Emeklilik
Emekli Maaşını Az Bulan Emekliler Dikkat! Maaşınız Yanlış Hesaplanmış Olabilir! Maaşınızı Düzelttirin
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kapsamında emekli olan ve maaşlarını düşük bulan vatandaşlar, dikkatlerini çekiyor. EYT’li emekliler, emekli aylıklarının yanlış hesaplandığını düşünüyorlarsa, bu durumu düzeltmek için sosyal güvenlik il müdürlüklerine yazılı dilekçe ile başvurarak düzeltebilirler. Bu başvurunun sonucunda emekli aylığı yeniden hesaplanır ve yüksek çıkarsa fark emekliye ödenir.
Henüz tamamlanmayan 200 bine yakın dosyanın olduğu EYT kapsamında emekli aylığı bağlama işlemleri, yoğun başvurular nedeniyle hatalı bilgi girişleri, aylığa esas gün hataları, yanlış sicil numaraları gibi nedenlerle yanlış hesaplanabiliyor.
Eğer emekli aylığının yanlış hesaplandığını düşünüyorsanız, sosyal güvenlik il müdürlüklerine yazılı dilekçe ile başvurabilirsiniz. Bu başvurunun sonucunda, yanlış hesaplamanın EYT’liden mi yoksa SGK’den mi kaynaklandığına bakılır. Eğer SGK’den kaynaklanıyorsa, hesaplanan yeni aylık, eski aylığın üzerindeyse başlangıç tarihinden itibaren hesaplanan fark emekliye ödenir.
Örneğin, mayıs ayında 7.800 TL aylık bağlanan bir EYT’li, düzeltme sonrası aylığının 8.200 TL’ye çıktığını öğrenirse, her bir aydaki 400 TL fark ekim ayı dahil olmak üzere kasım ayından itibaren ödenir.
EYT kapsamında emeklilik başvurusunda bulunan ve aylık bağlanmayan kişilerin de SGK müdürlüklerine başvurması gereklidir.
Aylıktaki gecikmeler eksik prim, tescil sorunu veya prim borcundan kaynaklanabilir. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar yaş şartı olmadan emekli olabilirler. Bu durumda, prim borcu yatırılması veya eksikliklerin giderilmesi durumunda aylık bağlanır.
EYT’lilerin bir bölümü farklı kurumlarda hizmetlerde bulunuyor, bu nedenle dosyaların tespiti ve işlemlerin birleştirilmesi zaman alabilir.
Yasaya göre, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar yaş koşulu olmadan emekli olma hakkına sahiptir. Koşullar ne zaman tamamlanırsa, o tarihten itibaren emekli aylığı alınabilir. Mevcut sistemde, EYT yasası kapsamında başvurulan aydan sonraki aybaşından itibaren aylıklar yatırılır.
Uzun vadeli sigortada başlangıç yaşının 18 olduğunu unutmamak önemlidir. Bu yaş öncesinde sigortalı olanların 18 yaşından itibaren hesaplama yapmaları gereklidir. EYT yasası kapsamında çalışma süresi tamamlanmayanlar için önümüzdeki yıllarda emeklilik hakkı kazanması bekleniyor.