Türkiye
DİYANET FİTRE MİKTARI ÜCRETİ 2025: fitre ne kadar, ne zaman verilir: Fitre Ramazan’da mı verilir? Fitre kimlere verilir, kimlere verilmez? Diyanet fitre bedeli 2025
Diyanet Açıkladı: 2025 Fitre Ücreti Kaç TL Oldu? İşte Kimlere Verileceği ve Son Tarih!
2025 yılı Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte fitre miktarı ve ödeme zamanı vatandaşların gündemindeki yerini aldı. Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından belirlenen fitre bedelini duyurdu. Fitre miktarının yanı sıra, kimlere verileceği ve ne zaman ödenmesi gerektiği gibi konular da merak ediliyor. İşte 2025 yılı fitre ücreti ve tüm detaylar…
2025 Fitre Ücreti Belli Oldu
Diyanet İşleri Başkanlığı, 2025 yılı Ramazan ayı için fitre miktarını 180 TL olarak açıkladı. Bu miktar, 2025 Ramazan ayından başlayarak 2026 Ramazan ayına kadar geçerli olacak. Fitre, nakit olarak verilebileceği gibi gıda yardımı şeklinde de verilebilecek.
Kurul, bu tutarı belirlerken hadis-i şerifler, güncel sosyo-ekonomik şartlar ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacını dikkate aldığını belirtti. Ayrıca bu miktarın, oruç fidyesi olarak da kabul edilebileceği ifade edildi. Ancak dileyen kişiler, kendi günlük gıda harcamalarına denk düşen daha yüksek bir tutarı fitre olarak verebilecek.
Fitre Kimlere Verilir, Kimlere Verilmez?
Fitre, ihtiyaç sahibi Müslümanlara verilmesi gereken bir sadaka türüdür. Ancak herkes fitre alamaz. İşte fitre verilemeyecek kişiler:
- Anne, baba, dede, nine gibi üst soylar,
- Çocuklar ve torunlar gibi alt soylar,
- Eş,
- Zenginler (Asli ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olanlar),
- Babası zengin olan küçük çocuklar.
Bunların dışında kalan ihtiyaç sahibi akrabalar (kardeş, teyze, amca, hala gibi) ve yoksul komşulara fitre verilebilir.
Şafi mezhebine göre ise, fitre gayrimüslimlere verilemez.
Fitre Ne Zaman Verilir?
Fitre, Ramazan Bayramı’nın birinci günü vacip hale gelir. Ancak bayramdan önce verilmesi daha faziletli kabul edilir. Bayram sabahı namazdan önce verilmesi tavsiye edilirken, Ramazan ayı içinde de önceden vermek mümkündür. Şafi mezhebinde ise, bayramın birinci gününden sonraya bırakmak haram kabul edilir.
Fitre Farz mı?
Fitre, dinen zengin sayılan her Müslümanın vermesi vacip olan bir sadakadır. Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın şükrü olarak kabul edilir.
Vatandaşlar, fitre miktarını belirlenen tutarın altına düşmemek kaydıyla kendi günlük gıda harcamalarına uygun olarak da artırabilir.
Bizi Takip Edin, Gelişmelerden Haberdar Olun!…
KAYNAK: HABER MERKEZİ