Ekonomi
Cumhurbaşkanlığı Yardımcısı Yılmaz: Memur ve emeklilere yüzde 50 zam, asgari ücret için müzakereler sürüyor
Cumhurbaşkanlığı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada, 2024 yılı Ocak ayında memur ve emeklilere yüzde 50 civarında zam yapılacağını söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada, 2024 yılı Ocak ayında memur ve emeklilere yüzde 50 civarında zam yapılacağını söyledi. Asgari ücret için ise sosyal diyalog mekanizması çerçevesinde müzakereler yürütüldüğünü belirtti.
Yılmaz, emekli aylıklarının ocak ayında yüzde 30, temmuz ayında yüzde 25 olmak üzere kümülatif yüzde 62,5 oranında artırıldığını hatırlattı. En düşük emekli aylığının 2023 yılında 3 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükseldiğini aktaran Yılmaz, reel artışın yüzde 71 olduğunu söyledi.
En düşük SSK aylığının 2023 yılı temmuz ayı itibarıyla 7 bin 617 liraya yükseldiğini, en düşük tarım Bağ-Kur emekli aylığının 7 bin 500 liraya, en düşük esnaf Bağ-Kur emekli aylığının 7 bin 500 liraya ve 65 yaş üstü aylığının 2 bin 348 liraya ulaştığını belirten Yılmaz, reel artışların da sırasıyla yüzde 93, yüzde 642, yüzde 228 ve yüzde 524 olduğunu kaydetti.
Memur emeklilerinin emekli aylıklarının da ocak ayında hem enflasyon farkı hem de toplu sözleşme gereği alınacak ücretler dahil edildiğinde yüzde 50 civarında artacağını ifade eden Yılmaz, diğer emekliler için de yasal çerçeve içerisinde, çalışan ve emeklilerin enflasyona ezdirilmeyeceği bir anlayışla hareket edileceğini söyledi.
Asgari ücret için ise müzakerelerin devam ettiğini belirten Yılmaz, “Sosyal diyalog mekanizması çalışıyor. Kamu tarafı, özel sektör ve çalışan tarafı var. Bu üçü arasında bir müzakere yürütülüyor. Bu müzakerelerin sonucunu görmeden herhangi bir rakam telaffuz etmemiz doğru olmaz. Bizim anlayışımız ortada, hiçbir zaman çalışanımızı enflasyona ezdirmedik. Her zaman çalışanımızın refahını öncelikli gördük. Elimizdeki tüm imkanlarla hareket edeceğiz. Ancak burada bir denge söz konusu. Bir taraftan çalışanlarımızın refah talepleri var, diğer taraftan işletmelerimizin rekabet gücü, istihdamı, kayıt dışına kaymama meselesi var. Bu ikisi arasında bir denge oluşmak durumunda” diye konuştu.