Sosyal medyada bizi takip edin

Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bilimin önde gelen merkezlerinden biri haline geldik

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

CUMHURBAÅžKANI Recep Tayyip ErdoÄŸan, ”Bugün teknolojinin, bilimin, üretimin önde gelen merkezlerinden biri haline geldik. Ä°nÅŸallah yarın tüm bunların kaynağı konumuna yükseleceÄŸiz” dedi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Çankaya Köşkü’nde düzenlenen ‘Hedef 2053 Net Sıfır Emisyon Ar-Ge ve Yenilik Atılımı Koordinasyon Toplantısı’nda konuÅŸtu. ErdoÄŸan, Türkiye’nin bilim ve teknolojide bugün geldiÄŸi seviyede yürütülen çalışmaların çok önemli rolü olduÄŸuna inandığını belirterek, “Bilhassa nitelikli araÅŸtırma-geliÅŸtirme kaynağı, elektronik devlet projesi, üstün yeteneklilerin eÄŸitimi, enerji teknolojileri, medikal, biyoteknoloji ve ulusal yenilik gibi alanlarda gerçekten iftihar verici neticeler elde ettik. CumhurbaÅŸkanlığı Hükumet Sistemi’ne geçtikten sonra aynı iÅŸlevi görmek üzere bilim, teknoloji ve yenilik projeleri kurulumuzu oluÅŸturduk. Tabi bu arada ülkemizin öncelikleri de deÄŸiÅŸti. Bundan 20 yıl, 15 yıl, 10 yıl önceki hedeflerimize ulaÅŸmakla kalmadık, çoÄŸu alanda daha ötesine geçtik” diye konuÅŸtu.

‘HEDEFİMİZ NET SIFIR EMİSYONUNA ULAŞMAK’

ErdoÄŸan, bilim ve teknolojinin lokomotifi olduÄŸunu belirttiÄŸi savunma sanayisinde elde edilen baÅŸarılara da dikkat çekerek, “Aynı ÅŸekilde ülkemizin 81 vilayetine yayılan bilim ve teknoloji faaliyetlerinin her gün yeni çıktılarıyla karşılaşıyoruz. Hamdolsun, artık dışarı gıptayla bakan bir Türkiye deÄŸil çalışmaları ve baÅŸarıları mercek altına alınan bir Türkiye var. Ä°nÅŸallah ülkemizin demokrasi ve kalkınma atılımlarının sembolü olan 2023, bu doÄŸrultudaki büyük emek verdiÄŸimiz projelerden önemli bir kısmının sonuçlarını göreceÄŸimiz bir sene olacak. ‘Türkiye Yüzyılı’na bilim ve teknolojide katettiÄŸimiz mesafe sayesinde güçlü bir giriÅŸ yapıyoruz. Åžimdi gözümüzü 2053’e diktik. YavaÅŸ yavaÅŸ hedeflerini oluÅŸturmaya baÅŸladığımız 2053 vizyonumuzu dünyanın tamamıyla birlikte ülkemizi de yakından ilgilendiren yeÅŸil kalkınma atılımlarının etrafında ÅŸekillendiriyoruz. YeÅŸil kalkınma omurgası üzerinde inÅŸa ettiÄŸimiz 2053 vizyonumuzu da tıpkı bugünkü baÅŸarılarımız gibi yine bilim ve teknoloji rehberliÄŸinde hayata geçireceÄŸiz” dedi.

‘2053 NET SIFIR EMÄ°SYON HEDEFÄ°MÄ°ZE DEVAM EDECEĞİZ’

Erdoğan, hedeflerinin, 2053’te Paris İklim Anlaşması ile taahhüt ettikleri net sıfır emisyonuna ulaşmak olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: 

“Dünyadaki geliÅŸmeler her ne kadar tüm taraflar için Paris Ä°klim AnlaÅŸması’nda belirlenen hedeflere ulaÅŸmayı zorlaÅŸtırıyor olsa da biz oluÅŸturduÄŸumuz programlara baÄŸlı kalacağız. Avrupa ülkeleri baÅŸta olmak üzere Batı’nın, kendilerinin dahi uymadığı ÅŸartları bize dayatma konusundaki maharetlerini yaÅŸadığımız tecrübelerle gayet yakından biliyoruz. En büyük ihracat pazarımız olan Avrupa BirliÄŸi’nin ÅŸimdiden bu doÄŸrultuda yasal düzenlemeler yapmaya baÅŸladığını da görüyoruz. Bunun için biz kaynaklarımızı etkin kullanarak araÅŸtırma-geliÅŸtirme ve yenilik faaliyetlerini destekleyerek, ‘2053 Net Sıfır Emisyon’ hedefimize doÄŸru yolumuza devam edeceÄŸiz. Yürüttüğümüz çalışmalarda tıpkı önceki dönemde olduÄŸu gibi kurumlarımız arasındaki koordinasyonu, iÅŸ birliÄŸini, dayanışmayı güçlü tutacağız. ‘YeÅŸil kalkınma’ gibi iddialı bir baÅŸlıkta mesafe katetmek için tüm bu çaÄŸrı ve desteklerin ortak bir bilim ve teknoloji politikası çerçevesinde yürütülmesi ÅŸart. Önümüzdeki dönemde TÃœBÄ°TAK baÅŸta olmak üzere bu konuda ciddi bir birikimi ve deneyimi olan kurumlarımızı etkin ÅŸekilde deÄŸerlendireceÄŸiz. ‘Hedef 2053 Net Sıfır Emisyonu Programı’ bu çerçevede yürütülecek araÅŸtırma, geliÅŸtirme ve yenilik atılımlarını bizzat takip edeceÄŸiz. Kurulumuzun da bakanlıklarımızdan üniversitelerimize, özel sektörümüzden uluslararası iÅŸ birliklerine kadar geniÅŸ bir istiÅŸare ağı ile bu milli hedefimize en üst düzeyde katkı sunmasını saÄŸlayacağız. Bilim ve teknolojinin ekonomimize saÄŸladığı yüksek katma deÄŸerin artarak sürmesini ancak bu ÅŸekilde temin edebiliriz.”

‘MİLLETİMİZİN ASIRLARDIR BEKLEDİĞİ GÜN BUGÜN’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salondakilere seslenerek, şunları söyledi: 

“Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı hazırlıklarının sembolü olarak milletimizin takdirine sunduÄŸumuz ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonumuzun hem tasarımında hem inÅŸasında en büyük katkıyı sizlerden bekliyoruz. ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonumuzun baÅŸlıklarının tamamı bilim insanlarımıza hitap ediyor. ‘Bilim’ diyoruz zaten doÄŸrudan size iÅŸaret ediyoruz. ‘Ãœretim’ diyoruz, ‘verimlilik’ diyoruz, ‘kalkınma’ diyoruz; hepsinin temelinde bilim var, teknoloji var. Küresel gerçekler ve yönelimler çevre meselesini giderek öne çıkarttığı için elbette bu konuyu merkeze almamız doÄŸrudur, yerindedir ama hiçbir alanı boÅŸ bırakmadan, hiçbir alanı ihmal etmeden siyasetten ekonomiye sosyal alandan teknolojiye tüm baÅŸlıklarda zirveyi hedefliyoruz. Vizyonumuzu bu kadar geniÅŸ, hedeflerimizin çıtasını bu derece yüksek tutmamızın sebebi yeni kayıplara, yeni patinajlara tahammülümüzün olmamasıdır. Milletimizin asırlardır özlemle beklediÄŸi gün Allah’ın izniyle bugündür. ‘Türkiye Yüzyılı’ sıradan bir siyasi söylem olmanın ötesinde milletimizin asırlık hayallerinin sembolüdür. Bilim ve teknolojiyi bu vizyonun rehberi görerek esasen geçmiÅŸte düştüğümüz veya düşürüldüğümüz bir hatayı tekrarlamama irademizi de ortaya koyuyoruz. Ä°nancımızın, medeniyetimizin, tarihimizin etki ve sevgi alanımızdaki tablonun bize iÅŸaret ettiÄŸi istikamet de budur.” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: 

“Kavramları kendi deÄŸer dünyalarına göre tanımlayanların, kuralları koyanların ve dolayısıyla gerektiÄŸinde deÄŸiÅŸtirenlerin, velhasıl küresel yönetim ve ekonomi sistemini kontrol edenlerin kendileri dışındaki herkes gibi bize karşı da uyguladıkları çifte standartlar hiçbirimizin moralini bozmasın. Dün sadece bilimin, teknolojinin, üretimin pazarıydık. Bugün teknolojinin, bilimin, üretimin önde gelen merkezlerinden biri haline geldik. Ä°nÅŸallah yarın tüm bunların kaynağı konumuna yükseleceÄŸiz. Bundan hiç endiÅŸeniz olmasın. Ä°ÅŸte o zaman emin olun biz böyle davranmayacağız. Elimizdeki tüm imkan ve kaynakları kendimizle birlikte tüm insanlığın hizmetine sunacak bir anlayışla hareket edeceÄŸiz. Salgın döneminde yaptıklarımızla bunu ispatladık. Rusya-Ukrayna savaşı döneminde duruÅŸumuzla ve tahıl koridoru baÅŸta olmak üzere gerçekleÅŸmesini saÄŸladığımız olumlu geliÅŸmelerle bunu ispatladık. Elimizdeki bilim, teknoloji, savunma imkanlarını dost ve kardeÅŸ tüm ülkelerle, tüm mazlumlarla tüm maÄŸdurlarla paylaÅŸarak bunu ispatladık. Hep söylediÄŸimiz gibi Türkiye sadece idari sınırlarından ibaret bir yer deÄŸildir. Türkiye çok daha geniÅŸ, çok daha kapsamlı bir gönül coÄŸrafyasının insanların kalplerinde kök salmış adıdır.” 

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam