yapılacak. Kök ücreti 5 bin 500 TL’nin altında olanlara ek zam yapılması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, en düşük emekli maaşı için özel çalışma başlattı. Çalışmaların Meclis’in açılmasından önce tamamlanması bekleniyor.
Kök ücret üzerinden hesaplama
SSK ve Bağkur emeklileri için zam, 2022 yılı Temmuz-Aralık dönemindeki enflasyon oranına göre belirlendi. Buna göre, en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL’ye yükseldi. Ancak, kök ücreti 5 bin 500 TL’nin altında olan emekliler, bu zamdan tam olarak yararlanamadı.
Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, kök ücret üzerinden hesaplama yapıldığını belirterek, “Kök ücreti 5 bin 500 TL’nin altında olanlara ek zam yapılması gerekiyor. Örneğin, kök ücreti 4 bin TL olan bir emekliye yüzde 37,57 zam versen bile maaşı 9 bin TL olacak. Kök maaşların kategorize edilmesi zorunludur” dedi.
Seyyanen zam bekleniyor
Karakaş, en düşük emekli maaşı için seyyanen zam yapılmasını da öngörüyor. Karakaş, “Kök aylığı 5500 TL’nin altında olanlara farklı, 5.500-6.000 TL arasında olanlara farklı bir zam, 6.500-7.000 TL arasında olanlara farklı bir zam verilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Zamlı maaşlar ne zaman yatacak?
SSK emeklileri ayın 17’si ile 26’sı, Bağ-Kur’lular ise her ayın 25’i ile 28’i arasında emekli maaşı ödemesini alıyor. Memur emeklileri ise maaşlarını her ayın 1’i ila 5’i arasında alıyor. Zamlı emekli maaşları için ilk olarak bu tarihler öne çıkıyor. Ancak, kök maaş ve taban maaş zammı düzenlemesinin yetişmemesi durumunda ise ek bir ödeme tarihi belirlenerek Şubatı ayının ilk günlerinde ödemelerin yapılması da ihtimal dahilinde bulunuyor.
Özetle, SSK ve Bağkur emeklileri için kök ücret üzerinden hesaplama yapılacak. Kök ücreti 5 bin 500 TL’nin altında olanlara ek zam yapılması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Meclis’in açılmasından önce düzenlemeyi tamamlaması bekleniyor. Zamlı maaşlar Ocak ayı içinde yatabilir.