Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Çalışma hayatını etkileyecek iki düzenleme! Kısa çalışma ödeneği ve asgari ücret desteği değişiyor

Sosyal güvenlik alanında yeni düzenlemeler içeren beş maddelik kanun teklifi Meclis’e sunuldu.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Sosyal güvenlik alanında yeni düzenlemeler içeren beş maddelik kanun teklifi Meclis’e sunuldu.

Teklifin yasalaşması ile özellikle işverene ödenen asgari ücret desteği ve çalışanların yararlandığı kısa çalışma ödeneğinin şartları değişecek.

Kısa çalışma ödeneği şartlarında değişiklik

Teklife göre, kısa çalışma gerekçelerine “genel salgın” durumu da eklenecek. Bu sayede, salgın nedeniyle işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması veya azaltılması halinde, işverenler kısa çalışma talebinde bulunabilecek.

Sigortalının kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısı 600 günden 450 güne indirilecek. Bu sayede, daha fazla sayıda çalışan kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek.

Sigortalının kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekecek. Bu sayede, kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartları daha kolay hale getirilecek.

Kısa çalışma ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak sigortalının kendisine ödenecek. Ödeme tarihini öne çekmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkili olacak. Bu sayede, çalışanların kısa çalışma ödeneğine daha hızlı erişim sağlayabilecek.

Kısa çalışma ödeneği, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak; nafaka borçları dışında onda birinden fazlası haczedilemeyecek veya başkasına devir ve temlik edilemeyecek. Bu sayede, kısa çalışma ödeneğiyle çalışanların gelir kaybı en aza indirilmeye çalışılacak.

Kısa çalışma ödeneği olarak ödenen süreler, kısa çalışma başlama tarihinden itibaren 3 yıl içerisindeki hizmet akdi fesihlerine istinaden yapılacak işsizlik ödeneği ödemelerine ilişkin hak sahipliği sürelerinden düşürülecek. Bu sayede, kısa çalışma ödeneği alan çalışanların işsizlik ödeneği alma süreleri kısaltılacak.

Sigortalının kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte sigortalıdan tahsil edilecek, ölen sigortalılara ait fazla ödemeler geri tahsil edilmeyecek. Bu sayede, kısa çalışma ödeneğinden yapılan fazla ödemelerin geri alınmasında haksızlıklar giderilmeye çalışılacak.

Uygulama, kısa çalışma başlama tarihi, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce olanlar hakkında da geçerli olacak. Bu sayede, geçmişte kısa çalışma ödeneğinden yararlanan çalışanlar da bu düzenlemeden yararlanabilecek.

Kısa çalışma ödeneğine ilişkin hükümler 1 Mart’ta yürürlüğe girecek.

Asgari ücret desteği 700 lira olacak

İlave istihdamın sağlanması ve özel politika gerektiren kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan işsizlerin istihdamının desteklenmesi için verilen teşvik, 31 Aralık 2025 tarihine kadar devam edecek ve uygulamanın 31 Aralık 2026’ya kadar uzatılabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilecek.

İşverenlerin iş gücü maliyetlerinin düşürülerek istihdamın arttırılması ve kayıtlı istihdamın korunması amacıyla 2016 yılından bu yana uygulanan asgari ücret desteği 2024 yılında aylık 700 lira olarak uygulanacak.

Böylece, asgari ücret desteği 500 liradan 700 liraya yükseltilmiş olacak.

Düzenlemelerin etkileri ne olacak?

Teklifin yasalaşması halinde, kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartlarının kolaylaştırılması ve asgari ücret desteğinin artırılması, işverenler ve çalışanlar açısından olumlu etkiler yaratacak.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartlarının kolaylaştırılması, daha fazla sayıda çalışanın bu ödenekten yararlanmasına imkan sağlayacak. Bu sayede, çalışanlar salgın nedeniyle işyerinde yaşanan iş kaybı durumunda gelir kaybını en aza indirebilecek.

Asgari ücret desteğinin artırılması, işverenlerin iş gücü maliyetlerini düşürmeye yardımcı olacak. Bu sayede, işverenler yeni istihdam yaratırken daha az maliyetle istihdam sağlayabilecek.

Ancak, kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartlarının kolaylaştırılmasının, işverenler açısından bütçe yükü oluşturabileceği de göz önünde bulundurulması gereken bir husus.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam