Politika
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan: Türkiye’yi birileri savaÅŸ açtığı zaman mı gündeme alacaksınız?


BuÄŸra OLAÇ/ANKARA, (DHA)- CUMHURBAÅžKANI Recep Tayyip ErdoÄŸan, Avrupa BirliÄŸi (AB) üyesi ülkelere seslenerek, “Åžu anda Ukrayna ile ilgili gösterdiÄŸiniz hassasiyeti lütfen Türkiye için de gösterin. Yoksa Türkiye’ye de birilerinin savaÅŸ açıp saldırdığı zaman mı Türkiye’yi gündeme alacaksınız?” dedi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Kosova CumhurbaÅŸkanı Vjosa Osmani- Sadriu ile baÅŸ baÅŸa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Osmani- Sadriu’yu, Türkiye’ye ilk resmi ziyareti nedeniyle misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyduÄŸunu belirterek, Osmani- Sadriu’nun Türkiye ziyaretinin, köklü tarihi, kültürel ve beÅŸeri baÄŸlara sahip iki ülke arasındaki kardeÅŸlik ve dayanışmanın daha da güçlendirilmesine hizmet edeceÄŸine inandığını vurguladı. Görüşmelerde Türkiye ile Kosova arasındaki iliÅŸkileri etraflıca deÄŸerlendirme imkanları olduÄŸunu kaydeden ErdoÄŸan, “Balkanlar ve Ukrayna baÅŸta olmak üzere bölgemizde yaÅŸanan geliÅŸmeler hakkında fikir alışveriÅŸinde bulunduk. Siyasi iliÅŸkilerin yanı sıra ekonomi, ticaret, enerji, savunma sanayi, kültür, eÄŸitim, saÄŸlık ve terörle mücadele alanlarında iÅŸ birliÄŸimizi ilerletmek amacıyla neler yapılabileceÄŸini istiÅŸare ettik. Kosova’nın egemenliÄŸine, toprak bütünlüğüne ve siyasi birliÄŸine atfettiÄŸimiz deÄŸer malumdur” diye konuÅŸtu.
‘TÄ°CARET HACMÄ°MÄ°ZÄ°N YÃœKSELECEĞİNE İNANIYORUM’
ErdoÄŸan, Kosova’yı tanıyan ilk ülkelerden biri olarak ilk günden itibaren her alanda Kosovalılara destek verdiklerini aktardığı konuÅŸmasında, “Kosova’nın kalkınmasına, uluslararası alanda hak ettiÄŸi yeri almasına büyük önem veriyoruz. Ãœlkemizin de katkılarıyla Kosova halkının refahının artmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz. 2004 yılından bu yana Kosova’da faaliyet gösteren TÄ°KA, 700’e yakın projeyi baÅŸarıyla gerçekleÅŸtirdi. Türk firmaları da bugüne kadar Kosova’ya 400 milyon Euro’ya varan yatırım yaptı. Firmalarımız, enerji sektörü baÅŸta olmak üzere birçok alanda Kosova’daki yatırımlarını artırmaya hazırdır” ifadelerini kullandı.
2019 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret AnlaÅŸmasıyla birlikte ticaret hacminin de olumlu bir seyir yakaladığını aktaran ErdoÄŸan, “Kosova’nın da Türkiye’ye ihracatı artmaya baÅŸlamıştır. Ticaret hacmimiz salgına raÄŸmen geçtiÄŸimiz sene yüzde 52’nin üzerinde artarak, 600 milyon dolar seviyesine ulaÅŸmıştır. Dünyamızın salgının etkisinden kurtulmasıyla birlikte bu rakamın daha da yükseleceÄŸine inanıyorum” dedi.
‘FETÖ Ä°LE MÜŞTEREK MÃœCADELEMÄ°ZÄ° DE ELE ALDIK’
Bölgedeki ve ötesindeki tüm aktörlerin, bölgesel barış ve istikrarı öne çıkarmasının elzem olduÄŸunu kaydeden ErdoÄŸan, “Türkiye, Kosova’nın tüm komÅŸularıyla iyi iliÅŸkiler geliÅŸtirmesini istemekte, PriÅŸtine- Belgrad diyalog sürecini desteklemektedir. Sürecin bölgede kalıcı barış ve istikrarı saÄŸlayacak ÅŸekilde kapsamlı bir anlaÅŸmayla en kısa zamanda nihayete ulaÅŸması samimi arzumuzdur. Bu anlayışla bölgesel barış ve istikrar için elimizden gelen gayreti göstermeye hazır olduÄŸumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Görüşmelerimizde FETÖ ile müşterek mücadelemizi de ele aldık. Demokrasimize kasteden ve 251 vatandaşımızı alçakça ÅŸehit eden bu terör örgütünün varlığının sonlandırılması büyük önem arz ediyor. DeÄŸerli mevkidaşıma dostluk ve kardeÅŸlik hukukumuz temelinde atılmasını arzu ettiÄŸimiz adımlara dair haklı beklentilerimizi ifade ettim” açıklamasında bulundu.
OSMANÄ°- SADRÄ°U: KOSOVA’NIN NATO’YA GÄ°RME ZAMANI GELMÄ°ÅžTÄ°R
Kosova CumhurbaÅŸkanı Vjosa Osmani– Sadriu ise CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın Kosova’ya verdiÄŸi destek nedeniyle teÅŸekkür etti. Ukrayna’daki olayları gördüklerinde Kosova’nın NATO’ya girme zamanı geldiÄŸini vurgulayan Osmani- Sadriu, “Bu konuda Türkiye’nin desteÄŸi önemlidir. Halklarımız arasındaki iliÅŸkiler de önemlidir. Ä°liÅŸkilerimizi farklı alanlara taşıyacağız. Güvenlik, eÄŸitim, saÄŸlık, ekonomi, iÅŸ birliÄŸimizi geliÅŸtireceÄŸiz. Tam potansiyelle bu konuda çalışacağız” dedi.
‘SIRBÄ°STAN, RUSYA’DAN DESTEK ALARAK Ä°LERLEMEYE ÇALIÅžIYOR’
Rusya’nın Batı Balkanlar’da istikrarsızlık yaratmak istediÄŸi konusunun da görüşmede gündeme getirdiÄŸini belirten Osmani- Sadriu, “Ä°stikrarsızlık içinde olan Balkanlar sadece yöre halkı için sorun olmayacaktır, Balkan ülkelerinin barışının bozulmasına izin vermememiz gerekiyor. Sırbistan, Rusya’dan destek alarak bu konuda ilerlemeye çalışıyor. Rusya’nın amaçları bu yönde. Çok dikkatli hareket etmemiz gerekiyor. Ukrayna’dan gelen acı görüntüler, bize bir daha demokratik halkların daha çok yakınlaÅŸması gerektiÄŸini hatırlatmaktadır” ifadelerini kullandı.
ERDOÄžAN:Â NATO’NUN BÄ°R ÃœYESÄ° OLARAK DA BÄ°Z KOSOVA’YI TANIRIZ
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Kosova’nın NATO üyeliÄŸine iliÅŸkin sorulan soru üzerine, Kosova’nın tanınması için bazı ülkelerle görüşmelerin devam ettiÄŸini söyledi. Kosova CumhurbaÅŸkanı’nın kendisine bazı ülke isimleri verdiÄŸini belirten ErdoÄŸan, “Onlarla görüşmeler yapıp onların da tanınmasını yani ‘Bu konuda Kosova’yı tanımak suretiyle dünyada Kosova’yı tanıyan ülke sayısının hızla artmasını saÄŸlayalım, bu çalışmayı devam ettirelim’ dedik. NATO konusuna gelince, NATO’nun tabii önemli bir üyesi olarak Türkiye’nin bu konuda bir sorunu yok. Yani biz Kosova’yı tanımakta bir yerlerden izin almamıza da gerek yok. Biz Kosova’yı tanıma noktasında adımlarımızı atarız ve NATO’nun bir üyesi olarak da biz Kosova’yı tanırız” dedi.
‘UKRAYNA Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° GÖSTERDİĞİNÄ°Z HASSASÄ°YETÄ° TÃœRKÄ°YE İÇİN DE GÖSTERÄ°N’
Ukrayna’nın AB üyelik sürecine iliÅŸkin deÄŸerlendirmeleri ve NATO üyesi ülkelerin Türkiye’ye yaptığı yaptırımların sorulması üzerine CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ÅŸu ifadeleri kullandı:
“1959- 1963 Türkiye’nin biliyorsunuz maalesef Avrupa BirliÄŸi’ne üyelik sürecindeki oyalama taktiklerinin olduÄŸu dönemlerdir. O günden bugüne maalesef Türkiye, Avrupa BirliÄŸi’ne kabul edilmedi. Åžu anda tabii Ukrayna ile ilgili bir gündem oluÅŸtu ve Ukrayna’yı Avrupa BirliÄŸi’ne alma süreci. Biz kimseyi tabii ‘Avrupa BirliÄŸi’ne alın, almayın’ böyle bir gayretin içerisine girmeyiz. Biz kendimizden sorumluyuz. Fakat ÅŸu anda Ukrayna’yı Avrupa BirliÄŸi’ne alma gayretlerini de doÄŸrusu takdirle karşılıyoruz. Bu güzel bir geliÅŸmedir. Ama bu Avrupa BirliÄŸi üyelerine de ben diyorum ki; ‘Acaba Türkiye’yi niçin Avrupa BirliÄŸi’ne hala almakta endiÅŸe ediyorsunuz, tereddüt ediyorsunuz veya almıyorsunuz. NATO konusunda bizim duruÅŸumuz zaten belli. Biz geniÅŸlemesine engel olan bir ülke deÄŸiliz, tam aksine biz NATO’da da geniÅŸlemenin faydalı olacağını bugüne kadar hep savunduk. Bugün de savunuyoruz. Bu adımları atarken bunu dünya barışı için istiyoruz, dünya barışına ne denli katkıda bulunabiliriz bunun için istiyoruz. Ama Avrupa BirliÄŸi konusunda ben tekrar Avrupa BirliÄŸi üyesi ülkelere diyorum ki; şu anda Ukrayna ile ilgili gösterdiÄŸiniz hassasiyeti lütfen Türkiye için de gösterin. Yoksa Türkiye’ye de birilerinin savaÅŸ açıp, saldırdığı zaman mı Türkiye’yi gündeme alacaksınız ? Şu anda AB üyesi ülkeler içinde savunma sanayii iÅŸ birliÄŸi yapmamız gereken ülkeler var. Bu ülkelerin birçoÄŸu aynı zamanda NATO üyesi. NATO üyesi oldukları halde Türkiye de bir NATO üyesi, Türkiye’ye savunma sanayii iÅŸ birliÄŸinde yaklaÅŸmayan, uzak duran… Müttefikiz, Türkiye’ye vermeniz gereken araç gereç, mühimmat bunları niye vermiyorsunuz? Bu dayanışmamızın da gereÄŸi ama vermiyorlar. Yine bir savaÅŸ mı çıksın bunu mu bekliyorlar? Bunlar samimi deÄŸildir. NATO üyeleri de sadece laf üretiyor, AB üyeleri de laf üretiyor. Demek ki aynen Ukrayna’nın başına gelen bu tür sıkıntıları ÅŸu anda Zelenski konuÅŸmasını yapıyor ve AB Parlamentosu’nda ayakta alkışlıyorlar. Güzel bir geliÅŸme. Demek ki hep ‘bir musibet, bin nasihatten evladır’ diye bizim güzel bir sözümüz var ya hep bunları bekliyorlar. Ama Türkiye bunları beklemiyor. Türkiye her zaman duruÅŸunu koruyan bir ülke. Her zaman mazlumun, maÄŸdurun yanında olan bir ülke ve çaÄŸrımız hem Rusya’ya hem Ukrayna’ya bir an önce ateÅŸler kesilsin ve gerek Rusya gerek Ukrayna burada dünya barışına güzel bir katkıda bulunsun.” (DHA)
FOTOÄžRAFLI
