Türkiye
Emekli maaş zammında kritik detay! Hesaplar yeniden değişti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı, emeklilerin alım gücünü artırmak ve bütçe konularında çalışmalara hız verdi. Merkez Bankası’nın yeni Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 59,46 olarak belirlendi.
Toplu sözleşme zammı için nefesler tutuldu
Yaklaşık 6 milyon memur ve emeklisi ile 2,4 milyon sosyal destek ödemesi alan vatandaşı doğrudan ilgilendiren toplu sözleşme zammı için sona gelindi. 2 gün içinde hakem heyeti zam konusunda kararını verecek.
Yüksek yargı mensubu, bürokrat, sendikacı ve akademisyenlerden oluşan 11 kişilik Hakem Heyeti, toplu sözleşme zammı için nihai kararını 31 Ağustos’a kadar verecek. Heyetin ay sonuna kadar vereceği karar itiraza kapalı olacak.
Toplu sözleşme zammı için teklif süreci sona erdi
Toplu sözleşme sürecinde zam teklifi süreci sona tamamlandı. Hükümetin zam teklifi şöyle gerçekleşti:
2024 yılının ilk yarısı için yüzde 15, ikinci yarısı için yüzde 10
2025 yılının ilk yarısı için yüzde 6, ikinci yarısı için yüzde 5
Memur zammı 8,4 milyon vatandaşı ilgilendiriyor
Zam oranı 3,7 milyon memuru, 2,7 milyon memur emeklisini ve 2,4 milyon sosyal destek ödemesi alan vatandaşı ilgilendiriyor. Bilindiği üzere 65 yaş, engelli ve evde bakım maaşı gibi sosyal destek ödemeleri doğrudan memur zammı ile belirleniyor.
Ayrıca 15,5 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi de toplus sözleşme zammı için gelecek açıklamalara odaklandı.
Emekliye, memur zammının altında kalmayacak şekilde zam yapılacak. Hükümetin son toplu sözleşme zammı ve enflasyon beklentisiyle hesaplanan fark dikkate alındığında Ocak 2024 memur zammı yüzde 45 civarında olacak.
Emekliye ek zam gündemde
2021 yılı Aralık ayında en düşük emekli maaşı 3500 TL olarak uygulanıyordu. Ocak ayında önce 5500 TL’ye ardından ara zam ile 7500 TL’ye yükseltildi. Burada 2023 yılı içerisinde kümülatif zam oranı enflasyon rakamlarının çok üzerinde yüzde 114’ü aştı.
Öte yandan en düşük emekli maaşı konusunda ara zam için çalışmalar devam ediyor. Ekim ayı başında Meclis’in açılmasıyla detaylar netleşecek. Burada en düşük emekli maaşının Hazine desteği ile 10 bin TL’ye çıkarılması gündemde yer alıyor.
Emekli maaşı düzenlemesi için 2. formül
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın dosyasında kademeli zam formülü de bulunuyor. Bütçe çalışmaları meyvelerini verdikçe bütün formüller Maliye Bakanlığı ile beraber masaya yatırılacak. Buna göre emeklilerin kök maaşlarına göre;
Yüzde 45
Yüzde 40
Yüzde 35
Yüzde 30
zam verilmesi gündemde olacak.
Sonuç olarak, emekli maaşı zammı için çalışmalar devam ediyor ve önümüzdeki günlerde netleşecek.
Önerilen düzenlemelerle birlikte, en düşük emekli maaşı 10 bin TL’ye yükselebilir ve emekliler için kademeli zam oranı uygulanabilir.