Emeklilik
Çocuk Hayali Kuran Çiftlere Müjde: SGK’dan Tüp Bebek Desteği Artıyor!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin tüp bebek tedavisi masraflarını karşılıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin tüp bebek tedavisi masraflarını karşılıyor. SGK tarafından sağlanan tüp bebek tedavisi desteğinden yararlanabilmek için belirli koşulların sağlanması gerekiyor.
SGK, normal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin tüp bebek tedavisini karşılıyor. Tedavi masraflarının karşılanabilmesi için eşlerden birinin en az beş yıldır genel sağlık sigortası kapsamında veya bakmakla yükümlü olunan kişi olması ve en az 900 prim günü bulunması gerekiyor. Ayrıca son üç yılda normal tıbbi yöntemlerle çocuk sahibi olunamaması ve sağlık kurulu raporu alınması şartı aranıyor. Bu rapor, yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceklerine dair olmalıdır.
Kadının 23 yaşından büyük, 40 yaşından küçük olması tüp bebek tedavisi için bir diğer önemli şart. Ayrıca, kadın sağlıklı olsa bile erkekte kısırlık olması halinde de tedavi masrafları karşılanıyor.
Önceki evliliklerinden çocuk sahibi olan çiftlerin tüp bebek tedavisi masrafları SGK tarafından karşılanmazken, 2015 yılında yapılan bir düzenleme ile önceki evliliklerinden ayrı ayrı çocuk sahibi olan çiftlerin birlikte çocuğu olmaması durumunda tedaviden yararlanmalarının önü açıldı.
Tüp bebek tedavisi alanların ödeyeceği katılım payı, deneme sayısına göre değişiyor. İlk denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25, üçüncü denemede ise yüzde 20 oranında katılım payı alınıyor.
Harp malulleri ve vazife malulleri gibi özel durumlar da tüp bebek tedavisi için kolaylık sağlanıyor. Ancak, kadının tedaviye başladığı tarih itibarıyla 40 yaşından büyük olmaması gerekiyor.
SGK’nın tüp bebek tedavisi desteği, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için önemli bir destek sağlıyor. Bu destekten yararlanmak isteyen çiftlerin belirtilen koşulları dikkatlice incelemesi ve başvuru sürecini takip etmesi gerekiyor.