Ekonomi
CK Enerji’den çevreye duyarlı şirketlere ‘Yeşil Enerji Sertifikası’
Online yemek sipariş hizmeti Yemeksepeti, CK Enerji Boğaziçi Elektrik aracılığı ile Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası (I-REC) sahibi oldu. Online yemek siparişi platformu, yıllık 621,4 bin kWh elektrik tüketiminin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayacak.
Sürdürülebilir bir gelecek için karbon ayak izini azaltmayı hedefleyen online yemek sipariş hizmeti Yemeksepeti, tükettiği elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini belgelemek için CK Enerji Boğaziçi Elektrik aracılığı ile Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası (I-REC) aldı. 2001’de kurulan ve Mayıs 2015’te dünyanın en büyük online yemek sipariş platformu Delivery Hero bünyesine katılan Yemeksepeti, I-REC ile yıllık 621 bin 470 kWh’lik elektrik tüketiminin tamamını yeşil enerjiden karşılayacağını duyurdu.
“ÇEVREYE GÖSTERDİKLERİ DUYARLI YAKLAŞIMIN PARÇASI OLMAKTAN MUTLUYUZ”
Daha temiz ve sürdürülebilir bir dünya için hem ticarethane hem sanayi tarifesindeki müşterilerine tükettikleri enerjinin yenilenebilir enerji kaynaklardan tedarik edildiğini belgelendirmek üzere uluslararası piyasalarda geçerliliği olan I-REC sertifikasını düzenlediklerini söyleyen CK Enerji Boğaziçi Elektrik Satış Direktörü Hakan Dursun, “Özellikle, Sera Gazı Protokolü (Greenhouse Gas Protocol) çerçevesinde belirlenmiş olan 2. Kapsam’daki satın alınan elektrikten kaynaklı emisyon oranının hesaplanmasına I-REC ile dahil olmak mümkün olabiliyor. Bu şekilde çevre dostu olan firmalarımız karbon emisyon oranlarının azaltımına yönelik büyük bir adım atıyorlar. Sürdürülebilirlik kapsamında birçok iyileştirmeler yapmış olan iş ortağımız Yemeksepeti ile I-REC anlaşması yaparak yeni bir iş birliğine imza atmaktan, çevreye gösterdikleri bu duyarlı yaklaşımlarının bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz ve ben ve ekibim adına teşekkür ediyorum” dedi.
“TÜKETİMİN TAMAMI YENİLENEBİLİR ENERJİDEN KARŞILANACAK”
I-REC ile birlikte yıllık 621 bin 470 kWh’lik toplam elektrik tüketimlerinin tamamının yenilenebilir enerjiden karşılanacağını belirten Yemeksepeti Kurumsal İletişim Direktörü Tuba Güven ise konu hakkında şunları söyledi: “Sürdürülebilir bir gelecek ve çevre dostu bir dünya yaratma amacıyla sürekli olarak yeni adımlar atmaya ve iyileştirmeler yapmaya özen gösteriyoruz. Bu anlayışın bir yansıması olarak I-REC sertifikası alarak, elektrik tüketimimizin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlama kararı aldık. Bu sayede hem çevreye daha duyarlı bir yaklaşım sergileyerek katkıda bulunuyor, hem de sektörümüzde yeşil enerji ve sürdürülebilirlik konusunda öncü olma hedefimize bir adım daha yaklaşıyoruz. CK Enerji Boğaziçi Elektrik ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği sayesinde, çevre ve doğal kaynaklara olan sorumluluğumuzu yerine getirirken, aynı zamanda diğer firmalara da örnek teşkil ederek sektörde sürdürülebilirlik konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Bu anlaşma, Yemeksepeti’nin enerji verimliliği ve çevre dostu uygulamalarını daha da ileri taşıyacak ve gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya inşa etme çabalarımızı destekleyecektir.”
YENİLENEBİLİR ENERJİ SERTİFİKASI NEDİR?
Son yıllarda giderek yaygınlaşan I-REC (Yenilebilir Enerjisi Sertifikası), RECs International tarafından geliştirilen elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini belgeleyen uluslararası sertifikasyon sistemi. Uluslararası bağımsız bir kuruluş olan IREC Foundation tarafından verilen ve denetlenen bu sistemde, yenilenebilir enerji tesislerinde (güneş, rüzgâr, hidroelektrik, jeotermal ve biokütle) üretilen her 1 MWh elektrik karşılığında bir sertifika oluşturuluyor. Yetkili enerji şirketleri de bu sertifikayı talep eden müşterilerinin elektrik enerjilerini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmasına destek veriyor.
SERTİFİKAYA SAHİP OLAN ŞİRKETLER ÇEŞİTLİ AVANTAJLAR ELDE EDİYOR
Üretilen her birim elektriğin, kaynağından başlayarak takip edilmesi ve nihai tüketiciye kadar izlenebilmesini sağlayan bu sistem sayesinde tüketiciler bilinçli ve güvenilir bir seçim yapabiliyor. Aynı zamanda yeşil enerji kullanımının karbon salınımının azaltılmasına yönelik olumlu bir adım olması nedeniyle tüketici davranışını yeşil enerji kullanan tesisler için pozitif yönde etkileyen bir unsur olarak öne çıkıyor. Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerdeki firmalar, satın aldıkları ürünleri üreten tesislerin yenilenebilir enerji sertifikası almasını şart koşarken buna karşılık çeşitli avantajlar da sağlıyor.