Türkiye
Çevre dostu liseliler TÜBİTAK yarışmasında dereceye girdi
İZMİR’deki Çiğli Fen Lisesi öğrencileri TÜBİTAK 2204-D İklim Değişikliği Yarışması’nda doğaya karbon salınımını kontrol altında tutmayı hedefleyen ‘Motorlu Taşıta Entegre Egzoz Emisyon Sistemi’ projesiyle Türkiye 3’üncüsü oldu. 1704 proje arasından dereceye giren projenin patentinin alınması için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yapıldı.
Çiğli Fen Lisesi 11’inci sınıf öğrencileri Ahmet Kağan Örün, Emir Su Ersoy ve Kazım Bora Yıldız, 8 ay üzerinde çalıştıkları ‘Motorlu Taşıta Entegre Egzoz Emisyon Sistemi’ ile TÜBİTAK 2204-D İklim Değişikliği Yarışması ‘Hava ve İklim’ kategorisinde Türkiye 3’üncüsü oldu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Bilal Aydemir danışmanlığında TÜBİTAK 2204-D İklim Değişikliği Araştırma Projesi yarışmasında patent başvurusu yaptıkları sistemle 1704 proje arasından seçilen Çiğli Fen Lisesi öğrencileri, 30 Ağustos-4 Eylül tarihlerinde Samsun’da yapılacak TEKNOFEST ödül törenine davet edildi.
‘BAZI ARAÇLARIN EGZOZLARINDAN SİYAH DUMAN ATMASI DİKKATLERİNİ ÇEKTİ’
Çiğli Fen Lisesi Müdürü İsmail Belge, öğrencilerin para ödülü, lisans bursu ve üniversite sınavında ek katsayı puanı ödüllerini de almaya hak kazandığını anlatarak, “Öğrencilerimiz proje geliştirme sürecinde iklim değişikliği gibi önemli bir konuda günlük hayatlarında karşılaştıkları bir soruna çözüm getirmek için yola çıktı. Doğaya zarar veren unsurları incelerken; trafikte veya yaya olarak gezerken bazı araçların egzozlarından siyah duman atması dikkatlerini çekmiş. Bu konuda araştırma yaptıklarında kötü yakıt kullanımı veya aracın motorundan kaynaklanan bir sorun olabileceğini öğrendiler. Bu araçların havaya normalin üzerinde karbonmonoksit yaymasının önüne geçilebilmesi için ne yapmaları gerektiğini araştırırken, görevli kurum olan TÜVTÜRK tarafından hususi araçlarla iki yılda bir ticari araçlarda ise yılda bir egzoz muayenesi yapıldığını öğrendiler. Her gün trafikte karşımıza çıkan bu araçlar, tekrar egzoz muayenesine girmesine kadar geçecek süre boyunca havaya zarar vermeye devam edecekti. Bu soruna çözüm getirmek için bir sistem geliştirerek merkezi ve sürekli olarak egzozdan çıkan karbonmonoksit gazının kontrol edilerek yasal değerlerin üzerinde olduğunda sürücüye ve merkezi kontrol birimine bilgi verecek sistemi oluşturmayı amaçladılar” diye konuştu.
PATENT BAŞVURUSU YAPILDI
Yakıt, model ve kullanım türü farklı olan 5 araçla egzoz ölçümleri yapıp cihazı test ettiklerini belirten Belge, “Testler sonucunda bir aracın yasal değerler üzerinde egzoz gazı salınımına sebep olduğunu tespit ettik ve sahibine bilgi verdik. Sürücüsü durumun farkında olmadığını ve servise göstereceğini söyledi. Projemizi ticari bir ürüne dönüştürmeyi hedeflediğimiz için Türk Patent Enstitüsü’ne patent başvurumuzu yaptık. Milli Eğitim Bakanlığı’nın patent teşvik sisteminden faydalanarak indirimli başvuru ücreti ve ücretsiz araştırma inceleme hakkı elde etmiş olduk” dedi.