Connect with us

TÜRKİYE

Ek MTV Ödemelerinin İlk Taksitinde Ne Kadar Para Toplandı! 10 Milyon Otomobilden Alındı

Yayınlanma tarihi:

Ek MTV Ödemelerinin İlk Taksitinde Ne Kadar Para Toplandı! 10 Milyon Otomobilden Alındı

Türkiye’nin gündemini sarsan Kahramanmaraş merkezli depremlerin yarattığı finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan “milli seferberlik” çerçevesinde getirilen ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemelerinde ilk taksit tahsilat rakamları sonunda açıklandı. Bu önemli gelişme, ülkenin ekonomi çalkantılarına ve imalat sektörünün durumuna dair güncel bilgilerle birleşti. İşte, 26 Eylül TAKVİM gazetesinin ekonomi haberleri detayları…

Ek MTV Ödemelerinde İlk Taksit Tahsilat Rakamları Ortaya Çıktı!

Türkiye’nin depremlerle sarsılan 11 iline destek sağlamak için başlatılan “milli seferberlik” kapsamında getirilen ek MTV ödemelerindeki ilk taksit tahsilat rakamları nihayet belli oldu. Bu özel düzenleme, bir defaya mahsus olarak hayata geçirildi ve ödemeler iki eşit taksitte yapılıyor. 22 Eylül itibarıyla ilk taksit döneminde, 9 milyon 919 bin 966 taşıt sahibi için 13 milyar 157 milyon 597 bin 71 lira ek MTV ödendi.

Bu rakamlarla birlikte ilk taksit döneminin yüzde 87’sinin tamamlandığını görüyoruz. İkinci taksit ise Kasım ayında gerçekleşecek ve toplamda 30 milyar lira gelir hedefleniyor.

İmalat Sektöründe Kapasite Kullanımı Artıyor

Ülkedeki imalat sanayinin kapasite kullanım oranları da güncellendi. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı Eylül ayında bir önceki aya göre 1.2 puan artarak yüzde 76.9’a yükseldi. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış kapasite kullanım oranı ise yüzde 77.3 ile son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Üçüncü çeyrekte imalat sanayi kapasite kullanım oranı önceki çeyreğe göre 0.33 puan artarak yüzde 76.50 oldu. Aynı dönemde reel kesim güven endeksi ise Ağustos ayında 105 iken Eylül’de 104.4 değerini aldı.

Sigorta Sektöründe İnanılmaz Büyüme

2023 yılının ilk 7 ayına rağmen sigorta sektöründe inanılmaz bir büyüme yaşandı. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) tarafından açıklanan verilere göre, 2023’ün Ocak-Temmuz döneminde 248.1 milyar lira prim üretildi ve geçen yılın aynı dönemine göre pazar yüzde 131.2 büyüdü.

Hayat dışı sektördeki büyüme ise yüzde 138 olarak kaydedildi. Ancak, Türkiye’de sigorta penetrasyon oranı hala istenen seviyeye ulaşmış değil. Dünya genelinde sigorta penetrasyon oranı ortalama yüzde 7.2 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 2.2 seviyesinde bulunuyor.

Trafik Sigortasında Yeni Dönem Başlıyor

Zorunlu trafik sigortasında önemli bir dönem başlıyor. Sigorta prim teklifi alamayanların azami prim tutarları artık Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu (SEDDK) tarafından belirlenecek. Bu düzenleme ile ilgili detaylar Resmi Gazete’de yayımlandı. SEDDK, sigorta primlerinin tespiti esasları hakkında yetkili olacak.

Tarım Sektöründe Risklere Karşı Korumaya Yatırım

Tarımsal üretimdeki risklerin yönetilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması, bugünün dünya gündeminin en önemli maddelerinden biri haline geldi. Tarım, açık alanda gerçekleşen ve çeşitli risklere maruz kalan bir sektör olduğu için sigorta, bu alanda etkili bir risk yönetim mekanizması olarak öne çıkıyor. Türkiye’de sigorta alanında prim üretiminin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya oranı hala yüzde 2.2 seviyesinde bulunuyor.

Bu önemli gelişmelerle birlikte Türkiye’nin ekonomik ve finansal durumu güncel bir şekilde takip ediliyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerin yarattığı finansman ihtiyacını karşılamak için alınan tedbirler ve ekonomiye dair güncel bilgilerle ilgili daha fazla ayrıntı, TAKVİM gazetesinin ekonomi sayfalarında bulunabilir.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla