Sosyal medyada bizi takip edin

Emeklilik

Emekli maaşına %30 zam müjdesi! 1998-2008 arası SSK, Bağ-Kur’lulara intibak düzenlemesi kapıda: 12.500, 13.000 TL alanlar…

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren emeklilik sisteminde köklü bir değişiklik kapıda. Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan yeni sistem, emekliliği değil, daha uzun süre çalışmayı teşvik etmeyi hedefliyor.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren emeklilik sisteminde köklü bir değişiklik kapıda. Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan yeni sistem, emekliliği değil, daha uzun süre çalışmayı teşvik etmeyi hedefliyor.
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Emekli Maaşına %30 Zam Müjdesi! 1998-2008 Arası SSK ve Bağ-Kur’lular İçin İntibak Düzenlemesi Kapıda: 12.500, 13.000 TL Alanlar İçin Büyük Fırsat

Emeklilik Sisteminde Köklü Değişiklikler Yolda

Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren emeklilik sistemi, büyük bir değişim sürecine giriyor. Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında planlanan yeni düzenlemelerle, emeklilik değil, daha uzun süre çalışma teşvik edilecek. Bu yeni sistem, çalışanların emeklilik dönemine daha iyi bir maddi birikimle girmelerini sağlarken, aynı zamanda iş gücü piyasasında deneyimli çalışanların daha uzun süre katkıda bulunmasını amaçlıyor. Peki, yeni emeklilik sistemi nasıl işleyecek ve hangi yenilikler getirilecek? İşte detaylar…

Emeklilik Sisteminde Yeni Düzenleme

Türkiye’de emeklilik sistemi, aylık ödenen dosya sayısının 16 milyona ulaşmasıyla birlikte kritik bir dönemeçte. Mevcut durumda her 1.8 çalışana bir emekli düşerken, ideal oran 4 çalışana bir emekli şeklinde olmalı. Bu dengesizlik, sosyal güvenlik sistemini zorlamakla kalmıyor, aynı zamanda emeklilerin daha yüksek maaş almasının önünde büyük bir engel oluşturuyor.

Orta Vadeli Program ve Emeklilik Sistemi

Orta Vadeli Program’da (OVP) emeklilik sistemi ve maaş hesaplama yöntemlerini içeren bir dizi düzenleme öngörülüyor. Bu düzenlemeler, sigortalıların daha uzun süre sistemde kalmalarını teşvik etmeyi hedefliyor. OVP’de bu model, “Sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha uzun süre istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi önceleyen düzenlemelerle sistemin mali sürdürülebilirliği güçlendirilecektir” şeklinde tanımlanıyor.

Çalışma Süresi ve Emeklilik Maaşı

Yapılması planlanan düzenleme ile emeklilikte alınacak maaşı belirleyen kriterler de değişecek. Artık sadece yatırılan Prime Esas Kazanç (SPEK) miktarları değil, çalışma gün sayıları da emekli maaşı üzerinde etkili olacak. Bu durumda, emeklilikte daha yüksek maaş almak isteyenler, sistemde daha uzun süre kalmayı tercih edecekler. Mevcut karma sistemde, emekli maaşı üç farklı dönem dikkate alınarak hesaplanıyor: 1999 öncesi, 1999-2008 arası ve 2008 sonrası. Bu hesaplamalar, dilekçe verilen tarihe göre belirlenen güncelleme katsayısı ile çarpılarak emekli maaşı belirleniyor.

Yeni Sistemle Neler Değişecek?

  • Karma Yapının Sadeleşmesi: Aylık bağlama sistemindeki karma yapı sadeleştirilecek.
  • Enflasyon Artışlarının Düzenlenmesi: Ocak ve Temmuz aylarında yapılan enflasyon artışları yeniden düzenlenecek.
  • Aktüeryal Dengenin Sağlanması: Çalışan-emekli oranındaki dengenin yeniden sağlanması hedefleniyor.
  • Sistemde Kalmanın Avantajları: Sistemde daha uzun süre kalanlar, daha yüksek emekli maaşı alacak.

Yeni Düzenlemeler 2024’te Hayata Geçiyor

Orta Vadeli Program’da yeni düzenlemelerin 2024 yılının üçüncü çeyreğinde hayata geçirilmesi planlanıyor. Yapılacak teknik çalışmalarla birlikte taslaklar oluşturulacak ve düzenlemeler, yeni yasama döneminde gündeme getirilecek.

Dilekçe Tarihi Maaşı Etkiliyor

Emekli maaşı hesaplamasında kullanılan güncelleme katsayısı, yıldan yıla değişiklik gösteriyor. Örneğin, 2024 yılında uygulanacak güncelleme katsayısı, 2023 yılı enflasyon ve büyüme oranları dikkate alındığında, 2025’te uygulanacak olandan daha yüksek çıkıyor. Bu da 2024 yılı içinde dilekçe veren bir sigortalının, 2025’te emekli olacak bir sigortalıya göre yaklaşık %30 daha fazla maaş almasını sağlayacak. Yeni sistemle birlikte, bu güncelleme katsayılarında sabitleme düşünülüyor, böylece yıldan yıla maaş farklılıkları ortadan kalkacak.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam