Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

BURDUR – Suyla çalışan değirmen 3 asırdır dönüyor

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

BURDURun Ağlasun ilçesinde sadece kışın yağmur sularıyla çalışan değirmen yaklaşık 3 asırdır ayakta duruyor. Su gücüyle dönen değirmende yöre halkının getirdiği hububatlar öğütülüyor. Değirmenin işletmecisi Orhan Çiçek, Enerji kaynağı su. Yazın değirmen kapalı çünkü köylü suyu tarlasında kullanmakta. Yağmur ne zaman yağdı, değirmen o zaman açılır dedi.

Ağlasuna bağlı Yeşilbaşköydeki yaklaşık 3 asırlık su değirmeni, bir süre önce Taşınmaz Kültür Varlığı Listesine alındı. Kışın yağışın etkisiyle akan suyun döndürdüğü değirmende çalışma 3 ay yapılabiliyor ve bu süreçte ortalama 5 ton mısır ve buğday öğütebiliyor. Ağlasun Kaymakamlığı ve Yeşilbaşköy Muhtarlığı tarafından ihale usulüyle yıllık işletmesinin verildiği, ihalede elde edilen gelirin ise köy muhtarlığının harcama kaleminde hizmet amaçlı kullanıldığı taş yapı olarak inşa edilmiş değirmen özelliğini kaybetmeden günümüze kadar geldi. Tarihi su değirmeninin işletmecisi Orhan Çiçek yöre halkının getirdiği hububatları ilkel yöntemlerle öğütüyor. Orhan Çiçek, Su değirmenin 300 yıl önce kurulduğunu ama kimler tarafından kurulduğu bilinmemektedir. Muhtemelen köylüler tarafından kurulmuştur. Adı üstünde su değirmeni, mısırı öğütmek için su olması lazım. Dönme sebebi ve enerji kaynağı su. Yazın değirmen kapalı çünkü köylü suyu tarlasında kullanmakta. Bizim işimiz kış aylarında. Özellikle ocak, şubat ve mart ayları değirmenin en aktif olduğu zamanlardır. Yağmurlar ne zaman yağdı, değirmen o zaman açılır dedi.Değirmende günde 10 teneke hububat öğütebildiğini anlatan Orhan çiçek, Bir teneke yaklaşık 10 kilo gelir. Yavaş bir sistem. Bazen 24 saat çalıştığım gün oluyor. Bu 3 ay boyunca devam ediyor. Çoğu zaman değirmende yatıp kalkıyorum. Talep çok oluyor fakat sistem su ile alakalı olduğu için ağır ilerliyor. Halk mısır veya buğdayını bırakır. Adlarını ve telefon numaralarını çuvala yazar, unlar hazır olduğunda ararım, gelip alırlar. İşimi severek yapıyorum. Bu işi rahmetli babamdan öğrendim. O vefat edince ihaleye girip bu işi devam ettiriyorum. Daha doğrusu değirmeni yaşatmaya ve gelecek nesillere taşımaya gayret ediyorum. Değirmen yaz aylarında sadece gezip görmek için turizm amaçlı olarak da açıktır diye konuştu.

Haber-Kamera Sadun KILIÇ AĞLASUN,

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam
Yorum yapmak için tıkla

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir