Ekonomi
CHP, çalışan emeklilere verilen 5 bin liralık ikramiyeyi Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 10 Kasım 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ve çalışan emeklileri kapsam dışı bırakan 5 bin liralık ikramiye düzenlemesini Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 10 Kasım 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ve çalışan emeklileri kapsam dışı bırakan 5 bin liralık ikramiye düzenlemesini Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, AYM önünde yaptığı açıklamada, Türkiye’de 16 milyon emeklinin yarısından fazlasının ayda 7 bin 500 TL emekli maaşı aldığını belirterek, “Cumhuriyet’in 100’üncü yılı nedeniyle emeklilere verileceği söylenilen 5 bin TL’lik bence maalesef çok yetersiz ikramiye çalışan emeklilerden esirgenmiştir. Yani AK Parti mantığına göre bir insan 65 ya da 70 yaşına gelmişse emekli maaşıyla geçinemiyor ise bu nedenle, örneğin; çiftçilik yapıyorsa ya da kargo taşımacılığı yapıyor ise bu insan 5 bin TL ikramiyeyi almayı hak etmemektedir. Bu açık bir eşitsizliktir.” dedi.
Günaydın, bu düzenlemenin Anayasa’nın 10. maddesinde yer alan “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.” hükmüne aykırı olduğunu savunarak, “Bu açık bir insan hakkına aykırı uygulamadır ve CHP grubu olarak bu yasa TBMM’den geçerken her türlü muhalefeti yaptık. Ancak AK Parti ve MHP blokunun oylarıyla maalesef bu yasa Meclisten geçti ve Resmi Gazete’de yayımlandı. Bugün AYM’nin önündeyiz. AYM’ye iptal dilekçemizi sunacağız. Umuyor ve diliyorum ki AYM bunu bir an evvel iptal etsin. Yine umuyor ve diliyorum ki, Anayasa’nın 153’üncü maddesinin son fıkrasında yazılı olan AYM kararlarının bağlayıcılığına, yasama, yürütme, yargı makamları ve idare makamları uysun ve bu 5 bin TL ikramiyeden mahrum bırakılan emekli dostlarımız, arkadaşlarımız, büyüklerimiz bu ikramiyeye kavuşsunlar.” ifadelerini kullandı.
CHP’nin AYM’ye yaptığı iptal başvurusunda, düzenlemenin Anayasa’nın 10., 17., 23., 49. ve 61. maddelerine aykırı olduğu öne sürüldü. Başvuruda, düzenlemenin, çalışan emeklilerin ayrımcılığa uğramasına neden olduğu, emeklilerin temel haklarını ihlal ettiği ve sosyal devlet ilkesine aykırı olduğu savunuldu.