Sosyal medyada bizi takip edin

Sağlık

Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde 1 yılda genel anestezi ile 500 engelli hastaya tedavi

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

DÄ°YARBAKIR Ağız ve DiÅŸ SaÄŸlığı Hastanesi’nde son 1 yılda çevre illerden de gelen, aralarında yataÄŸa bağımlı olanların da bulunduÄŸu 500 engelli hastanın genel anestezi yöntemiyle diÅŸ tedavileri yapıldı. Ameliyatları gerçekleÅŸtiren diÅŸ hekimlerinden Recep Erdem, pandeminin bitimiyle engelli hastalarla ilgili çalışmalarına hız verdiklerini belirterek, “Bazı hastalarımız iÅŸleme izin vermiyor. Onların genel anestezi altında iÅŸlemlerinin yapılması gerekiyor” dedi.

Diyarbakır Ağız ve DiÅŸ SaÄŸlığı Hastanesi’nde 2019’da genel anestezi yoluyla aralarında yataÄŸa bağımlı olan engelli hastalara yönelik ameliyatlar yapılmaya baÅŸlandı. 2020’de koronavirüsle birlikte sadece acil hastalarda ve bazı bölümlerde kademeli iÅŸlem yapıldı. Pandeminin sona ermesiyle engelli hastalara yönelik genel anestezi ile diÅŸ tedavilerine devam edildi. YataÄŸa bağımlı olan hastalar için evde saÄŸlık birimi ile iletiÅŸime geçilerek, gerekli iÅŸlemler yapıldıktan sonra hastaların ameliyatı yapılmaya baÅŸlandı. Aynı zamanda bölgeye de hizmet veren hastanede 1 yılda çevre illerden gelenlerle birlikte 500 engelli hasta genel anestezi yoluyla tedavi edildi.

‘BU HASTALARDA GÜNDE 6 İLE 7 FIRÇALAMA YAPMAMIZ GEREKİYOR’

Ameliyatı gerçekleştiren diş hekimlerinden Recep Erdem, bazı engelli hastaların işleme izin vermediğini, o yüzden genel anestezi yoluyla işlem yaptıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Bu iÅŸlem için de hastalar evde saÄŸlık hizmetleri birimine yönlendiriliyor. Ardından uygunluk için Gazi YaÅŸargil EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi Kulak Burun BoÄŸaz Bölümü’ne yönlendirilerek anesteziye uygunluÄŸu açısından deÄŸerlendirilerek, oradaki onaydan sonra tekrar bize yönlendiriliyor. Ameliyathaneye alınan hastalara, sedasyon veya genel anestezi uygulanmaktadır. Ä°lk olarak sedasyon iÅŸlemiyle hastanın ağız durumuna bakılıyor. Hasta koopere deÄŸilse, çekim veya dolgu iÅŸlemi var ise sedasyonla halledebiliyoruz. DiÅŸ taşı temizliÄŸi gibi çok fazla suyun kullanıldığı ağır durumlarda ise genel anestezi iÅŸlemine geçiyoruz. Hastanın durumları stabil ise hasta odasına alınarak hasta yakınına gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz. Bu hastalara normal hastalardan daha fazla fırçalama yapılması gerektiÄŸini öneriyoruz. Bu iÅŸ ise hasta yakınlarına düşüyor. Normalde 3 ile 4 defa fırçalama yapılıyorsa 6 ile 7 defa fırçalama yapmamız gerekiyor. Hastalarımız çevre illerden de geliyor. 2019’dan itibaren genel anestezi altında ameliyatlarımızı sürdürüyoruz. Araya pandemi girdi. Bu nedenle 1 yıllık bir boÅŸluk oldu. Ameliyathaneler kapalı olduÄŸundan hasta alamadık. Pandemi bitiminden sonra yeniden hasta alımına baÅŸladık. Åžu ana kadar 500’ü aÅŸkın bir hasta alımı yapıldı. Hastaların iÅŸlemlerini saÄŸlıklı bir ÅŸekilde yaparak ÅŸikayetlerini gidermiÅŸ olduk.”

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam