Emeklilik
Bu Yıl Emekli Olacak Herkes Baksın! Nisan Ayında Hesaplar Değişiyor: Milli Gelir Ayarı Geliyor
Geçtiğimiz yıl emekli olanlar ile bu yıl emekli olacaklar arasında yüzde 30’a varan farkın oluştuğu duyurulurken, vatandaşlar “Emekli maaşım ne olacak?” sorusunun yanıtını arıyor. Detaylar netleşirken, emekli maaşı hesaplamalarında milli gelir katsayısında yaşanan artışın, hesaplama yöntemlerini kökten değiştirdiği bildiriliyor.
Emeklilik başvurusu yapan vatandaşların hesaplamalarında, 2024 yılı gayri safi yurtiçi hasıla artış oranı esas alınarak, yeni güncelleme katsayısı belirlendi. Ocak 2025 tarihinden sonra emekli maaşları, mevcut katsayının 1,4438’ten 1,4544’e yükseltilerek yeniden hesaplanacak. Bu değişiklik, emeklilik başvurularını Ocak sonrasında gerçekleştiren vatandaşların maaşlarında yüzde 0,73 oranında artış sağlayacak. Örneğin, 30.000 TL’ye bağlanan emekli maaşı, 30.219 TL’ye ulaşacak.
Nisan ayında devreye girecek yeni katsayı, Şubat ve Mart aylarında maaşı belirlenen vatandaşlar için fark ödemesi şeklinde yansıtılacak. Henüz emekli olma hakkını kazanmamış ya da başvurusunu tamamlamamış kişiler, e-Devlet üzerinden güncellenen rakamları takip edebilecek. Geçtiğimiz Aralık ayındaki rakamlarla karşılaştırıldığında, Şubat ayındaki emekli maaşlarında yüzde 31-32’lik bir düşüş yaşanmışken, Nisan’daki yeniden hesaplamayla bu farkın yüzde 30-31’e çekilmesi bekleniyor.
Ayrıca, dilekçesini belirli tarihlere kadar veren özel sektör çalışanları ve BAĞ-KUR’luların güncel kazançları, 2024 yılı boyunca yüzde 86,16 oranında artış göstererek hesaplandı. Bu durum, emekli maaşlarının dilekçesini 2025 sonrası verenlere kıyasla yüzde 30-31 daha yüksek olmasına yol açtı. Kamu çalışanları ise 14 Ocak 2025’e kadar başvurularında bu avantajdan yararlanabilecek.
Bu kapsamlı değişiklik, emeklilik başvurusu yapacak vatandaşlar için önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor. Emekli maaşlarındaki artış ve güncelleme katsayısındaki düzenleme, vatandaşların gelecek planlamalarında da önemli rol oynayacak.
Bizi Takip Edin, Gelişmelerden Haberdar Olun!…
KAYNAK: HABER MERKEZİ