Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

ElektriÄŸi kesilen fabrikanın işçilerinden ‘üretim devam etsin’ eylemi

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

GAZÄ°ANTEP’te 2 yıl süreyle kiraladığı fabrikanın satılması üzerine, iÅŸletmenin yeni sahibi fabrikanın boÅŸaltılmasını istedi. Kiracı iÅŸ insanı Mehmet BaharoÄŸlu 6 ay kira kontratının bulunduÄŸunu söyleyerek teklifi kabul etmeyince, mülk sahibi fabrikanın elektriÄŸini kestirdi. Fabrikada üretim jeneratörle yapılırken, 250 işçi iÅŸletmeye elektrik verilmesi için eylem yaptı.

Gaziantep 3’üncü Organize Sanayi Bölgesi’nde 18 ay önce fabrika kiralayan iÅŸ insanı Mehmet BaharoÄŸlu, battaniye üretimine baÅŸladı. Yurt dışına da battaniye ihracatı yapılan fabrikanın mülkü, mal sahibi tarafından baÅŸka bir iÅŸ adamına satıldı. Yeni mülk sahibi, kiracı Mehmet BaharoÄŸlu’nun 250 işçi çalıştırdığı fabrikayı boÅŸaltması istedi. BaharoÄŸlu’nun kontratı gerekçe göstererek boÅŸaltma isteÄŸini reddetmesi üzerine fabrika sahibinin Organize Sanayi Bölgesi BaÅŸkanlığı ve elektrik üretim ÅŸirketine baÅŸvuruları sonucunda fabrikanın elektriÄŸi kesildi. Seri üretimin durduÄŸu ve jeneratör yardımı ile yalnızca gündüz üretiminin yapıldığı fabrikada, 250 işçi, iÅŸletmeye elektrik verilmesi için fabrika önünde eylem yaptı.

Gaziantep OSB yetkilileri ise yasal prosedürü uyguladıklarını, EPDK’nın yönetmeliÄŸi gereÄŸi abonelik iÅŸlerinde mülk sahibinin olurunun alınması gerektiÄŸini söyledi. EPDK’nın abonelik sözleÅŸmesine göre hareket ettiklerini belirten yetkililer, kiracı il mülk sahibi arasındaki ihtilafa mahkemenin karar vereceÄŸini ifade etti. 

ENERJİ VERİLMESİ İÇİN MAHKEME YOLUNA GİDİLDİ 

Mehmet BaharoÄŸlu’nun avukatı Ayhan Uygur, enerji kesintisi için Asliye Ticaret Mahkemesi’ne baÅŸvurulduÄŸunu ve tedbir kararı çıkarttıklarını söyledi. Ä°mzalanan kira kontrat süresinin bitmesine 6 ay olduÄŸunu ve enerji kesintisinin hukuksuz olduÄŸunu öne süren Uygur, “Enerjinin kesilmesi yönünde yazı geldiÄŸinde biz dava açtık. Davamız halen sürüyor. Bu süreçte elektriÄŸin verilmesi için bir tedbir kararı aldık. Çünkü iÅŸletmemizin hiçbir borcu yok. İçeride 213 bin TL teminatımız var. Teminat mektubumuz var ve ÅŸu anda ülkenin ihracat gelirlerine bu kadar ihtiyaç varken işçi ve iÅŸveren burada memnun ve üretmek isterken elektriÄŸimiz organize yönetimi tarafından keyfi bir ÅŸekilde kesiliyor. Dava süresince elektriÄŸimiz olmayacak. Fabrika jeneratörle üretime ne kadar dayanabilir bilmiyoruz. ElektriÄŸin bize verilmesinde hukuken ya da fiilen kime ne zararı var bunu anlayamadık. Burada çalışan 250 işçi demek, yaklaşık bin- 2 bin insanın ekmek yemesi demek. ElektriÄŸimizi kesen hem organize yönetimi hem de organizeye baÄŸlı elektrik üretim ÅŸirketidir. Yeni malikle kontrat isteniyor ancak yeni malik buna yaklaÅŸmıyor. Ancak bizim fabrikamızın imzalanmış kontratının ÅŸu an dahi 6 ayı var” diye konuÅŸtu.

‘EPDK’NIN YÖNETMELİĞİNDE BÖYLE BÄ°R UYGULAMA YOK’

EPDK’nın elektrik enerji tüketimi tespitinde tüzel kiÅŸilere baÅŸvurulduÄŸunu ve enerji kesilmesinin EPDK yönetmeliÄŸine uygun olmadığını söyleyen Uygur, “EPDK yönetmeliÄŸinin 48’inci maddesinin 2’nci bendinde usulsüz elektrik enerji tüketimi tespitinden önce ilgili tüzel kiÅŸilere (Gaziantep Organize Sanayi Bölge BaÅŸkanlığı) baÅŸvurulmuÅŸ olması durumunda usulsüz elektrik enerjisi tüketimine yönelik iliÅŸkin hükümler uygulanmaz. Bizi OSB uyarmadan biz kiracı olduÄŸumuz yerin malikinin deÄŸiÅŸtiÄŸine yönelik bildirimde bulunduk. 2021’in ocak ayında bildirimde bulunduk. Resmi olarak burada oturuyoruz. Malik deÄŸiÅŸiminden önce de sonra da abonelik baÅŸvurumuz var. EPDK’nın ilgili maddesi bu yönde. EPDK’ya diyorlar ki bu firmanın geçerli bir sözleÅŸmesi yok diyorlar. EPDK da geçerli sözleÅŸmesi yoksa iptal et diyor. EPDK’nın yönetmeliÄŸinde böyle bir uygulama yok” diye konuÅŸtu.

‘YALNIZCA GÃœNDÃœZ ÃœRETÄ°M YAPABÄ°LÄ°YORUZ’

İş insanı Mehmet Baharoğlu ise işletmenin kira kontrat süresi dolmadığını ve mülkün el değiştirmesinin ardından hukuka aykırı olarak enerjilerinin kesildiğini söyledi. Baharoğlu, üretimin yüzde 50 düştüğünü ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Battaniye üretimi yapıyoruz ve ÅŸu anda 200- 250 kiÅŸi arasında istihdam saÄŸlıyoruz. Bu fabrikada iÅŸletmeye baÅŸlayalı yaklaşık 15 ay oldu. Mülk sahibi mülkü sattı ve sattıktan sonra organize sanayi bölgesi baÅŸkanının yanında konuÅŸtuk bize bir yer verecekti. Biz de hızla yaptırıp 1 yıl içerisinde fabrikayı boÅŸaltıp teslim edecektik. Yeri alan kiÅŸi ‘benim makinelerim geldi, acilen boÅŸalt’ dedi. Biz de bu süre içinde taşınamayacağımızı söyledik. 3 ay kadar bir zaman geçti, ‘elektriÄŸi veremiyoruz’ dediler. Eski mülk sahibi mülkünü sattığı için aranızda yapılan kontratı geçerli görmüyoruz dediler. Yeni mülk sahibi ile kontrat yapmanız lazım dediler.”

FOTOÄžRAFLI

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam