Emeklilik
Emekli Maaşı Haczedilebilir Mi? Emekli Maaşına Haciz Konulması Mümkün Mü?
Emekliler kredi çekerken imzaladıkları sözleşmelere dikkat etmeli.
Yargıtay’ın son kararı, kredi borcunu ödeyemeyen emeklilerin maaşlarının haczedilemeyeceğini netleştirdi. Avukat Mücahit Küçük, özellikle emeklilerin kredi çekerken imzaladıkları sözleşmelere dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, “Emekliler kredi çekme aşamasında dikkatli olmalı ve bankaların sunduğu evrakları iyice incelemeli” dedi.
Muvafakatnameler Geçersiz Sayıldı
Kredi çekerken imzalanan muvafakatnamelerin Yargıtay kararıyla geçersiz hale geldiğini açıklayan Avukat Küçük, “Bankalar, kredi işlemleri sırasında emeklilere imzalattıkları muvafakatnamelerle maaşlarına bloke koyabiliyordu. Ancak Yargıtay’ın son kararı ile bu işlemin hukuka aykırı olduğu ve emekli maaşının haczedilemeyeceği hükme bağlandı” dedi. Emekli maaşlarının 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu’na ve İcra İflas Kanunu’nun ilgili maddelerine göre haczedilemeyeceğini vurguladı.
Emeklilere Kredi Kullanımında Önemli Uyarılar
Emeklilerin kredi kullanırken artık maaşlarına haciz konulamayacağını belirten Küçük, “Bankalar, emekli maaşlarına haciz koymadan kredi taksitlerini tahsil edemeyecek. Emeklilerin bu süreçte dikkat etmesi gereken en önemli husus, kredi çekerken imzaladıkları sözleşmelerdir. Bu nedenle emekliler, sözleşme aşamasında dikkatli olmalı ve neye muvafakat verdiklerini iyice incelemelidir” şeklinde konuştu.
Maaşın Haczedilebileceği İstisnai Durumlar
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında emekli olmuş ve çalışmaya devam eden kişiler için de önemli bir uyarı yapan Avukat Küçük, “Eğer bir emekli hem maaş alıyor hem de çalışıyorsa, İcra İflas Kanunu gereği sadece çalıştığı yerden aldığı maaşın 1/4’ü haczedilebilir. Ancak emekli maaşına haciz konulamaz” dedi.
Bizi Takip Etmeye Devam Edin…