Ekonomi
Durmuş Yılmaz, “AK Parti seçim öncesi EYT’yi geçirecek”
“Emeklilikte yaşa takılanların sorunu çözülüyor” iddiası Boran tarafından doğrulanmazken, kamuoyu araştırmacısı Daşdemir, alternatifler üzerinde çalışılacağını, İYİ Partili Yılmaz ise iktidarın seçim öncesi can havliyle çıkarabileceğini öne sürdü
8 Eylül 1999 yılında kabul edilen 4447 sayılı yasa ile işsizlik fonu düzenlemesi devreye girdi.
Bununla birlikte emeklilik yaşı kademeli olarak uzatıldı.
Düzenlemeyle kabul edilen yasadan önceki yıllarda sigortalı olup iş yaşamına başlayan yüzbinlerce insanın emekli olabilecekleri tarih daha ileri bir zaman atıldı.
Emeklilik hakları ileri tarihlere kayan binlerce insan zamanla örgütlenerek seslerini duyurmaya çalıştı.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği adı altında başlayan mücadele bugün federasyon çatısı altında sürüyor.
Kamuoyunda “EYT’liler” olarak bilinen emeklilikte yaşa takılanlar, bugüne kadar pek çok kitlesel eyleme imza attı.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Genel Başkanı Gönül Boran’a göre EYT’lilerin sayısı 5 milyon 400 bin kişi.
Neredeyse her seçim döneminde gündeme gelen emeklilikte yaşa takılanların sorunu “Erken seçim olur mu?” tartışmalarının olduğu bugünlerde bir kez daha gündeme geldi.
Mağduriyetlerinin 22. yılında yine meydanlardaydılar
EYT’liler 8 Eylül 2021 Çarşamba günü mağduriyetlerinin başladığı Eylül 1999 tarihinin 22. yıldönümünde daha önce pek çok kez yaptıkları gibi yine meydanlara inerek seslerini duyurmaya çalıştı.
Ankara Ulus Meydanı’nda Atatürk Heykeli önünde toplanan Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu üyeleri, kimi sendikaların da destek verdiği eylemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerine tepki olarak meydana dikiş makinesi de getirdi.
Erdoğan, 2018 Ekim’deki bir grup toplantısında EYT’lilerle ilgili söylediği, “Erken emekli olacak. Ondan sonra ne olacak? Gidip başka işte çalışmaya devam edecek. Çift dikiş yapacak” demişti.
İki kez emekli olacak kadar çok çalışacaklarını getirdikleri dikiş makinesi ile “çift dikiş” atarak sembolik olarak gösteren EYT’liler topladıkları 20 bin imzayı da kolilerle Cumhurbaşkanlığı’na gönderdi.
Eylemde konuşan federasyon başkanı Gönül Boran, Erdoğan’ın sözüne de atıf yaparak kamuda birden çok maaş alan bürokratları anımsattı ve “4-5 yerden maaş alan bürokratların varlığı, aslında EYT sorunun çözümsüz olmadığını, sadece çözülmesinin tercih edilmediğini göstermektedir” dedi.
EYT sorununun çözüleceği iddiası heyecan yarattı
EYT’lilerin eyleminden bir gün sonra 9 Eylül 2021 Perşembe günü TGRT’de “Çare Ne?” programına katılan Türkiye Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Yücel Koç’un 2023 seçimlerinden önce EYT’in kesin bir şekilde çıkacağını söyleyerek, “EYT çıkacak. Belgen var mı diyorlar, bu işin belgesi olmaz. Görüşüldü, konuşuldu, dinledik. Güvenmediğimiz kişiler olmasa zaten yazmadık. 2019 seçimlerinden edinilen tecrübeler ışığında 2023’e giderken bu konuların yeniden gözden geçirildiği, bununla ilgili yapılabilecek ne varsa, bunların masaya konduğunu, konuşulduğunu ve çözmek için çok ciddi bir irade olduğunu söyleyebilirim” iddiası sosyal medyada bir heyecan yarattı.
Koç’un iddiası kimi sitelerce “EYT’lilere müjde”, “EYT sorunu çözülüyor” gibi yoruma dayalı başlıklarla duyuruldu.
Bakan Bilgin’in 3600 ek gösterge açıklaması da kulisleri hareketlendirdi
Tabii ki bu dalgalanmaya sadece Koç’un sözleri neden olmadı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in 8 Eylül 2021 Çarşamba günü Karayolları Genel Müdürlüğü ile Yol-İş arasında imzalanacak sözleşme törenindeki konuşmasında sarf ettiği, “Çok önemli bir kararı da o sözleşmeyle belirledik. 3600 ek gösterge sorununu sözleşmeyle kayıt altına aldık. Bütün memurlar için fiili bir sorun olan ek gösterge meselesini çözüme kavuşturacağız. Bu sözleşmeyle kayıt altına alındı. Şimdi onun çalışma programını hazırlıyoruz” şeklindeki sözleri de kimi kişilerce “EYT’lilerle ilgili de bir düzenleme olabilir” şeklinde yorumlandı.
“EYT’lilerin sorununun çözüleceğine dair net bir şey yok”
Bütün bu gelişmelerin ardından son durum hakkında bilgi almak üzere Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Başkanı Gönül Boran’ı aradık.
Boran, sosyal medyada yaratılan heyecana karşın emeklilikte yaşa takılanlarla alakalı olarak yetkililerce dile getirilen bir açıklamanın olmadığını söyleyerek, “Ankara’da bir eylemimiz oldu. Bakanlıktan bir bakan yardımcısıyla görüştük. ‘Ufak tefek çalışmalar var’ dendi ama bilgisini alamadık. Tıklanma rekorları kırmak için EYT’lilerin sorunları çözülecek diye laflar olsa bile net bir şey yok” diye konuştu.
“Seçim malzemesi olmaktan yorulduk ama mücadelemizi sürdüreceğiz”
Boran, “Ufak tefek çalışmalar var sözü EYT’liler için mi dile getirildi?” sorumuza, “Emeklilikte yaşa takılanlarda ziyade düşük maaş ve intibak sorunu için olabilir. Direkt EYT denmedi. Seçim malzemesi olmaktan yorulduk ama yapmak zorundalar. Mağdur kitle çok büyük. Aileleriyle 15 milyonluk bir kitleden bahsediyoruz. Düzenleme yapmak zorundalar. Beklentimiz var. Ekim ayında genel başkanlarla görüşmelerimiz olacak. Taleplerimizi yine ileteceğiz” ifadelerini kullandı.
“Müjdeden bahsedemeyiz, sadece duyum, yetkili ağızdan duymadan inanmayız”
Boran, şu an için bir müjdeden bahsedemeyeceklerini belirterek Boran şunları kaydetti:
“Hep duyum. Yıllardır duyum duyuyoruz. Yıllardır çıkacak, modeller üzerinde çalışıldığı söylemiyor sayfa sayfa. Ancak nasıl şimdi cumhurbaşkanından sonra en yetkili isim Vedat Bilgin çıkıp, ‘3600 ek göstergeyle ilgili düzenleme yapacağız’ dedi. Biz de ancak böyle yetkili bir ağızdan EYT’lilerle ilgili düzenleme yapılacağını net bir şekilde duymadan inanmayız.”
“EYT’ye dair somut çalışma yok. Alternatifler üzerine çalışılıp cumhurbaşkanına sunulacak”
Optimar Araştırma Şirketi Hilmi Daşdemir, AK Parti kulislerine hakim isimler arasında.
Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Daşdemir, iktidara yakın kaynaklardan edindiği bilgilere göre EYT’lilerle ilgili somut bir çalışmanın olmadığını ancak alternatifler üzerine bir çalışma yapılıp Erdoğan’a iletileceğini ve cumhurbaşkanının kararına göre konunun önümüzdeki süreçlerde değerlendirileceğini söyledi.
“Önümüzdeki dönemlerde olumlu bir süreç gelişebilir”
Daşdemir, EYT’den ziyade 3600 ek gösterge ve sözleşmelilerin memuriyete geçirilmesinin daha sıcak bir gündem olduğunu, bunlar halledildikten sonra sıranın EYT’liler konusuna gelebileceğini ifade ederek şöyle konuştu:
“EYT meselesiyle ilgili şu anda bir şey söylemek mümkün değil. Vedat Bilgin Bey’in bakan olmasıyla işçi haklarında ciddi düzenlemeler oldu. EYT meselesinde mesafe alındı. Herkes bu konuda bir orta yol bulunması gerektiğini düşünüyor ama kamu açısından ciddi bir yükü var. Önümüzdeki dönemlerde olumlu bir süreç gelişebilir.”
“Hükümet planlamayı yapmadan can havliyle seçim için düzenleme yapabilir”
İYİ Parti Milletvekili ve Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise mevcut şartlar altında EYT’lilerle ilgili bir düzenleme beklemediğini ifade etti.
“Hükümet hangi parametrelerle bakarsanız bu seçimi alamayacak” diyen Yılmaz, “Bu belli. Dolayısıyla son anda can havliyle böyle bir düzenleme getirebilir. Şunu da hedeflenebilir. EYT düzenlemesinin kaynağı var ancak hemen alelacele bulunacak bir şey değil. Bu bir planlama gerektiren bir iş ama hükümet planlamayı yapmadan seçim için yapılır. Seçimi de kaybeder, gelenlerin başına da dert olarak bırakır gider ama yeni gelen iktidar bunun altından kalkar” değerlendirmesinde bulundu.
“Hakkınızı vereceğiz diyecekler ama yapmayacaklar”
Sosyal güvenlik uzmanı Tülay Aydoğan da konuya dair sorumuz üzerine EYT’lilerin durumuna dair bir düzenleme olacağını öngörmediğini aktararak, “Hakkınızı vereceğiz diyecekler ama son dakika kaynak yetersizliğini ileri sürerek düzenlemeyi yapmayacaklarını düşünüyorum. Çok beklenti var ama ben olacağına inanmıyorum” diye konuştu.