Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

‘Denizlerin akciÄŸeri’ne istilacı yosun tehdidi

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

AKDENÄ°Z’deki istilacı türler arasında yer alan ‘katil yosun’, baÅŸta ‘denizlerin akciÄŸeri’ olarak bilinen deniz çayırları olmak üzere birçok türü tehdit ediyor. Konyaaltı Sahili’ndeki son dalışta ‘katil yosun’u görüntüleyen Akdeniz Ãœniversitesi Su Ãœrünleri Fakültesi Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Mehmet GökoÄŸlu, “Bunlar ‘iÅŸgalci tür’ olarak adlandırılıyor. Çok hızlı geliÅŸip, diÄŸer türlerin üzerlerine çıkıyor. Bazı yerli alg türlerimizin yok olmaya baÅŸladığını görüyoruz” dedi.

Akdeniz’de son yıllarda yayılım gösteren istilacı türler arasında, balon balığı gibi balıkların yanı sıra bazı bitkiler de bulunuyor. Antalya Körfezi’nde ilk olarak 1995 yılında sadece bir noktada görülen, diÄŸer canlıların yaÅŸam alanlarını engellediÄŸi gerekçesiyle ‘katil yosun’ olarak adlandırılan Caulerpa Taxifolia, bugünlerde 20 kilometrelik alanda yayılım gösterdi. ‘Katil yosun’, denizdeki çoÄŸu canlılarca da tüketilemediÄŸi için çok hızlı yayılıyor.

Antalya Körfezi’nde 12 ile 35 metre derinlikleri arasında görülen tür, ürettikleri yüksek oksijen nedeniyle ‘denizlerin akciÄŸeri’ olarak tanımlanan deniz çayırları (Posidonia Oceanica) için de tehdit oluÅŸturuyor. Deniz çayırlarının etrafını kapatarak, fotosentez yapmasını engelleyen ‘katil yosun’, yerli yosun türlerinin yerini almaya baÅŸladı.

KONYAALTI’NDA GÖRÃœNTÃœLENDÄ°

‘Katil yosun’un Akdeniz’e geliÅŸi ve kısa süredeki dağılımı hakkında çalışma yürüten Akdeniz Ãœniversitesi Su Ãœrünleri Fakültesi Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Mehmet GökoÄŸlu, belirli istasyonlarda dalış yapıyor. Prof. Dr. GökoÄŸlu, yosunu son olarak Konyaaltı Sahili’nde yaptığı dalışta görüntüledi.

‘YERLÄ° TÃœRLERÄ°N YERÄ°NÄ° ALIYOR’

Akdeniz ekosisteminin hayvansal deÄŸiÅŸikliklerin yanı sıra bitkisel anlamda da deÄŸiÅŸiklikler olduÄŸunu söyleyen Prof. Dr. GökoÄŸlu, “Antalya Körfezi’ne birçok yeni alg türü geldiÄŸini görüyoruz. Bu yosun türleri yerli türlerin yerini almaya baÅŸladı. Burada ‘katil yosun’ olarak adlandırılan ‘Caulerpa Taxifolia’nın deÄŸiÅŸik türleri var. Buna benzer birçok yosun türünü Antalya Körfezi’nde görüyoruz. Bununla ilgili bir çalışma yürütüyoruz” dedi.

‘BÄ°R NOKTADAN GENÄ°ÅžLEDÄ°’

‘Katil yosun’un Antalya Körfezi’nde varlığını sürdürdüğünü belirten Prof. Dr. GökoÄŸlu, “Ä°lk olarak Antalya Yat Limanı önünde tespit edilmiÅŸ. Projemiz dağılımını nereye kadar geniÅŸlettiÄŸini tespit etmek adınaydı. Side ile Üçadalar arasında bu türü araÅŸtırdık. Belli istasyonlarda kıyıdan 40 metreye kadar dalarak, araÅŸtırdık. Türü ÅŸu an Lara Karpuzkaldıran ile Antalya Büyük Liman arasında tespit ettik. Varlığını bir noktadan, bu kadar geniÅŸ bir alana yaydı” diye konuÅŸtu.

‘ÇOK HIZLI DAÄžILIM GÖSTERÄ°YOR’

Ä°stilacı türlerin yerli alg türlerinin yerini almaya baÅŸladığını vurgulayan Prof. Dr. GökoÄŸlu, “Bunlar ‘iÅŸgalci tür’ olarak adlandırılıyor. Çok hızlı geliÅŸip, diÄŸer türlerin üzerlerine çıkıyor. Bazı yerli alg türlerimizin yok olmaya baÅŸladığını görüyoruz. Deniz çayırları olan Posidonia çayırlarımızın üzerine çıkarak, fotosentez yapmalarını engelliyor. İçerdikleri kimyasal madde nedeniyle bu türleri çok fazla tüketen canlı yok. DiÄŸer canlıların yaÅŸam alanlarını engelliyor. Tüketen canlılar da olmadığı için çok hızlı dağılım gösteriyorlar” ifadelerini kullandı.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam