Ekonomi
Emekli aylığı düşük gelen EYT’liler ne yapmalı?
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kapsamında emekli aylığı bağlama işlemleri devam ediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), henüz tamamlanmayan 200 bine yakın dosya için yoğun bir mesai yürütüyor.
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kapsamında emekli aylığı bağlama işlemleri devam ediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), henüz tamamlanmayan 200 bine yakın dosya için yoğun bir mesai yürütüyor.
Binlerce EYT’linin aklında ise “acaba aylığım düşük mü bağlandı?” sorusu var. Peki gerçekten emekli aylığını düşük bulan EYT’liler ne yapacak?
Ekonomist Muhammet Bayram’dan açıklama
Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram, emekli aylığının düşük gelmesinin iki temel nedeni olduğunu söyledi.
Birincisi, memur kaynaklı hatalardan kaynaklanan eksik bilgi veya belge verilmesi. İkincisi ise emeklilik dilekçesi verildiği dönemdeki aylık bağlama oranları, büyüme oranları ve enflasyon rakamlarının düşük olması.
Bayram, emekli aylığının düşük gelmesi durumunda SGK’ya dilekçe verilmesi gerektiğini belirterek, “Eğer hesaplama yanlışsa mutlak suretle emekliye fark geri ödenir” dedi.
EYT’linin hakkı yanmaz
Bayram, EYT’lilerin emeklilik hakkının yanmayacağını da belirterek, “Kanuni bir düzenleme yapıldı. 8 Eylül 1999 öncesi işe girişi varsa yaş şartı ortadan kaldırıldı ve emekliliğin yolu açılmış oldu” diye konuştu.
Emeklilere 5 bin TL ikramiye
Bayram, TBMM’de kabul edilen 5 bin TL emekli ikramiyesi ödemelerinin ise kasım ayının 15’ine kadar yapılacağını söyledi.
Emekli aylığı düşük gelen EYT’liler için öneriler
Emekli aylığı düşük gelen EYT’liler için şu öneriler yapılabilir:
- Emekli aylığı hesaplama tablosunu inceleyerek kendi durumunu karşılaştırmak.
- SGK’ya dilekçe vererek aylığın yeniden hesaplanması talebinde bulunmak.
- Eksik veya hatalı bilgi veya belge verilip verilmediğini kontrol etmek.
- Primi tamamlamak için borçlanma veya çalışarak emeklilik yolunu tercih etmek.