Son Gelişmeler
Çalışan Emeklilerin Dikkatine! Maaşınız Kesilebilir
Geçim sıkıntısı nedeniyle emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden milyonlarca emekliyi ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı.
Geçim sıkıntısı nedeniyle emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden milyonlarca emekliyi ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı.
Emekli maaşlarının bir anda kesilme riski, çalışan emeklilerin karşılaşabileceği kritik bir durum haline geldi.
EMEKLİ MAAŞLARI YANLIŞ KOD KULLANIMIYLA KESİLEBİLİR
Türkiye genelinde 16 milyondan fazla kişi Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) emekli maaşı alıyor ve bunların önemli bir kısmı çalışmaya devam ediyor. Ancak, işverenlerin SGK primlerini yanlış kodla yatırması durumunda, emeklilerin maaşları risk altına girebiliyor. Yanlış girilen meslek kodları, maaş kesintilerine yol açabilir.
DOĞRU KODUN KULLANILMADIĞI DURUMDA RİSK ARTAR
Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden birçok kişi, yanlış kod kullanımı nedeniyle maaş kesintisi riski ile karşı karşıya. İşverenlerin primleri ’emekli çalışan’ olarak doğru kodla yatırmaması durumunda, emekli maaşlarının kesilmesi söz konusu olabilir. Bu durumda kullanılan iki önemli kod bulunuyor: 02 kodlu Sosyal Güvenlik Destek Primi ve 01 kodlu Tüm Sigorta Kolları. İşveren, emekli çalışanı 01 koduyla kaydederse, bu durum maaşın kesilmesine neden olabilir.
HATALI KOD KULLANIMI DURUMUNDA NE YAPILMALI?
SGK Uzmanı Emin Yılmaz, çalışan emeklilerin dikkat etmesi gereken bu durumu şu şekilde açıkladı: Yanlış kod kullanımı nedeniyle maaşları kesilen çalışan emekliler, hemen sigorta işlemini yapan şirkete başvurarak hatanın düzeltilmesini talep etmelidir. Ardından SGK’ya giderek durumu bildiren emekliler, maaşlarının tekrar ödenmesini sağlayabilir. Bu işlem sonucunda, kesilen maaş genellikle 20-25 gün içinde geri alınabiliyor.
PRİM KESİNTİLERİNE DİKKAT!
SGK Uzmanı Yılmaz, çalışan emeklilerden yapılan prim kesintilerine dair de önemli bir hatırlatma yaptı. Tüm Sigorta Kolları için yüzde 37,5, emekli çalışanlar için ise yüzde 32 prim kesintisi uygulanıyor. Ayrıca, Eylül ayından itibaren iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle bu orana yüzde 0,25’lik bir ekleme yapılacağı duyuruldu.
Not: Çalışan emekliler, maaş kesintilerinin önüne geçmek ve olası mağduriyetleri önlemek için işverenleriyle doğru kod kullanımı konusunda dikkatli olmalıdır. Herhangi bir hata durumunda ise gerekli adımları atarak hakkınızı koruyabilirsiniz.