Sağlık
Doğuştan serebral palsi hastası Efe, 7 yıldır yürüyemiyor
Halil ve Hazel Altun çiftinin iki çocuğundan biri olan Eyüp Efe Altun, her yeni doğan bin çocuğun 2sinde görülen serebral palsi (nörolojik kas bozukluğu) hastalığıyla dünyaya geldi. Ailesi kas hastalığından ayağının üzerine basamadığı için yürümeyen Efeyi farklı hastanelere götürdü ancak bir sonuç alamadı. Efe Altun geçen hafta Eskişehir Şehir Hastanesinde kontrolden geçirilirken, ameliyat edildi. Yaklaşık 1,5 saat süren operasyonun ardından ayağı alçıya alınan Efe Altun, servis odasına çıkarıldı. Efe Altunun ameliyatını gerçekleştiren Ortopedi Uzmanı Dr. Onur Gök, anormal durumdaki kemikleri kontrollü bir şekilde kırarak yere düzgün bir basma fazı elde ettiklerini söyledi.
GERİLMİŞ OLAN KAS KİRİŞLERİNİ GEVŞETTİK
Efenin operasyonun ardından yapılan bacak alçılarının 4-5 hafta sonra çıkarılacağını ve yürüyebilmesi için fizik tedavi göreceğini anlatan Uzm. Dr. Gök, “Hastamız 7 yaşında serebral palsi hastası. Serebral palsi, anne karnından 5 yaşına kadar görülebilen nörolojik bir hastalık. Bu hastalıkla beraber kas ve iskelet sisteminde de kasılmaların eşlik ettiği farklı şekil bozuklukları oluşuyor. Bu şekil bozuklukları yürüme problemleri oluşturduğu için de ameliyatlarını yapıyoruz. Hastamızın ameliyatında bu kas kasılmalarıyla meydana gelen kemikteki rotasyonel anormallikleri, kemiklerini kontrollü bir şekilde kırarak düzelttik. Onun dışında gerilmiş olan kas kirişlerini gevşettik. Şu anda yere düzgün bir basma fazı elde etmiş durumdayız. Yaklaşık 1,5 saat süren bir ameliyatla hastanın yere daha düzgün basmasını sağlamayı amaçladık. Mevcut alçıları 4-5 hafta kadar kalacak, ondan sonra fizik tedavi süreciyle başlayacağız. Efenin tedavisi için 3 günlük bir yatış süresi gerekti. Şu anda da gayet iyi, bugün taburcu etmeyi planlıyoruz” dedi.
Efe Altun ise ameliyatın ardından yürüyebilme umudunun arttığını ve tedavisinin ardından yaşıtları gibi koşup, oyun oynamayı hayal ettiğini söyledi.