Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

‘Deniz kaplumbaÄŸaları balık aÄŸları nedeniyle ölüyor’

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Sert, mart- nisan aylarında çiftleşmek, mayıs- haziran aylarında da yumurta bırakmak için Manavgat sahiline çıkan deniz kaplumbağalarının, balık ağları nedeniyle öldüğünü söyledi.

Manavgat’ın KızılaÄŸaç sahilinde birkaç gün önce deniz kaplumbaÄŸası ölüsü bulundu. Yapılan incelemede, yeÅŸil deniz kaplumbaÄŸası türü olduÄŸu belirlenen hayvanın, balık ağına dolanarak öldüğü tespit edildi. Deniz kaplumbaÄŸası, iskelet yapısının daha sonra öğrencilere eÄŸitimlerde gösterilebilmesi amacıyla Deniz KaplumbaÄŸaları Akdeniz Fokları Kum Zambakları Koruma ve YaÅŸatma DerneÄŸi (DEKAFOK) Bilgi Gözlem Merkezi’nde kuma gömüldü.

‘SUDAN ÇIKAMAMIÅž VE OKSÄ°JENSÄ°ZLÄ°KTEN ÖLMÜŞ’

AÃœ EÄŸitim Fakültesi Fen Bilgisi EÄŸitimi Anabilim Dalı Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Hakan Sert, kaplumbaÄŸanın balık ağına takılarak nefessiz kaldığını ve öldüğünü söyledi. Prof. Dr. Sert, “Bu kaplumbaÄŸamız balıkçılar tarafından direkt deÄŸil de dolaylı olarak öldürülmüş oluyor maalesef. Ayaklarında ip kesikleri var. Bu ÅŸekilde takılı kalmış uzun süre. Sudan çıkamamış ve oksijensizlikten ölmüş. Balıkçılar tarafından denize ölüsü bırakılınca kıyıya vurmuÅŸ” dedi.

‘SAYILARI ÇOK AZALDI’

KaplumbaÄŸanın genç olduÄŸunu belirten Prof. Dr. Sert, “Normalde 5- 10 katı daha büyüklüğe ulaşıyorlar. Bunlar çok uzun sürede eÅŸeysel olgunluÄŸa ulaşıyorlar, yani üreme dönemine çok uzun sürede gelebiliyorlar. 20 yılda ancak üreme çağına gelebiliyorlar, o nedenle sayıları çok azaldı. Bunların korunması gerekiyor, dünya çapında anlaÅŸmalara imza atmışız, Türkiye olarak ‘biz bunları koruyacağız’ diye söz vermiÅŸiz. Bu hayvanları korumamız insan olarak doÄŸayı korumak anlamında önemli” diye konuÅŸtu.

‘GECE BOYUNCA NEFES ALAMADIKLARI İÇİN ÖLÃœYORLAR’

Prof. Dr. Hakan Sert, deniz kaplumbaÄŸalarının mart ve nisan aylarında çiftleÅŸmek için, mayıs ve haziran aylarında ise yumurta bırakmak için Manavgat sahiline yaklaÅŸtığını söyledi. AkciÄŸer solunumu yapan deniz kaplumbaÄŸalarının nefes almak için belirli sürelerde su yüzüne çıkmaları gerektiÄŸini anlatan Prof. Dr. Hakan Sert, “Balıkçıların aÄŸlarını attıkları yerlere gelince tehlike ile karşı karşıya kalıyorlar. Gece denizde bırakılan aÄŸlara takılarak, gece boyunca nefes alamadıkları için sabah saatlerinde ölüleri bulunuyor. Balıkçılar da korktukları için kaplumbaÄŸa ölülerini denize bırakıyorlar, biz de sahilde buluyoruz bunları” ifadelerini kullandı.

‘Ä°NSAN DOÄžANIN DÜŞMANI DEĞİL’

Balıkların insanlar için önemli bir besin maddesi olduÄŸunu, balıkçılara da karşı olmadıklarını ifade eden Prof. Dr. Sert, “Balıkçılardan ricamız aÄŸlarını gece sabaha kadar bırakmamaları, bırakıyorlarsa da kontrol etmeleri. Bu zor bir ÅŸey ama düzenlenebilir. Ä°nsan doÄŸanın düşmanı deÄŸil, dost bir ÅŸekilde yaÅŸayabiliriz. Balıkçıların bu konuda biraz daha hassas davranmasını rica ediyoruz” dedi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam