Connect with us

EYT

EMADDER’liler hükümetten hakkını istiyor!

Yayınlanma tarihi:

Milyonlarca çalışanın yıllardır beklediği EYT yasası çıktı, ancak yasanın sosyal güvenlik sistemiyle ilgili kapsayıcı bir reform niteliğinde olmaması yeni sorunlara yol açtı.

Yasayla 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan çalışanların emekliliğinde yaş şartı kaldırıldı. Bu durum sigorta girişi 8 Eylül 1999 sonrasında olanların emeklilik için 17-20 yıl daha beklemesi gerektiği sonucunu ortaya çıkardı.

EYT yasasının çıkmasından sonra emeklilik sisteminde daha adil bir kademe talep eden ve kamuoyunda 2000’liler olarak anılmaya başlanan milyonlarca çalışan sosyal medya üzerinden başlattıkları çalışmaları dernek çatısı altında sürdürme kararı aldı.

2000’LİLER KİMLER?

2023 yılı başında kurulan Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) çatısı altında örgütlenen 2000’liler kendilerini şöyle tanımlıyor:

“- 08/09/1999 tarihinden sadece 4 ay sonra sigortalı işe başlayan, bu ülkenin eşit anayasal eşitlik hakları elinden alınmak istenen çalışanlarıyız.

– Söz konusu tarih öncesinde ya sigortasız çalıştık, ya vatani görevimizi yaptık ya da bu ülkeye hizmet etmek için tahsil hayatına devam ettik. Bu nedenlerle sigorta girişimiz 2000 li yıllarda yapıldı.

– (EYT) Yasa kapsamına alınan çalışanlarla aynı yaşlardayız ve 5.000 gün prim şartının çok üzerine prim günümüzü doldurduk.”

– Düzenleme ile kademelendirmenin kaldırılarak, farklı yasalara tabi olduğumuz gerekçesiyle ikinci sınıf vatandaş olarak görülmek istenmeyen bu ülkenin eşit vatandaşlık hakkına sahip çalışanlarıyız.”

2000’LİLERİN TALEBİ NE?

Eşit vatandaşlık hakkına sahip olduklarını vurgulayan 2000’liler amaçlarını şöyle özetliyor:

“Amacımız EYT koşullarında emekli olmak veya kapsama dahil olmak değil, sadece aramızda açılan – erkeklerde 17 yıl, kadınlarda 20 yıl- gibi bir uçurumun düzenleme yapılarak adaletin sağlanmasıdır.”

EMADDER’DEN 14 MADDELİK MANİFESTO

Kısa süre önce kurulmasına rağmen özellikle sosyal medyada varlıklarını güçlü bir şekilde hissettiren, son olarak İstanbul Kadıköy’de yaptıkları toplantıyla da ses getiren EMADDER, 14 maddelik bir de manifesto açıkladı.

Emeklilikte adalet isteyen 2000’lilerin manifestosu şöyle:

1. Türkiye’de yaşayan ve Türkiye çalışma yasal şartları kapsamında SGK sistemine kayıtlı (4a,4b,4c) çalışanların 08/09/1999 tarihinden sonra işe başlanmış olmasıgerekçesiyle, 08/09/1999 tarihinden önce işe başlayanlara göre, erkeklerin 17 yıl kadınların 20 yıl daha geç emekli olması, çalışanların anayasal eşitlik haklarına muhalif bir düzenlemedir.

2. Yalnızca bu tarih baz alınarak yapılan düzenleme ile 1 gün, 1 ay veya birkaç yıl geç başlama gerekçesiyle 17E/20K yıl fark oluşması kabul edilemez, adil ve eşit olmayan bir düzenlemedir.

3. Bu tarih öncesinde sigorta kaydı olmayan çalışanların tahsil hayatına devamı, staj, deprem, askerlik görevi, doğum vb. nedenlerle işe geç başlamış olabileceği göz ardı edilmektedir ve edilmiştir.

4. 08.09.1999 öncesi sigortalı çalışanları kapsayan( 4,5 milyon) yasa teklifi, kapsam dışında kalan 14 milyon çalışanı ve ailelerini görmezden gelerek hazırlanmıştır.

5. Emeklilik sisteminde işe başlama tarihinden ziyade çalışma süresi ve ödenen primin dikkate alınması gerekmektedir.

6. Aynı ülkenin eşit vatandaşlık haklarına tabi olan, iki akran, arkadaş veya kardeşin birbirinden çok farklı koşullarda emeklilik hayatına başlayacak olması vicdanları rahatsız etmektedir.

7. Çalışma hayatında, talebe istinaden kayıt dışı bir çalışma talebi söz konusu olamayıp, SGK sistemine kayıtlı olma zorunluluğu bulunmaktadır. 08/09/99 tarihi sonrası işe başlayan çalışanların yürürlükte olan kanunu kabul etmeleri dışında bir tercih hakları bulunmamaktadır.

8. Yasa teklifi mevcut hali ile meclisten geçmesi durumunda, görmezden gelinerek mağdur edilen söz konusu tarih sonrası işe başlayan çalışanlara ve ailelerine büyük bir hayal kırıklığı yaşatılmış olacaktır.

9. Aynı işyerinde çalışan iki çalışana, farklı yasalar kapsamında emeklilik haklarının verilmesi daha fazla prim ve daha fazla çalışma süresine sahip çalışanların yasa kapsamı gerekçesiyle daha geç emeklilik hakkını elde edecek olması, çalışma barışını ve çalışanlar arasında EYT lehine aile mali yapısını da bozan bir düzenleme olacaktır.

10. Toplum içinde 08/09/1999 tarihinden sonra işe başlayan 14 milyon çalışan ve aileleri bu yasa kapsamında mağdur edilmektedir.

11. Yapılacak düzenlemenin çalışma barışını ve anayasal eşitlik haklarına halel getirmeyen adil bir düzenleme olması gerekmektedir.

12. Kademe veya muadil bir sisteminin getirilerek çalışma yapılması ile bu adaletsiz düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir.

13. Her nasıl EYT’ nin bir tarih ile mağdur edildiği düşünülmekte ise, bu yasanın sunulan teklif kapsamında düzenlenecek olması da 14 milyonu mağdur edecek bir düzenleme olarak tarihte yerini alacaktır.

Derneğimiz, yukarda başlıkları verilen mağduriyetler kapsamında; aynı ülkeye katma değer sağlayan her çalışan için adil bir düzenleme yapılması için faaliyet göstermek amacıyla kurulmuştur. Tüm mecralarda haklı davamızı anlatmaya, yasal ve hukuki çerçevede de bu mücadelenin içinde olarak faaliyetimizi sürdüreceğimizi kamuoyuna bildirmek isteriz

EMADDER KİMLER TARAFINDAN KURULDU?

Kurucu Başkanlığını Mihriban Uğurlu’nun yaptığı EMADDER’de başkan yardımcılığını Tevfik Baş, Saymanlık görevini Burak Yılmaz üstleniyor.

Dernek yönetiminde Aykut Uğurlu, Özgür Mert, Mustafa Orhan Oğuz, Murat Tuğlu, Coşkun Satır, Hamza Çelik ve Erdem Orhun da kurucu üye olarak görev yapıyor.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla