Türkiye
Devletten Destek Alanlara Zam Müjdesi! TCKN sonu 0, 2, 4, 6, 8 Olanlar: Aile Destek, Çocuk parası, Evde Bakım, Engelli Maaş…
Devletin sosyal yardım ödemeleri güncelleniyor. TÜİK tarafından 5 Temmuz’da açıklanan enflasyon oranlarına göre ödeme miktarları da revize edildi. Sosyal yardım alan vatandaşlar, aldıkları miktarlardaki artışı merak etmeye başladı. Aile Destek, Çocuk parası ve Evde Bakım gibi ödemeler ne kadar oldu?
Temmuz ayıyla birlikte emekli ve memur maaşlarına zam yapıldı. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’ndan aylık alanlar, enflasyon farkıyla birlikte yüzde 19.77 oranında zam aldı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan düzenlemeyle, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz zammı yüzde 25’e çıkarıldı. İhtiyaç sahibi vatandaşlara sağlanan sosyal destek ödemelerinin birçoğunda da Temmuz artışlarıyla birlikte tutarlarda yükseliş yaşandı. Böylece yaşlı aylığı 1997 TL’den 2.348 TL’ye yükseldi. İşte zamlı sosyal yardım ödemelerinin tam listesi…
SON DAKİKA! BAŞKAN ERDOĞAN’DAN SOSYAL YARDIM AÇIKLAMASI!
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Vilnius’ta düzenlenen NATO Zirvesi dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Soru: Türkiye’de Medeni Kanununa göre evin geçiminden sorumlu olan koca, fakat eş vefat ettiğinde ve bu arada tabii Türkiye sosyolojisinde bugün yaşı 65-70 üzerinde olan hanımlar çalışmıyorlar. Dolayısıyla çalışma hayatları olmadığı için bir emekli maaşları yok ve eşlerinden emekli maaşı alıyorlar. Fakat dul olduklarında bugün en düşük emekli maaşı 7.500 TL, fakat dul bir hanım 6.300 lira alıyor. Bu konuda bir çalışma yapılıp yapılmayacağını sormak istiyorum. Onların adına. Çünkü eş kendi çalışınca eşinin maaşını düşük alması anlaşılabilir. Ama hiç çalışmadığında evin reisi erkek vefat ettiğinde geride kalan eş bir parça mağdur kalıyor.
Başkan Erdoğan: Türkiye’de aileye ve kadına en fazla değer ve sosyal yardım AK Parti hükümetleri döneminde verilmiştir. Türkiye Yüzyılı vizyonumuz çerçevesinde hiçbir vatandaşımızın mağduriyet yaşamasına izin vermeyeceğiz, topyekûn bir kalkınmayı hedefledik ve hedefimize ulaşacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Sosyal hizmet modellerimizle düşük gelirli bireyleri ve aileleri ihtiyaçları doğrultusunda her zaman destekledik, desteklemeye de devam edeceğiz. Bu konuda adımlar atıyoruz. Aile ve Gençlik Bankası da bu adımlardan biri olacak.
Türkiye Aile Destek Programı kapsamındaki ödemelerimiz de başladı. Bir yıl daha sürecek olan programımızın başlangıcından bu yana yaklaşık 4 milyon haneye toplamda 40 milyar lira destek sağlandı. Ancak sosyal hizmet modelleri kapsamındaki yaşlı aylığını 1997 liradan 2.348 liraya, yüzde 40-69 arasında engelli oranına sahip olan vatandaşların aylığını 1.594 liradan 1.874 liraya, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylığını 2.392 liradan 2.811 liraya yükselttik. Şimdi yeni bir adım atıyoruz. Aile ve Gençlik Bankasını kuruyoruz. Doğal gaz ve petrolden elde edilen gelirin bir bölümünü Aile ve Gençlik Bankası kapsamında kullanacağız. Bu şekilde dezavantajlı durumda olan bireylerin çeşitli hizmet ve sosyal yardım modellerinden yararlanmasını sağlayacağız. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın çalışmaları bu yönde devam ediyor.
TÜİK tarafından Haziran ayında açıklanan enflasyon oranlarına göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal yardım programlarının aylık ödemelerini yüzde 17.55 oranında artırdıklarını duyurdu.
Bu yeni düzenlemeyle birlikte yaşlı aylığı 1.997 TL’den 2.348 TL’ye, yüzde 40-69 arasında engelli oranına sahip vatandaşların aylığı 1.594 TL’den 1.874 TL’ye, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylığı ise 2.392 TL’den 2.811 TL’ye yükseldi.
Ayrıca, 18 yaş altı engelli yakını olan vatandaşlara ödenen engelli yakını aylığı 1.594 TL’den 1.874 TL’ye, hafif silikozis aylığı 3.445 TL’den 4.050 TL’ye, orta silikozis aylığı 3.938 TL’den 4.629 TL’ye, ağır silikozis aylığı ise 4.388 TL’den 5.158 TL’ye yükseltildi.
Yeni düzenleme sonrasında sosyal yardım programlarının aylık ödemeleri zamlı bir şekilde hak sahiplerinin hesaplarına yatırılacak. Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından 6 aylık enflasyon yüzde 19.77 olarak belirlendi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zammı yüzde 25’e yükseldi.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yapılan ekonomi yönetimi bütçe çalışması sonucunda SSK, Bağ-Kur emeklilerine yüzde 5.23, memur emeklilerine yüzde 7.45 refah payı artışı yapıldı ve yeni emekli zammı oranı yüzde 25 oldu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen emekliye zam ve memur maaşları düzenlemesi için yasal süreç tamamlandı.
En düşük SSK, Bağ-Kur emekli maaşı bu dönemde 7.500 TL olarak uygulanacak. En düşük memur emeklisi maaşı ise 9.876 TL olarak belirlendi.
Dul ve yetim aylığı alanlara da yüzde 25 oranında zam yapıldı. En düşük emekli aylığı 7.500 TL olan bir kişi yüzde 75 oranında dul aylığı veya yetim aylığı alacak ve bu da 5.625 TL’ye denk gelecek. Örneğin, kök maaşı 5.000 TL olan bir kişi yüzde 25 emekli zammı ile maaşı 6.250 TL’ye yükseltecek.
Ek ödeme ise her Ocak ve Temmuz zam döneminde emeklilere veriliyor. SSK, Bağ-Kur emeklisi, dul ve yetim aylığı alanlara yüzde 4-5 oranında ek ödeme yapılıyor. Ek ödeme alınması için kök maaşın 5.083,68 TL’nin altında olması gerekiyor.
Evde Bakım Yardımı ise ağır engelli vatandaşlar ve ailelerine ekonomik destek sağlamak amacıyla yapılan bir programdır. Bu programa toplamda 2 milyar 440 milyon lira aktarılmıştır ve 567 bin vatandaş bu destekten faydalanmaktadır. Ağustos ayı itibarıyla Evde Bakım Yardımı’nın tutarı artacak ve ödemeler hak sahiplerinin hesaplarına zamlı bir şekilde yapılacaktır.
Tüm bu düzenlemelerle birlikte sosyal yardım programlarında artışlar gerçekleştirilmiş ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara daha fazla destek sağlanmıştır.