Ekonomi
Dolar kuru, 27 TL seviyesini aşarak dikkatleri üzerine çekti! Dolarda yükseliş devam edecek mi?
Dolar/TL kuru, 27 TL seviyesini aşarak dikkatleri üzerine çekti. Yatırımcılar, “Dolar yükselecek mi, düşecek mi? Dolar 30 TL’yi aşacak mı?” sorularıyla meşgulken, ABD’nin önde gelen bankalarından Goldman Sachs’ın “Türkiye oyuna geri döndü” başlıklı raporu ekonomi dünyasını şaşırttı. Türkiye’nin önde gelen ekonomistleri tarafından yapılan dolar uyarısı ise herkesi hazırlıklı olmaya çağırıyor.
Dolar yatırımcısına kazandırmaya devam ederken, ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’ın “carry trade” işlemlerine yeniden yeşil ışık yakabileceğini işaret eden rapor, piyasalarda büyük bir hareketlilik yarattı. Ekonomistlerin yatırımcılara yönelik uyarıları ise endişeleri artırırken, beklenen açıklama sonunda geldi. Türkiye’nin önde gelen ekonomistleri, dolar konusunda uyarılarda bulunuyor. Kimse bu seviyeleri beklemiyordu! Önce ısıtacak, sonra yakacak. İşte ekonomistlerden gelen dolar uyarısı…
Goldman Sachs ekonomistleri tarafından yayınlanan raporda, “Geleneksel olmayan (ortodoks olmayan) politikaların uygulandığı, dengesizliklerin arttığı ve yatırımcı ilgisinin azaldığı uzun bir dönemin ardından Türkiye’nin faiz oranlarını normalleştirme yolunda hızlı adımlar attığına” vurgu yapıldı. Aynı raporda, TL’nin “carry trade” (faiz arbitrajı) için yeniden cazip hale gelebileceği belirtildi. Rapora büyük ilgi gösterilirken, Profesörler Hakan Kara, Cem Başlevent ve Hayri Kozanoğlu gibi uzmanlardan endişe veren açıklamalar geldi.
Carry trade’ terimi, genellikle yerleşik kişilerin yabancılarla yapmış olduğu swap işlemlerini ifade eder. Kara, “Carry trade,”nin daha genel bir anlamda dövizini Türk lirasına çevirip, Türk lirası varlıklara yatırdığında döviz cinsinden yüksek getiri elde etme amacı taşıdığını söyledi. Aynı zamanda bu, “sıcak para” anlamına gelir. Uzun yıllar Merkez Bankası baş ekonomisti olarak görev yapmış olan Kara, bu tür sermaye akımlarının girişte ekonomiyi canlandırabileceğini ancak büyüdükçe riskleri artırabileceğini belirtti ve mevcut ekonomi yönetiminin yüksek miktarlı carry trade işlemleri hedeflemediğini düşündüğünü ifade etti.
Goldman Sachs raporunda yer alan yorumun, henüz gerçekleşmemiş bir duruma dair tahminlerden ibaret olduğuna dikkat çeken Prof. Başlevent, “Ekonomi yönetimine yönelik eleştiriler için henüz erken, çünkü yabancı yatırımcılara yüksek faiz ve sabit döviz kuru sağlama fırsatı sunan bir ortamın oluşup oluşmadığı henüz net değil,” şeklinde konuştu. Ancak, Başlevent, Türkiye’nin güçlü bir lira ile tekrar oyunun içinde olmasının bazı çevreler tarafından olumlu bir gelişme olarak algılanmasının çelişkili olduğunu belirtti. Özellikle bu çevreler, rekabetçi kur ve düşük faiz oranlarının Türkiye’nin lehine olduğunu savunmuşlardı. Şimdi ise eski sisteme geri dönme ihtimalinin sevinçle karşılanması, ilkesiz bir yaklaşım olarak değerlendiriliyor.”