Ekonomi
Ekonomide İbrenin Tersine Dönüşü: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Tarih Verdi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Malatya Nikah Sarayı’nda iş dünyası, finans, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle gerçekleştirdiği ‘Fikir Sofrası’ toplantısında ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Malatya Nikah Sarayı’nda iş dünyası, finans, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle gerçekleştirdiği ‘Fikir Sofrası’ toplantısında ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Yılmaz, darboğaz yaşanan ekonomide olumlu değişikliklerin başladığını belirtti ve ayrıntıları paylaştı.
Türkiye’nin son 20 yılda ekonomide önemli bir performans sergilediğini ifade eden Yılmaz, “Dünya büyümesinden çok daha yüksek bir büyüme hızı ortaya koydu Türkiye. Dünya geçtiğimiz 20 yılda yıllık ortalama 3,6 büyürken Türkiye ekonomisi yüzde 5,4 büyümeyi başardı. Son 13 yıldır bir büyüme sergiliyoruz, kesintisiz bir büyümemiz var. Kovid’e rağmen kesintisiz büyümemiz var. Birçok olumsuzluğa rağmen 13 yıldır kesintisiz bir büyüme içindeyiz” dedi.
Yılmaz, Türkiye’nin Kovid sonrası istihdamını hızla toparlayan ülkeler arasında olduğunu vurgulayarak, kadınların iş gücüne katılımının ve istihdamının arttığına dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı, ekonomideki başarılarına odaklanarak, “Büyümede, ihracatta, istihdamda, üretimde önemli bir başarı ortaya koyduk. Sadece son 3 yıla baktığımızda, 2020-2022 dönemine dünya ekonomisi bu 3 yılda yüzde 7 büyüyebilmiş kümülatif. Türkiye ekonomisi yüzde 20 büyümüş” şeklinde konuştu.
Yılmaz, ekonomideki zorluklara da değinerek, özellikle enflasyonun dünya ortalamalarının üzerinde seyrettiğini belirtti. Bu noktada, enflasyonu kademeli olarak tek haneli rakamlara indirmeyi hedeflediklerini ve bu doğrultuda bir programın ve planın olduğunu açıkladı. Yılmaz, bu çerçevede para politikasında güncelleme yapıldığını ve maliye politikasında da disiplinin korunduğunu vurguladı.
Politika belirsizliklerinin ortadan kalktığı bir ortamda, yatırımların ve büyümenin devamını beklediklerini belirten Yılmaz, “Belirsizlik ekonominin düşmanı. Türkiye şu anda belirsizliklerini azaltmış durumda. Siyasi belirsizlikleri mayıs ayında yaşadığımız seçimlerle ortadan kaldırmış durumdayız” dedi. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracatın önemine vurgu yaparak, planlarının bu temel unsurlara odaklandığını belirtti.