Ekonomi
Doğalgaza Yüzde 38 Zam: Fatura Şoku Kapıda
Türkiye’de 1 Temmuz’dan itibaren elektrik fiyatlarına yapılan zam sonrası, doğalgaz fiyatlarına ne zaman zam geleceği merak konusu olmuştu.
Türkiye’de 1 Temmuz’dan itibaren elektrik fiyatlarına yapılan zam sonrası, doğalgaz fiyatlarına ne zaman zam geleceği merak konusu olmuştu.
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) doğalgaz fiyatları için zam kararı alarak açıkladı. Konutlarda kullanılan doğalgaz için bu kararla birlikte zam yapılmış oldu. Artık evlerde kullanılan doğalgaz tüketimlerinde faturalar daha yüksek gelecek.
Doğalgaz Zammı Belli Oldu
BOTAŞ, yaptığı açıklama ile doğalgaz zammını resmen duyurdu. Buna göre, konutlarda kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatında %38 oranında artış yapıldı. Bu zammın, elektrik fiyatlarına yapılan zam ile aynı oranda olması dikkat çekti. Ayrıca, yıllık doğalgaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğalgazın satış fiyatında ise %33,1 oranında zam uygulandı.
Elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatı ve yıllık doğalgaz tüketimi 300 bin 1 metreküp ve üzerinde olan serbest tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğalgazın satış fiyatında değişiklik yapılmadı.
Elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın fiyat tarifesi 1000 metreküpte 12 bin lira olarak belirlendi. Sanayi aboneleri tarifesinde, kademe 1 için 1000 metreküp fiyatı 8.549 TL, kademe 2 için 1000 metreküp fiyatı 11.380 TL olarak uygulanacak.
Konutlarda 1000 metreküp doğalgaz dağıtım şirketlerine 5.631 TL fiyatla verilecek.
Fiyatlar Aylık Olarak Açıklanıyor
Doğalgaz için uygulanan fiyatlar, aylık olarak hesaplanarak BOTAŞ tarafından uygulamaya sokuluyor. Uzun bir süredir doğalgaza zam yapılmamıştı. Doğalgaz zammının açıklanması için yılın ilk 6 ayının geçmesi beklendi. Sonrasında ise önce elektrik zammı, ardından doğalgaz zammı açıklandı. Doğalgaz için yeni fiyat tarifesi, 1 Ağustos 2024 tarihi itibariyle geçerli olacak.
Öte yandan, doğalgaz zammının Ağustos ayına bırakılmasının ayrı bir önemi bulunuyor. Elektrik fiyatlarına gelen zam Temmuz ayına bırakılmış ve yapacağı enflasyon artışının ilk 6 aylık enflasyona dahil edilmemesi sağlanmıştı. Doğalgaz zammı da Ağustos ayına bırakılarak, Temmuz enflasyonunun etkilenmemesi sağlanmış oldu.
Aile Bakanlığı’ndan Kronik Hastalara Büyük Yardım